“Κρητικό” φρούτο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και βοηθά για να έχουμε καλύτερο ύπνο
Το δέντρο που καρποφορεί το συγκεκριμένο φρούτο ευδοκιμεί στη χώρα μας, κυρίως στην Κρήτη. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στην Wikipedia, οι πρώτοι σπόροι ήρθαν από τις ΗΠΑ το 1910 και οι προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας ξεκίνησαν από το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο ελληνικό νησί με εγκατάσταση πειραματικού οπωρώνα 14 στρεμμάτων το 1966.
Η αβοκαντιά λοιπόν -αλλιώς βουτυρόδεντρο-, ο καρπός της οποίας είναι το αβοκάντο, είναι ένα από το πιο πολύτιμα δέντρα λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του φρούτου για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Φωτογραφία Αρχείου
Συγκεκριμένα περιέχει μία ποικιλία λιπαρών
Το 75% περίπου της ενέργειας του αβοκάντο προέρχεται από λίπη, τα περισσότερα από τα οποία (67% των συνολικών λιπών) είναι μονοακόρεστα λίπη με τη μορφή ελαϊκού οξέος.
Άλλα κυρίαρχα λίπη είναι το παλμιτικό οξύ και το λινελαϊκό οξύ.
Η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αντιπροσωπεύει το 14% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες Β και Κ, ενώ υστερεί σε βιταμίνη C.
Ένα ακόμα πολύτιμο συστατικό του είναι το μαγνήσιο. Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει 58 mg μαγνησίου, το οποίο αποτελεί το 15% της ημερήσιας δόσης.
Δεδομένου ότι το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο –το δεύτερο μετά το ασβέστιο με την υψηλότερη περιεκτικότητα στο σώμα και απαραίτητο σε πάνω από 300 μεταβολικές και βιοχημικές διεργασίες του οργανισμού-, που βρίσκεται κυρίως στα οστά και στους ιστούς των διαφόρων οργάνων και μειώνει την κόπωση, συμβάλλει στην ξεκούραση, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών και στη βελτίωση του ύπνου, αντιλαμβάνεσαι ότι το αβοκάντο είναι το καλύτερο φρούτο που μπορείς να καταναλώνεις το βράδυ.
«Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία, το αβοκάντο βοηθά στη χαλάρωση των μυών, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της βαθύτερης ξεκούρασης πριν από τον ύπνο», αναφέρει σχετικά η διαιτολόγος-διατροφολόγος Laura Jorge.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο το εξής: ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία στο αβοκάντο, Η πρώτη μορφή αλλεργίας αναπτύσσεται στα άτομα με αλλεργία στη γύρη των δέντρων τα οποία αναπτύσσουν τοπικά συμπτώματα στο στόμα και το λαιμό αμέσως μετά την κατανάλωση αβοκάντο. Η δεύτερη, γνωστή ως σύνδρομο φρούτων λατέξ, συνδέεται με την αλλεργία στο λατέξ και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν γενικευμένη κνίδωση, κοιλιακό πόνο και εμετό.
Φωτογραφία Αρχείου
Πηγή: oneman.gr
Σύνοψη άρθρου
- Το αβοκάντο, γνωστό και ως "κρητικό" φρούτο, είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και βοηθά στη βελτίωση του ύπνου.
- Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, όπως μονοακόρεστα λίπη, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
- Το αβοκάντο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες Β και Κ, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
- Παρόλο που το αβοκάντο είναι ωφέλιμο, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία σε αυτό, ειδικά αν έχουν αλλεργία στη γύρη ή στο λατέξ.
Δημοφιλή
Τραγωδία στον ΒΟΑΚ: Νεκρός ο οδηγός του φορτηγού που ντελαπάρισε στην Αγία Πελαγία
Έγκυος η Κατερίνα Καινούργιου
Θλίψη για τον θάνατο του αγαπητού Γιάννη Λιόντα
Αμυλοείδωση: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία της σπάνιας ασθένειας - Στην Κρήτη οι περισσότεροι ασθενείς
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκε η περιουσία 350 αγροτών
Σοκ σε μεγάλη ιδιωτική κλινική: Ασθενής έλαβε λάθος μετάγγιση αίματος
Πάνος Καμμένος: «Αν συνεχίσουν τον πόλεμο, θα κατέβω πάλι στην πολιτική»
Ποιοι Κρητικοί βουλευτές «φλερτάρουν» με το νέο κόμμα Τσίπρα
Τύρναβος: 88χρονος πήρε την καραμπίνα και πυροβόλησε τον 18χρονο σύντροφο της εγγονής του