Ηράκλειο: 19oC

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

23.03.2025, 12:17

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση το τραπέζι την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι ιδιαίτερο

Φέτος η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως «πέφτει» 23 Μαρτίου, γιατί είναι πάντα, 28 ημέρες πριν το Πάσχα.

Άρα είναι πάντα, μέσα στη νηστεία και παρότι κάποιοι λένε ότι νηστεύουμε και το λάδι εκείνη την ημέρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως κάθε μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής, έτσι και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, σύμφωνα με το έθιμο, το λάδι επιτρέπεται. Επειδή είναι Κυριακή και άρα μέρα γιορτινή, μπορούμε να ετοιμάσουμε, ένα ιδιαίτερο φαγητό με παραδοσιακά στοιχεία και θαλασσινό άρωμα.

Τα γεμιστά καλαμάρια, συνηθίζονται στο τραπέζι αυτής της Κυριακής και έχουν Μικρασιάτικες ρίζες, άρα και βαθιά γεύση, παρά τα απλά υλικά.

Καλαμάρια γεμιστά

Υλικά:

1 κιλό καλαμάρια φρέσκα, καθαρισμένα μόνο τις φούσκες – κρατάμε μόνο τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε
2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4-5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 κ σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
2 κ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
80 ml ούζο
1 1/2 κ. σούπας πελτέ
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το καρότο και το σκόρδο, για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια από τα καλαμάρια και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τις τριμμένες ντομάτες και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι, κατά τα τρία τέταρτα της φούσκας.

Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε πάνω στα καλαμάρια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, (που έχουμε διαλύσει σε 2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό), αλατοπίπερο και χυμό από μισό λεμόνι.

Αν τα χάσατε

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα, κουνώντας μόνο την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα καλαμάρια σε πιατέλα, βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

newsit.gr

πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα με αυτοκίνητο που εξετράπη της πορείας του κατέληξε σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Βόλος: 53χρονος απείλησε να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Style

Μπουζούκια στην Αθήνα: Πόσο κοστίζει ένα τραπέζι – Τα νέα σχήματα και οι τιμές στη φιάλη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Από τα 45 ευρώ… στα 19 η μηνιαία κάρτα μετακινήσεων των φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Σεισμική δόνηση 3,5 Ρίχτερ στη Λακωνία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ελλάδα

Χειροπέδες σε 20χρονο που καλλιεργούσε κάνναβη σε δασική περιοχή της Κοζάνης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οριστικό τέλος στην «τεχνική λύση» – Νέοι κανόνες για την κατανομή των βοσκοτόπων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Κέρκυρα: Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι του νησιού λόγω της έντονης βροχόπτωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ελλάδα

Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Ελληνικού νανοδορυφόρου MICE-1

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες – Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →