Αναλυτικά η συνταγή
Στη σάλτσα για τα ταχινομακάρονα βάζουμε τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Αυτό το φαγητό, που ετοίμασε ο μοναχός Στέφανος, καρυκεύεται κάποιες φορές και με κανέλα. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα, αντί τριμμένου τυριού, προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και τις πολύτιμες πρωτεΐνες τους. Οι ξηροί καρποί είναι πολύ σημαντική τροφή για τους νηστεύοντες.
15′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′
Υλικά
Μερίδες: 4-5
1 πακέτο σπαγκέτι Νο 6
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1/2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
λίγο κύμινο + καυτερή πάπρικα, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ταχίνι
1/2 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
λίγα αμύγδαλα και καρύδια, θρυμματισμένα και καβουρδισμένα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε ταχινομακάρονα, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολάκι, το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
Αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε με το χέρι και τα βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και τα υλικά να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο, την πάπρικα και αλατοπίπερο.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε πάντα σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Η σάλτσα πρέπει να είναι ελαφρώς υδαρής.
Ρίχνουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πολτοποιούμε τη σάλτσα με το ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη).
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βράζουμε λίγο πριν σερβίρουμε, γιατί, αν κρυώσουν, θα κολλήσουν όταν ρίξουμε την ταχινόσαλτσα.
Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε, τα ταχινομακάρονα, αμέσως, σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα (αν θέλουμε) τα αμύγδαλα και τα καρύδια
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη
Αναπάντεχες εκπλήξεις έρχονται σε 3 ζώδια μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου