Ηράκλειο: 24oC

Τι θα συνέβαινε αν έπεφτε στην Αττική ο όγκος νερού που έπεσε στη Βαλένθια;

03.11.2024, 22:18

Ο κ. Κοντοές υπογράμμισε την ανάγκη για ετήσια συντήρηση και καθαρισμό του Κηφισού

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές, τόνισε ότι, αν το Λεκανοπέδιο Αττικής δεχτεί τον όγκο νερού που έπεσε πρόσφατα στη Βαλένθια, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, με πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές.

Ο κ. Κοντοές υπογράμμισε την ανάγκη για ετήσια συντήρηση και καθαρισμό του Κηφισού και των παραποτάμων του, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των υδάτων και να αποτραπούν φραγμοί που προκαλούν πλημμύρες.

Μάλιστα, εξήγησε ότι το μοντέλο μελέτης της πλημμυρικής ευπάθειας που παρουσίασε αξιοποιείται ήδη από την Περιφέρεια Αττικής, ωστόσο, κάθε χρόνο απαιτείται καθαρισμός ειδικά στις εγκιβωτισμένες κοίτες, που δεν είναι ορατές. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοέα, περιοχές όπως η Καλλιθέα και το Μοσχάτο είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω του τύπου δόμησης και της εγγύτητας κτιρίων στα ρέματα, κάτι που επιβαρύνει τον κίνδυνο κατά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όσον αφορά τα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα, ανέφερε πως μπορούν να αντέξουν φυσιολογικά φαινόμενα, αλλά ακραίες βροχοπτώσεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν από τον κυκλώνα «Daniel», απαιτούν πρόσθετα έργα. Πρότεινε, επιπλέον, τη δημιουργία φυσικών λεκανών απορροής ώστε να συγκρατούν το νερό πριν φτάσει σε περιοχές όπου συνήθως σημειώνονται πλημμύρες.

Τέλος, ο κ. Κοντοές επεσήμανε ότι η πληθυσμιακή πυκνότητα και ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων αυξάνουν την ευπάθεια περιοχών, γεγονός που σημαίνει πως, παρά τα υφιστάμενα έργα, σε ακραίες συνθήκες απαιτούνται ενισχυμένες αντιπλημμυρικές υποδομές.


Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα