Ηράκλειο: 24oC

Τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια

12.01.2025, 23:36

Δείτε τη συνταγή 

Η μακρολεπιότες είναι άγρια μανιτάρια, γνωστά σε όλη την Ελλάδα, και ιδιαίτερα αγαπητά στους Πομάκους ως τηγανιά. Ανάλογα με την εποχή του έτους τα αντικαθιστούμε ή προσθέτουμε όποιο άλλο θέλουμε.

Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες – ως μεζές

  • 400 γρ. άγρια μανιτάρια, κατά προτίμηση μακρολεπιότες (ή άλλο είδος, ανάλογα την εποχή του έτους), καθαρισμένα με νοτισμένο πανί και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε λεπτά δαχτυλίδια
  • 60-70 ml ελαιόλαδο (ή βούτυρο αγελαδινό)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο).
  • Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  • Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του.
  • Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά το φαγητό στους ατμούς του (τα μανιτάρια θα αποβάλλουν αρκετά υγρά), μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
  • Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να εξατμιστούν για λίγα λεπτά τα περισσότερα υγρά.
  • Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε την τηγανιά με άγρια μανιτάρια και κρεμμύδια.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα