Ηράκλειο: 32oC

Τάκης Οικονομόπουλος: Η άγνωστη καλλιτεχνική πλευρά του και το παρατσούκλι «Πουλί»

11.02.2025, 11:05

Πέρα από το πάθος του και τις επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο, ο Τάκης Οικονομόπουλος είχε διακριθεί και στη ζωγραφική

Ο αείμνηστος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος ήταν προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια. Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας – το «πουλί» όπως τον αποκαλούσε ο Δομάζος – που έγραψε ιστορία στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971 απέναντι στον μεγάλο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ, αγαπούσε πολύ και τη ζωγραφική.

Ο βετεράνος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού άσος του Τάκης Οικονομόπουλος το βράδυ της Δευτέρας (10/02) άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»  όπου νοσηλευόταν από την 1η Φεβρουαρίου, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του Παναθηναϊκού, το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και σύσσωμο τον αθλητισμό της χώρας.

Συνέδεσε το όνομά του με την πιο «χρυσή» στιγμή του Τριφυλλιού και του ελληνικού ποδοσφαίρου συνολικά σε συλλογικό επίπεδο, καθώς ήταν μέλος της ομάδας που αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον Άγιαξ. Μάλιστα, η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον είχε επιλέξει στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.

Ο καλλιτέχνης και ζωγράφος Τάκης Οικονομόπουλος

O Τάκης Οικονομόπουλος, από παιδί είχε μεγάλη αγάπη για τη ζωγραφική και ασχολήθηκε με πάθος. Εκτός από τα χρώματα, εξαιρετικά ταιριασμένα στα τοπία, ακολούθησε τη δική του πρωτότυπη τεχνοτροπία, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως οδοντογλυφίδες, πευκοβελόνες, πρόκες, κ.ά., με αποτέλεσμα οι πίνακες του να αποκτούν τρισδιάστατη μορφή. Στα έργα του αποτυπώνει κυρίως στιγμές από την καθημερινότητα, τοπία και στιγμές από τα βιώματα της αθλητικής του ζωής.

Συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Τα έργα του έχουν βραβευτεί 4 φορές μέσα στα καλύτερα έργα στον κόσμο από την Biennale της Βαρκελώνης, για τα έτη 1986-1987/ 1988-1989/ 1990-1991/ 1994-1995. Πολλοί από τους πίνακες του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

Για αυτόν ο αθλητισμός και η τέχνη έχουν πολλά κοινά σημεία: την προσήλωση στην επίτευξη των στόχων, την εξέλιξη, την πειθαρχία και το πείσμα. «Και τα δύο έχουν να κάνουν με την τέχνη. Από την θέση του τερματοφύλακα μπορεί κάποιος να επηρεάσει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα της ομάδας του. Έτσι συμβαίνει και στην ζωγραφική με το κοινό. Ο οποιοσδήποτε έχει ευθύνη σε αυτό που παρουσιάζει και στους δύο χώρους και πρέπει να εξελίσσεσαι», είχε δηλώσει στο παρελθόν, κατά την παρουσία του σε έκθεση ζωγραφικής στην Πάτρα.

Ο Δομάζος τον… βάφτισε «Πουλί»

Ο Τάκης Οικονομόπουλος «έφυγε» λίγες μόλις μέρες μετά την απώλεια του Μίμη Δομάζου, τον οποίο αποκαλούσε… νονό, μια και ήταν αυτός που του είχε «κολλήσει» το προσωνύμιο «Πουλί» με το οποίο έμεινε στην ιστορία.

Όπως είχε τονίσει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, αρχικά, το προσωνύμιό του ήταν «Γιασίν», από τον θρυλικό Σοβιετικό τερματοφύλακα του προηγούμενου αιώνα, ωστόσο, ένα ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν εκείνο που έμελλε να του… κολλήσει το «Πουλί», λόγω των θεαματικών του εκτινάξεων.

Σ’ εκείνο το παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός είχε μείνει με οκτώ ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολών των Λουκανίδη, Ανδρέου και Κυριακίδη. Οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί 2-1, αλλά ακολούθησε… βομβαρδισμός ευκαιριών στην εστία του Τάκη Οικονομόπουλου, ο οποίος είχε κατεβάσει… ρολά, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το τελικό 2-2.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Μίμης Δομάζος μπήκε στα αποδυτήρια του «τριφυλλιού» και με δυνατή φωνή είπε: «Πω πω τι έκανε σήμερα το πουλί. Έτσι ήσουν, πουλί!». «Παρών» ήταν και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος μετέφερε τη σκηνή και έκτοτε, το προσωνύμιο «Πουλί» έμεινε στην ιστορία, συνώνυμο του Τάκη Οικονομόπουλου.

 Η μεγάλη καριέρα κάτω από τα γκολπόστ

Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από τις αλάνες και το 1959 εντάχθηκε στην Αθλητική Ένωση Καλλιθέας, αν και σύντομα μεταπήδησε στον Απόλλωνα Αθηνών, σε ηλικία 16 ετών, με τη μεταγραφή να κοστίζει 5.000 δραχμές. Το 1962, μετακόμισε στην Προοδευτική και το 1963, μετά από ανταλλαγή παικτών, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό.

Στον Παναθηναϊκό παρέμεινε για 13 χρόνια, διατηρώντας για μεγάλο διάστημα τη θέση του βασικού τερματοφύλακα. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν το 1965, όταν κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του για 1.088 λεπτά. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα του ήταν η συμμετοχή, φυσικά ως βασικού, στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971. Στις 20 Δεκεμβρίου 2000, ο Παναθηναϊκός του 1971 ταξίδεψε στο Άμστερνταμ και έδωσε την άτυπη ρεβάνς με τον Άγιαξ, στη μεγάλη γιορτή του «Αίαντα» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ο Οικονομόπουλος έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας το 1965 και αγωνίστηκε συνολικά 25 φορές με το εθνόσημο, από το 1965 μέχρι το 1974, συμμετέχοντας σε σημαντικές προκρίσεις και αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό ποδοσφαιρική δράση, ο Οικονομόπουλος ανέλαβε τον ρόλο του προπονητή τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό, θέση που διατήρησε έως το 2006. Αν και ο κόσμος τον γνωρίζει κυρίως για τα ποδοσφαιρικά του επιτεύγματα, η αγάπη του για τη ζωγραφική υπήρξε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Δημιουργεί έργα με ιδιαίτερη τεχνοτροπία, χρησιμοποιώντας ακόμη και οδοντογλυφίδες για τις λεπτομέρειες, ενώ έχει δημιουργήσει και έργα από πέτρα, που εντυπωσιάζουν για την καλαισθησία τους.

Η ιστορία με τον Μίμη Δομάζο

Ο Τάκης Οικονομόπουλος, σε συνέντευξή του, είχε αναφέρει μια χαρακτηριστική στιγμή με τον αείμνηστο Μίμη Δομάζο, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή: «Ο Μίμης ήταν ένας παίκτης με απίστευτες ικανότητες. Θυμάμαι μια φορά που παίζαμε μπάσκετ και, με ένα εντυπωσιακό τακουνάκι, έστειλε τη μπάλα στο καλάθι. Τότε είπε στον Πούσκας: “Το έβαλα με τακουνάκι, πάμε στοίχημα ότι δεν μπορείς να το κάνεις κι εσύ;”. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Πούσκας πήγε στη μέση του γηπέδου και πέτυχε το καλάθι. Ο Δομάζος τον προκάλεσε να το επαναλάβει, και εκείνος το έκανε ξανά!».

Advertisment