Ηράκλειο: 28oC

Τα κλασικά σμυρναίικα σουτζουκάκια

10.01.2025, 15:47

Είναι ένα πιάτο με μεγάλη ιστορία

Έχει σερβιριστεί σε πολλά τραπέζια. Πλούσια, με μοσχοβολιστή κόκκινη σάλτσα, αυτά τα παραδοσιακά σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι στα αλήθεια πεντανόστιμα.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μισός μοσχαρίσιος, μισός χοιρινός)
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φέτες ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, φρεσκοτριμμένο
  • 60 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 80 ml ελαιόλαδο + για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, τριμμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/8 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/8 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα σμυρναίικα σουτζουκάκια ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ καλά τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο, το αυγό, το κύμινο, το κρασί, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
  2. Ζυμώνουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα αφράτο μείγμα.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς.
  4. Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο.
  5. Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
  6. Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.

Σάλτσα

  1. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τα ντοματάκια με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και, μόλις το υγρό πάρει μία βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το κύμινο, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  2. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο σκεύος, για περίπου 5-6 λεπτά.

Σουτζουκάκια

  1. Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά ακόμα, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις.

Πηγή: gastronomos.gr

 

πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Σε ποιο Φαράγγι της Κρήτης μπαίνει εισιτήριο εισόδου – Δείτε τους λόγους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά στην Πάτρα: Μυστήριο με τα κίνητρα του 19χρονου και του 27χρονου που κατηγορούνται για εμπρησμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Εμπρησμός στην Πάτρα: Αυτοί είναι οι νεαροί εμπρηστές που έβαλαν τις φωτιές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Τζέιμς Γκαν για τη δεύτερη σεζόν του «Peacemaker»: «Η σειρά θα συνδέσει το DCU»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Ελλάδα

Ο άνθρωπος που έστειλε το βιογραφικό του σχεδόν 3.700 φορές σε 7 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Το βράδυ της Παρασκευής (15/8) το ραντεβού Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Τέιλορ Σουίφτ: Τι βγήκε στην δημοσιότητα για το νέο της άλμπουμ «The Life of a Showgirl»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Τα 2 ζώδια του Δεκαπενταύγουστου που θα ζήσουν μια αξέχαστη μέρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Οικονομία

Νέα παράταση των αιτήσεων για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Ονοματοδοσία οδού στο Μάραθος, Μαλεβιζίου προς τιμήν του του Γιάννη Κλινάκη

Διαβάστε περισσότερα