Ηράκλειο: 24oC

Το ελληνικό ελαιόλαδο που «παίρνει μέρος» σε έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

06.02.2025, 14:53

Μια συγκεκριμένη ποικιλία κερκυραϊκού ελαιόλαδου συμμετέχει σε επιστημονική έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το κερκυραϊκό ελαιόλαδο βρέθηκε πρόσφατα και για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ σχετικά με την επίδραση του στην προστασία από τον καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα το ελαιόλαδο που παράγεται από την τοπική ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας» στην περιοχή του Αγίου Ματθαίου χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός εκχυλίσματος και για την απομόνωση καθαρής ελαιοκανθάλης.

Οι ουσίες που απομονώθηκαν από το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκαν από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα για να μελετηθεί η επίδραση τους στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ και η δεύτερη σε επικινδυνότητα με πάνω από 150.000 νέες περιπτώσεις κάθε έτος.

Αντίθετα στις χώρες που οι πληθυσμοί ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα με κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, έχει βρεθεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το γεγονός αυτό ώθησε τους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου σε αυτή τη μορφή καρκίνου σε πειραματόζωα. Μάλιστα επιλέχθηκε εκείνη η μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου με τις μεταλλάξεις εκείνες που οδηγούν στη χειρότερη πρόγνωση και για τις οποίες υπάρχει η μικρότερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nutrients έδειξαν ότι τόσο η καθαρή ελαιοκανθάλη, όσο και το ολικό φαινολικό εκχύλισμα χορηγούμενα από το στόμα στα πειραματόζωα είχαν την ικανότητα να μειώσουν μέσα σε 15 ημέρες το μέγεθος των όγκων κατά 72%. Επιπλέον μετά την χειρουργική αφαίρεση των όγκων, η συνέχιση της χορήγησης των ουσιών για 40 ημέρες κατέστειλε την επανεμφάνιση των όγκων, γεγονός που αποτελεί πολύ συνηθισμένο πρόβλημα της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται να επιβεβαιώσουν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους και έχουν δείξει την προστατευτική δράση του πολυφαινολικού ελαιολάδου σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Είναι γεγονός πλέον ότι σταδιακά συνεχώς εμπλουτίζονται τα επιστημονικά δεδομένα που θα καταστήσουν το υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο ως μια απαραίτητη και ασφαλή διατροφική σύσταση για την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τη φαρμακευτική αξιοποίηση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου.

πριν από 2 ώρες
Style

Συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Eurobasket 2025, Γερμανία – Σλοβενία 99-91: Το «πάλεψε» η παρέα του Ντόντσιτς, πέρασε το φαβορί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Γιούτα: Συντηρητικός ακτιβιστής – συνεργάτης του Τραμπ δέχτηκε πυρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Πολιτική

Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2656: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Πώς να διατηρείς μακριά τα μαλλιά σου μετά την ηλικία των 50

Διαβάστε περισσότερα