Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Αυτοδιοικητικές 2023: Η διαδικασία έκδοσης αποτελεσμάτων

07.10.2023, 14:04

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η διαδικασία καταγραφής των αποτελεσμάτων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως: «Εκλογές αύριο. Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όλα είναι έτοιμα. Όλα τα σχολεία ετοιμάζονται να υποδεχτούν αύριο τους ψηφοφόρους όπου είναι εκλογικά τμήματα. 22.500 περίπου εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Επτά η ώρα το πρωί η αρχή της ψηφοφορίας, 7 έως 7 το βράδυ έχουν περιθώριο να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά».

Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει και ένα επιμίσθιο στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής: «Για πρώτη φορά, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπήρχε με την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών, αποφασίστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να καταβληθούν 40 ευρώ για την πρώτη Κυριακή και 30 ευρώ για τη δεύτερη Κυριακή. Αυτή η αμοιβή είναι μικτή, άρα υπολογίστε 32 και 24 ευρώ. Είναι μία πρωτοποριακή, πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το οποίο θα ενισχύσει το έργο των επιτροπών. Όλα αυτά θα μπουν στο λογαριασμό τους και σε λίγες ημέρες μετά την διαδικασία της εκλογής θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. Είναι ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με άλλες εισφορές κλπ., απλά έχουμε μια μικρή φορολογία επειδή είναι ιδιωτών».

Διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων

Ως προς τη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ο κ. Λιβάνιος δήλωσε: «Οι υποψήφιοι είναι περίπου συνολικά 152.000 και στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Περίπου το 2% των Ελλήνων ενηλίκων που ζουν στη χώρα. Δηλαδή σκεφτείτε 100 ανθρώπους, οι δύο θα είναι υποψήφιοι, να το πούμε έτσι σχηματικά, τα αποτελέσματα θα πάνε σχετικά γρήγορα για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι όλα τα εκλογικά τμήματα, όπως και στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, έχουν εφοδιαστεί με ένα τάμπλετ, το οποίο θα μεταδώσει αμέσως το αποτέλεσμα υπέρ των συνδυασμών.

Δηλαδή τι ψήφους πήρε ο κάθε συνδυασμός που μετέχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και δεύτερον, υπάρχει μία προτεραιοποίηση, ένας δακτύλιος, σύστημα μονών ζυγών, προκειμένου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα μεν μονά τμήματα να ανοίξουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών, στα δε ζυγά τμήματα πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών, ώστε να είναι ομοιόμορφη η ροή των αποτελεσμάτων που θα βλέπουμε, που θα δούμε αύριο το βράδυ.

Τώρα για δημοτικούς συμβούλους, εκ των πραγμάτων όταν συζητάμε για ψηφοδέλτια που έχει 104, 110, 120 περίπου άτομα στα μεγάλα ψηφοδέλτια θα υπάρξει μια καθυστέρηση. Αλλά φαντάζομαι από τα μεσάνυχτα θα αρχίσουμε να έχουμε και ροή στους δημοτικούς συμβούλους. Σίγουρα στους μικρότερους δήμους θα πάει πολύ πιο γρήγορα. Θα χρειαστεί να περιμένουμε τις πρώτες πρωινές ώρες για τις Αθήνα-Θεσσαλονίκη και τους άλλους μεγάλους δήμους».

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία

Ως προς τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ο κ. Λιβάνιος σχολίασε πως: «Εκτιμήσεις ακόμα δεν έχουμε. Το σημαντικό όμως είναι δύο πράγματα. Πρώτον, είναι κρίσιμες εκλογές, διότι ψηφίζουμε τους αιρετούς άρχοντες του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, οι οποίοι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα αναλάβουν τις τύχες του Δήμου και της Περιφέρειας. Άρα εκ των πραγμάτων είναι μια σημαντική διαδικασία.

Το δεύτερο και σημαντικό είναι ότι για να ψηφίσουμε και να προσέλθουμε όλοι στις κάλπες, πρέπει να μάθουμε και πού ψηφίζουμε. Το κλασικό, το γνωστό μας “μάθε που ψηφίζεις” είναι διαθέσιμο, βγάζει μέχρι και πινέζες στο χάρτη προκειμένου εκεί που βρίσκεται εκλογικό τμήμα, ακόμα και τον αύξοντα αριθμό που έχουμε στον εκλογικό κατάλογο, gια να διευκολύνουμε και τον δικαστικό αντιπρόσωπο νομίζω ότι είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να ψηφίσουμε. Δεν θα έχουμε εικόνα από σήμερα της συμμετοχής. Τι θα έχουμε όμως αύριο; Θα έχουμε στις 11, στις 2 και στις 5 η ώρα μια ανακοίνωση πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι εκείνη την ώρα και θα μπορούμε να κάνουμε και συγκριτικά με τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου που είχαμε ακριβώς την ίδια πληροφορία στο ίδιο χρονικό διάστημα».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο αν θα υπάρξει κόπωση στο εκλογικό σώμα λόγω και των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, επισήμανε ότι: «Αυτό υπάρχει και παραδοσιακά οι δημοτικές εκλογές είχαν λίγο πιο αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με τις ευρωεκλογές και γι’ αυτό όταν γινόντουσαν μαζικά 14 από 19 είχαν συμπαρασύρει τη συμμετοχή των ευρωεκλογών οι δημοτικές εκλογές. Παρόλα αυτά όντως υπάρχει μια κόπωση. Η χώρα είναι σε μια προεκλογική περίοδο, είτε εθνικών είτε αυτοδιοικητικών εκλογών, περίπου έξι μήνες. Άρα έχει κουραστεί ο κόσμος με συγκεντρώσεις, με εκδηλώσεις».