Ηράκλειο: 21oC

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας: Γκούλας (goulash)

07.12.2024, 1:30

Αναλυτικά η συνταγή

Το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας, είναι κάτι ανάμεσα σε βραστό και μαγειρευτό. Νόστιμο, χορταστικό, πικάντικο, είναι από εκείνα τα φαγητά που δρουν ιδιαίτερα καταπραϋντικά.

Δείτε πως να το φτιάξετε:

30′ προετοιμασία
2 ώρες και 45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 15′

Υλικά
Μερίδες: 4
500 γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι, κομμένο σε μέτριους κύβους
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδας
2 κιτρινόφλουδα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
3 μέτριες πατάτες, σε κύβους
3 καρότα, σε μέτριες φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά), για το σερβίρισμα
λίγο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το ουγγαρέζικο γκούλας, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κρέας και το σοτάρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, στο μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μπολ.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το μπέικον και το σκόρδο για 4 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα, για να ξεκολλήσουν τυχόν καμένα υπολείμματα, και ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη δάφνη, τις πάπρικες και το κρέας, μαζί με το ζουμί του μπολ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ζωμό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες, μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει αρκετά.
Τότε προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι το κρέας να είναι πλέον πολύ τρυφερό και να έχουν μαλακώσει τα λαχανικά. Αν ο ζωμός έχει μειωθεί αρκετά, ρίχνουμε καυτό νερό – το φαγητό πρέπει να είναι σούπα, όχι απλώς σαλτσάτο.
Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και ραντίζουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο καυτερό μπούκοβο. Συνοδεύουμε του ουγγαρέζικο γκούλας με χωριάτικο ψωμί.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Χανιά

Κρήτη: Βουβός πόνος για τον 29χρονο Κωνσταντίνο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κίσσαμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

3.000 επιβάτες κρουαζιέρας στα Χανιά – Έδεσαν 2 πλοία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Style

Κιμ Καρντάσιαν: Το απρόσμενο «βήμα» της που κρύβει ένα μεγάλο μυστήριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κρήτη

Φωτιά σε Ι.Χ. και μοτοποδήλατο στο Ρέθυμνο – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις ακόμα και στο όνομα νεκρών – Πέθανε το 2015 και έπαιρνε χρήματα μέχρι… χθες!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Βορίδη σε εστιατόριο – Δείτε βίντεο από την στιγμή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στη Λάρισα: Άνδρας χάθηκε με το αυτοκίνητό του – Σπαρακτική έκκληση από την κόρη του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Ηράκλειο

Μάκης Βορίδης: «Χουλιγκάνοι της ακροαριστεράς μου επιτέθηκαν απρόκλητα σε εστιατόριο στο Ηράκλειο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ανακριτή ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος – Ο λογιστής, τα «βοσκοτόπια-φαντάσματα» και τα ρολόγια πολυτελείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μηχανική βλάβη σε πλοίο για Κεφαλονιά – Πολύωρη ταλαιπωρία για τους επιβάτες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →