Ηράκλειο: 29oC

Ταχινομακάρονα της Μονής Σινά με πλούσια σάλτσα και τριμμένους ξηρούς καρπούς αντί για τυρί

13.04.2025, 16:44

Αναλυτικά η συνταγή

Στη σάλτσα για τα ταχινομακάρονα βάζουμε τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Αυτό το φαγητό, που ετοίμασε ο μοναχός Στέφανος, καρυκεύεται κάποιες φορές και με κανέλα. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο γαρνίρισμα, αντί τριμμένου τυριού, προσθέτουν νοστιμιά και υφή, αλλά και τις πολύτιμες πρωτεΐνες τους. Οι ξηροί καρποί είναι πολύ σημαντική τροφή για τους νηστεύοντες.

15′ προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά

Μερίδες: 4-5
1 πακέτο σπαγκέτι Νο 6
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1/2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
λίγο κύμινο + καυτερή πάπρικα, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ταχίνι
1/2 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
λίγα αμύγδαλα και καρύδια, θρυμματισμένα και καβουρδισμένα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ταχινομακάρονα, αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολάκι, το κρεμμύδι και τα σκόρδα.
Αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε με το χέρι και τα βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και τα υλικά να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κύμινο, την πάπρικα και αλατοπίπερο.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε πάντα σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Η σάλτσα πρέπει να είναι ελαφρώς υδαρής.
Ρίχνουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πολτοποιούμε τη σάλτσα με το ραβδομπλέντερ (ή στον πολυκόφτη).
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα βράζουμε λίγο πριν σερβίρουμε, γιατί, αν κρυώσουν, θα κολλήσουν όταν ρίξουμε την ταχινόσαλτσα.
Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη σάλτσα και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε, τα ταχινομακάρονα, αμέσως, σκορπίζοντας σε κάθε μερίδα (αν θέλουμε) τα αμύγδαλα και τα καρύδια

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Ολλανδία: Στόχος της η τετραήμερη εργασία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά στην Καλαμάτα – Επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κόσμος

Πανικός σε πτήση: Εξερράγη ελαστικό κατά την απογείωση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Πως να αποφύγεις το τρακάρισμα-Ποιο είναι το μυστικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

Σέβη Βολουδάκη για μεταναστευτικό: Βαρύτερες ποινές για όσους εισέρχονται παράνομα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια θα έχουν νέες αλλαγές στην προσωπική τους ζωή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Style

Πως το βρίσιμο αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή μας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Υγεία

Ανησυχία για τα ελληνικά αυγά – Εντοπίστηκαν μετά από έρευνα φυτοφάρμακα και χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Τρόμος σε παραλία της Λήμνου: Καρχαροειδές ξεβράστηκε στην ακτή – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα