Ηράκλειο: 21oC

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

21.03.2025, 13:53

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση

Φέτος η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως «πέφτει» 23 Μαρτίου, γιατί είναι πάντα, 28 ημέρες πριν το Πάσχα.

Άρα είναι πάντα, μέσα στη νηστεία και παρότι κάποιοι λένε ότι νηστεύουμε και το λάδι εκείνη την ημέρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως κάθε μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής, έτσι και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, σύμφωνα με το έθιμο, το λάδι επιτρέπεται.

Επειδή είναι Κυριακή και άρα μέρα γιορτινή, μπορούμε να ετοιμάσουμε, ένα ιδιαίτερο φαγητό με παραδοσιακά στοιχεία και θαλασσινό άρωμα.

Τα γεμιστά καλαμάρια, συνηθίζονται στο τραπέζι αυτής της Κυριακής και έχουν Μικρασιάτικες ρίζες, άρα και βαθιά γεύση, παρά τα απλά υλικά.

Καλαμάρια γεμιστά

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα, καθαρισμένα μόνο τις φούσκες – κρατάμε μόνο τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε
  • 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4-5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 κ σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • 2 κ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • 80 ml ούζο
  • 1 1/2 κ. σούπας πελτέ
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το καρότο και το σκόρδο, για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια από τα καλαμάρια και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τις τριμμένες ντομάτες και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει για 3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι, κατά τα τρία τέταρτα της φούσκας.
  7. Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε πάνω στα καλαμάρια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, (που έχουμε διαλύσει σε 2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό), αλατοπίπερο και χυμό από μισό λεμόνι.
  8. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα, κουνώντας μόνο την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  9. Σερβίρουμε τα καλαμάρια σε πιατέλα, βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Πηγή: newsit.gr

πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Έφτασε στην Ελλάδα η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Μακελειό στα Βορίζια: Μέσα στο αυτοκίνητο «γάζωσαν» τον 38χρονο (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Πολιτισμός

Πέθανε σε ηλικία 102 ετών ο συνθέτης και στιχουργός Λεό Λέανδρος, πατέρας της Βίκυς Λέανδρος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Υγεία

Ξεκινά η διάθεση των δωρεάν φαρμάκων για την παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ηράκλειο

Ασύλληπτη τραγωδία στο Ηράκλειο: 22χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ελλάδα

Λαύριο: Αρνείται ότι ασέλγησε στην 16χρονη ο 72χρονος προπονητής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Ξύπνησαν μνήμες από τον Αύγουστο του 55΄: Η πολύνεκρη κρητική βεντέτα στα Βορίζια που συγκλόνισε την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα στα Βριλήσσια: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε άλλο όχημα και ντεραπάρισε στη μέση του δρόμου (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Ηράκλειο

Βορίζια: Ήρθε από τα Χανιά για το μνημόσυνο του πατέρα της και έχασε τη ζωή της στο μακελειό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ηράκλειο

Φονική βεντέτα στα Βορίζια: Πατέρας 5 παιδιών ένα από τα θύματα – Θρήνος στα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →