Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείου Αγίου Νικολάου

30.03.2024, 22:47

Εκτιμάται ως ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Κρήτη

Το Αρχαιολογικό μουσείο του Αγίου Νικολάου, εκτιμάται ως ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Κρήτη, ενώ ξεκίνησε την λειτουργία του από το 1969.

Φιλοξενεί συλλογές πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων από ολόκληρη την ανατολική Κρήτη, μια περιοχή που εκτείνεται από τα Μάλια μέχρι τη μακρινή Ζάκρο.

Τα ευρήματα εκτίθενται με χρονολογική σειρά από τη Νεολιθική περίοδο (5700 – 2800 π.Χ.) μέχρι το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων (100 π.Χ. – 400 μ.Χ.). Οι προθήκες του περιλαμβάνουν περισσότερα από 1.500 αγγεία από την 3η χιλιετία π.Χ., καθώς χρυσά και χάλκινα ευρήματα (τα πιο αρχαία στην Κρήτη).

Η διαμόρφωση του Μουσείου Αγίου Νικολάου 

Το κτίριο του Μουσείου είναι ορθογώνιο με οκτώ αίθουσες για τα εκθέματα, που διατάσσονται κυκλικά γύρω από κεντρικό ορθογώνιο και πλακόστρωτο αίθριο. Μπροστά του ανοίγεται αυλή στεγασμένη που οδηγεί στα γραφεία της Υπηρεσίας (πρώην Εφορείο) και στο εργαστήριο συντήρησης από τη μια και σε κήπο που σε σχήμα Π πλαισιώνει το κεντρικό κτίριο.

Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο του Μουσείου στον προθάλαμο βρίσκεται στα αριστερά το εκδοτήριο εισιτηρίων και πωλητήριο βιβλίων και καρτών με το μικρό δωμάτιο των φυλάκων πίσω του. Δεξιά βρίσκονται οι τουαλέτες. Μπροστά ανοίγονται οι αίθουσες των εκθεμάτων. Ο επισκέπτης προχωρά προς αριστερά κι ακολουθώντας πορεία φοράς του ρολογιού, παρακολουθεί τα εκθέματα κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά χρονολογική σειρά. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται κτερίσματα που βρέθηκαν το 1971 στο παραθαλάσσιο νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς.

Το νεκροταφείο αυτό, το μεγαλύτερο σε αριθμό τάφων της προϊστορικής Κρήτης κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, είχε τουλάχιστον 260 τάφους με πάνω από 1.600 αγγεία, μερικά χάλκινα εγχειρίδια και πολλές λεπίδες οψιανού (3.000-2.300 π.Χ.). Τα αγγεία καμωμένα χωρίς τη βοήθεια κεραμεικού τροχού ακολουθούν διάφορα σχήματα και μαρτυρούν τόσο σχέσεις και επιρροές ενδοκρητικές (κυρίως με την κεντρική Κρήτη), όσο και με τις Κυκλάδες. Οι κυκλαδίτικες επιρροές, μάλιστα, είναι τόσο ισχυρές ώστε μπορούμε να μιλήσουμε για Κρητοκυκλαδικό πολιτισμό.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθεται άλλη περίφημη νεότερη ομάδα κεραμικής από το σημαντικό πρωτομινωικό οικισμό Φούρνου Κορυφή κοντά στο χωριό Μύρτος Ιεράπετρας. Σε αυτή ανήκει το διασημότερο αντικείμενο του Μουσείου «η θεά της Μύρτου». Πρόκειται για έξοχο σπονδικό αγγείο (ΠΜ ΙΙβ περιόδου) με τη μορφή σχηματοποιημένης θεάς με πολύ μικρό κεφάλι πάνω σε ψηλό, λεπτό λαιμό και κωδωνόσχημο σώμα. Με το δεξί χέρι κρατά και παράλληλα με το αριστερό αγκαλιάζει μικρού μεγέθους ραμφόστομη πρόχου, μοναδική έξοδο υγρού από το εσωτερικό του σπονδικού αγγείου.

Μερικά από τα εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Ανασκαφική ομάδα σε δράση

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων και κάθε ομάδα παίρνει ένα όνομα, έχοντας στη διάθεσή της ένα τάμπλετ.

Εμφανίζονται στις οθόνες διαφορετικοί αρχαιολογικοί χώροι και κάθε ομάδα διαλέγει ένα χώρο ανασκαφής.

Τα μέλη της κάθε ομάδας αναλαμβάνουν ρόλους αρχαιολόγου, εργατοτεχνίτη, τοπογράφου, συντηρητή, σχεδιαστή και τους δίνονται τα ψηφιακά τους εργαλεία.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής ανασκαφής ο καθένας θα πράττει σύμφωνα με τον ρόλο που έχει αναλάβει και σταδιακά θα εμφανίζονται οι διαφορετικοί χώροι: εστίασης, θρησκευτικής χρήσης, αποθήκες, εργαστήρια κλπ. και θα γίνεται η ανασύνθεσή τους.  Κάθε ομάδα βγάζει τα συμπεράσματά της και τα «δημοσιεύει» με μια περίληψη στις υπόλοιπες ομάδες.

Τα κλειδιά των Ιερών

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 4-5 ατόμων και κάθε ομάδα παίρνει ένα όνομα, έχοντας στη διάθεσή της ένα τάμπλετ.

Η κάθε ομάδα έχει ως αποστολή να ξεκλειδώσει τους ιερούς χώρους που εμφανίζονται με την εύρεση τριών σχετικών αντικειμένων με τον εκάστοτε χώρο λατρείας.

Νικήτρια ομάδα θα είναι αυτή που θα φτάσει πιο σύντομα στον στόχο, να ξεκλειδώσει τις τέσσερις πύλες των ιερών.

Τα παιδιά καλούνται να συλλέξουν στη συσκευή τους πληροφορίες που σχετίζονται με τα συνολικά 12 αυτά αντικείμενα. Μπορεί να δίνονται είτε ως κομμάτι μιας ιστορίας, είτε ως ένας γρίφος. Καλούνται να συνδέσουν ένα ψηφιακό αντικείμενο όπως ήχο, κείμενο, εικόνα επίσης με ένα φυσικό αντικείμενο, μετά από συγκεκριμένες οδηγίες.

Πότε μπορώ να επισκεφτώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Χειμερινή περίοδος

από 1/11 έως 31/3
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
09:00 – 14:30 Σάββατο και Κυριακή. Από 1-12-2023 08:30 – 15:30, Τρίτη κλειστό
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
2€
Κατα την χειμερινή περίοδο ισχύει μειωμένο εισιτήριο για όλους τους επισκέπτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα