H διατροφή των αστροναυτών έχει εξελιχθεί σημαντικά από τις πρώτες διαστημικές αποστολές
Οι αστροναύτες που είχαν παραμείνει για πάνω από εννέα μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επιστρέφουν στη Γη.
Ο Μπάρι Γουίλμορ, η Σάνι Γουίλιαμς, ο Νικ Χαγκ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ θα επιστρέψουν μέσω διαστημόπλοιου της SpaceX, και αναμένεται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από αυτή την πολύμηνη αποστολή. Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτει είναι τι έτρωγαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η έρευνά μας στα sites της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) μας αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία.
Όταν σκεφτόμαστε διαστημική τροφή, συνήθως φανταζόμαστε αφυδατωμένα γεύματα ή σωληνάρια με παχύρευστο υγρό. Ωστόσο, η διατροφή των αστροναυτών έχει εξελιχθεί σημαντικά από τις πρώτες διαστημικές αποστολές. Σήμερα, το μενού τους είναι ποικίλο και πλησιάζει πολύ τη διατροφή των ανθρώπων στη Γη.
Φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Το μενού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περιλαμβάνει πάνω από εκατό είδη τροφίμων, από λαχανικά και φρούτα μέχρι έτοιμα γεύματα και επιδόρπια. Υπάρχουν τρία γεύματα καθημερινά και σνακ για όλη την ημέρα, διασφαλίζοντας την πρόσληψη 2.500-3.000 θερμίδων. Η επιλογή των γευμάτων γίνεται σε συνεργασία με την ομάδα της αποστολής, με τους αστροναύτες να διαλέγουν ό,τι τους αρέσει, αφού έχουν δοκιμάσει τα πάντα. Για να παραμείνουν οι τροφές φρέσκες και θρεπτικές, έχουν αναπτυχθεί ειδικές μέθοδοι συσκευασίας και προετοιμασίας.
Οι τροφές και τα ποτά συσκευάζονται με τρόπους που χρησιμοποιούνται σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ή από τον στρατό, κυρίως σε σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες, που εμποδίζουν την αλλοίωση και τη διαρροή. Οι αστροναύτες χρησιμοποιούν επίσης φούρνους μικροκυμάτων για να τις μαγειρέψουν.
Η έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα δεν είναι το κύριο πρόβλημα για το φαγητό, αν και υπάρχουν θέματα υγείας, όπως η μείωση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας. Για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων, οι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γιαούρτι, είναι απαραίτητες.
Το πρωτότυπο της διαστημικής στολής Artemis III
Στο διάστημα, η αίσθηση της γεύσης αλλάζει λόγω των υγρών που δεν κατακάθονται, όπως στη Γη. Για να αντισταθμίσουν την έλλειψη γεύσης, οι αστροναύτες επιλέγουν πικάντικα φαγητά ή χρησιμοποιούν wasabi.
Τα διαστημικά γεύματα χωρίζονται σε κατηγορίες. Στο Project Mercury (1958-1963), οι αστροναύτες έτρωγαν φαγητό σε κύβους ή άνοστες σκόνες. Σήμερα, έχουν περισσότερες επιλογές, όπως σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και μπισκότα. Τα φρέσκα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, καταναλώνονται γρήγορα μετά την αποστολή τους στο σταθμό.
Η διαδικασία προετοιμασίας φαγητού περιλαμβάνει ιοντίζουσα ακτινοβολία για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του κρέατος και των γαλακτοκομικών. Τα τρόφιμα μακράς διάρκειας, που απαιτούν επανυδάτωση, είναι συνήθη, καθώς η αφαίρεση του νερού μειώνει τα βακτήρια και παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους.
Η θερμική επεξεργασία εξοντώνει τα βακτήρια και τα τρόφιμα σφραγίζονται σε αεροστεγή συσκευασία. Ένα τυπικό γεύμα για τους αστροναύτες περιλαμβάνει σούπα, κοτόπουλο μασάλα με ρύζι και σοκολάτα ή μια σαλάτα με μάνγκο.
Πηγή: cantina.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι
Θρήνος και οδυρμός στην κηδεία της 2χρονης Αλεξάνδρας