Δες ποιο ελληνικό φαγητό, βρίσκεται στην πρώτη θέση
Σύμφωνα με τον Taste Atlas, τα ελληνικά αρνίσια παϊδάκια σκαρφαλώνουν στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες συνταγές για αρνί. Όσοι έχουν γευτεί αυτό το απίστευτο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, δε θα αμφισβητήσουν ποτέ την αξία του. Παράλληλα, στην 22η θέση, βρίσκεται η παραδοσιακή Κρητική γεύση, το Αντικριστό!
Εντυπωσιακά, η λίστα του Taste Atlas φιλοξενεί συνολικά 7 ελληνικές συνταγές με αρνί, επιβεβαιώνοντας την αγάπη των Ελλήνων για το εκλεκτό αυτό κρέας:
- Παϊδάκια: 1η θέση
- Κλέφτικο: 8η θέση
- Τσιγαριστό: 11η θέση
- Αρνί με πατάτες στο φούρνο: 21η θέση
- Αντικριστό: 22η θέση
- Μαούρι Καλύμνου: 100η θέση
- Βυζάντι Καρπάθου: 102η θέση
Και όμως, λείπει ένα πιάτο που κανείς δεν το περίμενε: το αρνί στη σούβλα.
Η απουσία του από τη λίστα προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Πώς γίνεται να λείπει ο βασιλιάς της γεύσης, η συνταγή που υμνεί το αρνί και την τέχνη του ψήστη;
Lamb carries strong religious connotations, and lamb dishes have been the traditional Easter meal for centuries. Learn more about the best rated lamb dishes in the world: https://t.co/uHFoWxgWIj pic.twitter.com/zKIKNUY1X4
— TasteAtlas (@TasteAtlas) March 30, 2024
Τι είναι το αντικριστό;
Είναι ψήσιμο συγκεκριμένων μερών του αρνιού γύρω από φωτιά, αντικριστά της, μόνο με τη θερμότητά της. Πρόκειται για έναν τρόπο ψησίματος που είναι σήμα κατατεθέν της Κρήτης. Τα κομμάτια τοποθετούνται κυκλικά γύρω από τη φωτιά, περίπου αντίκρυ το ένα στο άλλο, εξ ου και η ονομασία της συνταγής. Ο παραδοσιακός εξοπλισμός είναι απλός: μερικοί τσιμεντόλιθοι και μεταλλικές σούβλες σχετικά λεπτές, τόσες όσες και τα κομμάτια που θα ψήσουμε. Η κλασική σούβλα του αντικριστού είναι μια γερή βέργα μουριάς, ξύλο που δεν καίγεται, από την οποία ξύνουν τον φλοιό και τη λειαίνουν με ένα μαχαιράκι, κάνοντας μυτερή τη μία άκρη για να σουβλίσει το κομμάτι. Είναι μια πανάρχαια, εντελώς πρόχειρη ετοιμασία φαγητού στο ύπαιθρο, με εξοπλισμό της φύσης, με ό,τι ήταν βρισκούμενο γύρω τους. Σήμερα πλέον πωλούνται μεταλλικές αντικριστιέρες με τις σούβλες τους σε διάφορα μεγέθη, που μοιάζουν με κωνικούς σκελετούς αντίσκηνου.
1η θέση στα παϊδάκια
«Τα αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που είναι δημοφιλές σε όλη τη χώρα και συνήθως το απολαμβάνουν ως κύριο πιάτο. Τα αρνίσια παϊδάκια συνήθως μαρινάρονται σε διάφορους συνδυασμούς με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ποικιλία φρέσκων μπαχαρικών πριν ψηθούν στα κάρβουνα. Σερβίρονται συνήθως με πατάτες, σαλάτες ή το κρεμώδες και δροσιστικό τζατζίκι» γράφει το Taste Atlas.
Κλέφτικο στην 8η θέση
«Το κλέφτικο είναι ένα ελληνικό πιάτο που φτιάχνεται συνήθως σε εορταστικές εκδηλώσεις. Το τυλίγουν σε αλουμινόχαρτο και ψήνεται σε φούρνο. Λέγεται κλεφτικό γιατί προέρχεται από τους ”κλέφτες”, αντάρτες του βουνού της Ελληνικής Επανάστασης που μαγείρευαν το φαγητό υπόγεια, έτσι ώστε να μην χάνονται αρώματα ή να μην φαίνεται ο καπνός, καθώς θα μπορούσε να αποκαλύψει τις θέσεις τους. Σήμερα ψήνεται σιγά σιγά για να είναι ζουμερό και να γλιστράει από το κόκκαλο. Το κλέφτικο συνήθως μαγειρεύεται με πατάτες που απορροφούν το ζουμί. Άλλα συνοδευτικά μπορεί να είναι κόκκινες πιπεριές και ντομάτες. Συνιστάται να συνδυάσετε το πιάτο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί» σχολιάζουν στο Taste Atlas.
Τσιγαριστό στην 11η θέση
«Το τσιγαρίστο είναι παραδοσιακό ελληνικό πιάτο και προέρχεται από την Κρήτη. Παρασκευάζεται σοτάροντας τα κρεμμύδια στο λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια το αρνί και τσιγαρίζοντας το στο τηγάνι ή σε πήλινο σκεύος σε χαμηλή φωτιά. Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο λεμόνι για να ”σβήσει” το πιάτο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές και ορισμένοι μάγειρες χρησιμοποιούν πρόσθετα υλικά όπως σκόρδο και κρασί. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το κρέας να μαγειρεύεται σιγά σιγά για αρκετές ώρες μέχρι να γίνει απίστευτα τρυφερό» γράφει το Taste Atlas.
Αρνί με πατάτες στον φούρνο στην 21η θέση
«Αυτό το ελληνικό κλασικό πιάτο αποτελείται από έναν συνδυασμό ψημένης- στον φούρνο- πατάτας και ένα μπούτι αρνιού, το οποίο μπορεί να μαριναριστεί ή να καρυκευτεί με ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά. Το πιάτο παρασκευάζεται κυρίως για ειδικές περιστάσεις ή οικογενειακές συγκεντρώσεις και συνήθως σερβίρεται με λίγο χυμό λεμονιού. Συνοδεύεται με σαλάτα και ψωμί στο πλάι» είναι η περιγραφή για το πιάτο που πρωταγωνιστεί στα κυριακάτικα γεύματα.
Αντικριστό στην 22η θέση
«Το αντικριστό είναι μια παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος κρέατος στην Κρήτη. Ένα νεαρό αρνί (ή ένα κατσίκι, σε σπάνιες περιπτώσεις) κόβεται σε τέσσερα κομμάτια (που λέγονται γουλίδια), αλατίζεται και τοποθετείται σε μεγάλα ξύλινα σουβλάκια που είναι γύρω από τη φωτιά σε κύκλο, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση του ανέμου, την ένταση της φωτιάς και την απόσταση μεταξύ της φλόγας και του κρέατος. Αυτή η διαδικασία αφήνει το κρέας να ψηθεί στο δικό του λίπος με τη θερμότητα να προέρχεται από τις φλόγες. Το όνομα αντικριστό σημαίνει απέναντι από τη φωτιά, περιγράφοντας αυτή τη μοναδική τεχνική. Το κρέας ψήνεται αργά, μερικές φορές έως και 6 ώρες. Παλαιότερα το αντικριστό ήταν συνηθισμένο στα χωριά του Ψηλορείτη, αλλά σήμερα το συναντάμε οπουδήποτε στην Κρήτη. Παραδοσιακά, μαγειρεύεται από άνδρες, τις περισσότερες φορές βοσκούς» είναι η περιγραφή του Taste Atlas.
Μαούρι Καλύμνου στην 100η θέση
«Το μαούρι ή μουούρι αποτελείται από ένα ολόκληρο αρνί ή κατσικάκι που συνήθως πασπαλίζεται γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι και αλείφεται παντού με φρέσκο βούτυρο πριν το γεμίσουν με ψιλοκομμένο συκώτι αρνιού, ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, ελαιόλαδο. Στο μείγμα συνήθως βάζουν αρωματικά βότανα και μπαχαρικά όπως φύλλα δάφνης, κανέλα, κύμινο, γαρύφαλλο, δυόσμο, δεντρολίβανο, ρίγανη, άνηθο και πιπέρι. Άλλα κοινά υλικά που περιέχονται στη γέμιση είναι κουκουνάρια, σταφίδες, αυγά, τυρί. Αφού γεμιστεί, τοποθετείται σε πήλινο σκεύος, σκεπάζεται με καπάκι και αφήνεται να ψηθεί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για πολλές ώρες. Παραδοσιακά, η κατσαρόλα σφραγίζεται για να εγκλωβιστεί η ζέστη και τα αρώματα μέσα, με αποτέλεσμα το κρέας να είναι απίστευτα χυμώδες, τρυφερό και γευστικό. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με αυτή τη σπεσιαλιτέ είναι ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να κλείνουν ολόκληρο τον φούρνο με τούβλα για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έβγαινε καπνός ή μυρωδιά. Αυτή η πρακτική πιστεύεται ότι προέκυψε από την ανάγκη των νησιωτών να κρύβουν την τροφή τους από τους Τούρκους και τους πειρατές. Στην Κάλυμνο, αυτή η κρεατική λιχουδιά συνήθως παρασκευάζεται και σερβίρεται το Πάσχα. Παρόμοια πιάτα με μικρές παραλλαγές απολαμβάνει κανείς και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα».
Βυζάντι Καρπάθου στην 102η θέση
«Το Βυζάντι είναι μια σπεσιαλιτέ με κρέας από την Κάρπαθο που αποτελεί μέρος της ελληνικής παράδοσης. Συνήθως αποτελείται είτε από κατσικάκι είτε από αρνί που είναι γεμάτο με ψιλοκομμένα υλικά, ρύζι ή πλιγούρι και κρεμμύδια. Η γέμιση συνήθως αρωματίζεται με γαρύφαλλο, κύμινο, κανέλα, σκόρδο, άνηθο, πιπέρι, κουκουνάρι και σταφίδες. Μόλις το γεμίσουν, το βάζουν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, το κλείνουν και το αφήνουν να ψηθεί αργά κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης νύχτας. Αυτή η μακρά και αργή διαδικασία μαγειρέματος προσδίδει μια μοναδική γεύση στο κρέας και το κάνει απίστευτα χυμώδες. Την επόμενη μέρα, την Κυριακή του Πάσχα, το βγάζουν από τον φούρνο και το βάζουν κατευθείαν στο τραπέζι. Οι ντόπιοι συνήθως απολαμβάνουν αυτή τη λιχουδιά με άφθονο εκλεκτό κρασί».
Διαβάστε επίσης:
Οφτό ή Αντικριστό Κρέας: Η αιώνια απορία
Αντικριστό: Η ανάμνηση του πρώτου γεύματος του ανθρώπου, ψημένο στη φωτιά
Δημοφιλή
Απίστευτο περιστατικό στα Άνω Λιόσια: 8χρονος οδηγός έπεσε σε γκαραζόπορτα
Πένθος στη Μεσαρά: Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Φαραγκουλιτάκης
Τι έδειξε η νεκροψία για τον θάνατο του 3χρονου που βρέθηκε νεκρό στο Π. Φάληρο - Δεν υπάρχουν σημάδια εγκληματικής ενέργειας
ΔΕΔΔΗΕ: Οι περιοχές της Κρήτης που θα μείνουν σήμερα Τρίτη (29/7) χωρίς ρεύμα
Συναγερμός στο Αίγιο: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Στάλθηκε μήνυμα από το 112
Συγκλονίζει πρώην παίχτης του MasterChef: Η μάχη με τον καρκίνο και η ανάρτηση μέσα από το νοσοκομείο
Τροχαίο στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τη σύγκρουση μηχανών - Δείτε εικόνες
Ζώδια: Oι προβλέψεις για σήμερα Τρίτη 29/7
Η Μακρή απαντά στον Μπέο: «Βοσκοπούλα είμαι, επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε ζήτησα, ούτε πήρα»