Ηράκλειο: 14oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

To cretaone.gr στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (Φωτορεπορτάζ)

27.10.2023, 8:00

Τι αποφάσισαν οι «27» για την κρίση στη Μέση Ανατολή

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Νάκος

Κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες και οι ηγέτιδες της ΕΕ συζητούν για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή, τη συνεχιζόμενη στήριξη προς την Ουκρανία λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, την οικονομία, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις.

Χθες, κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των «27» κρατών μελών, έπειτα συζητήσεις που κράτησαν σχεδόν πέντε ώρες, κατέληξαν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την διάρκεια των δηλώσεών της στα ΜΜΕ.

«Επιβεβαιώνοντας τη δήλωση των μελών του της 15ης Οκτωβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς για τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ. Η χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς είναι μια ιδιαίτερα άθλια θηριωδία» επισημαίνουν.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Υπογραμμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Οι 27 επαναλαμβάνουν τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και εκφράζει τη λύπη του για όλες τις απώλειες αμάχων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε την κατάσταση και τη συνέχεια που δόθηκε στα διάφορα σκέλη δράσης, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων προσπαθειών για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι αρχηγοί των κρατών-μελών επαναλαμβάνουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλούν για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια (προκειμένου αυτή) να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους στην περιοχή για την προστασία των αμάχων, την παροχή βοήθειας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, διασφαλίζοντας ότι η βοήθεια αυτή δεν γίνεται κατάχρηση από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης, και χαιρετίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της διάδοσης παραπληροφόρησης και παράνομου περιεχομένου και υπογραμμίζει τη νομική ευθύνη των πλατφορμών σε αυτό το πλαίσιο».

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο.


Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.


Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας της Γκιτάνας Ναουσέντα.


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ.


Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.


Η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν.


Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές