Ηράκλειο: 25oC

Το ΙΤΕ αφήνει το «αποτύπωμά» του στην Αρκτική

10.08.2024, 17:23

Στο video που δημοσιεύθηκε παρουσιάζεται το σύστημα lidar μέσω του οποίου οι ερευνητές βλέπουν την ατμόσφαιρα μέσω laser

Στον ερευνητικό σταθμό Villum Research Station, του Πανεπιστημίου Aarhus (Δανία) στη Βορειο-Ανατολική Γροιλανδία έχουν εγκατασταθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 πολυάριθμα εξειδικευμένα ερευνητικά όργανα για τη μελέτη του ρόλου των νεφών και των αιωρούμενων σωματιδίων στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος CleanCloud Horizon-2020.

Στο video https://lnkd.in/d9_4m4RH παρουσιάζεται το σύστημα lidar μέσω του οποίου οι ερευνητές βλέπουν την ατμόσφαιρα μέσω laser, το οποίο για πρώτη φορά στάλθηκε σε τόσο ακραίο περιβάλλον (-35°C και χαμηλότερα).

Οι μετρήσεις αυτές στέλνονται παράλληλα σε καθημερινή βάση στη NASA.

Το πείραμα CleanCloud Horizon-2020 συντονίζεται από τους καθηγητές του EPFL, Αθανάσιο Νένε, Alexis Berne και Julia Schmale.

Επίσης υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ERC-PyroTrach που συντονίζει ο Α. Νένες, καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικών Διεργασιών και των Επιπτώσεών τους (LAPI) στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης (EPFL) και συνδεδεμένος ερευνητής και συν-συντονιστής του Κέντρου Μελετών για την Ποιότητα του Αέρα και την Κλιματική Αλλαγή (C-STACC) του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (IEXMH-ΙΤΕ), με έδρα την Πάτρα.

Διαβάστε επίσης:

Google DeepMind: Νέο ακριβές σύστημα πρόγνωσης καιρού

Apple Intelligence: Διαθέσιμη η δοκιμαστική έκδοση της AI του iPhone

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μην λέτε τα μυστικά σας στο ChatGPT

Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν φορτίζουμε το κινητό μας


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα