Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Το Νοέμβριο η δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου

20.10.2023, 14:30

Δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη από το Ηράκλειο

Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει σχέδιο Ποινικού Κώδικα και Ποινικής Δικονομίας και ίσως την ερχόμενη εβδομάδα μπει σε δημόσια διαβούλευση, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, που βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Τόνισε επίσης, ότι υπάρχει γενικότερο σχέδιο για αναμόρφωση της ελληνικής δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι «έχουμε μείνει πολύ πίσω ως χώρα και νομίζω ότι τα επόμενα, λίγα, χρόνια, θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την είσοδο της δικαιοσύνης σε μια άλλη εποχή».

Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι στην ελληνική κοινωνία «υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ατιμωρησίας» και ότι αυτή είναι μια κατάσταση που εξελίχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια.

«Ο κόσμος έχει την εντύπωση πως ό,τι και να κάνει κάποιος, δεν πρόκειται να έχει καμιά συνέπεια και αυτό νομίζω, σιγά-σιγά, πρέπει να αρχίσει να περιορίζεται, για να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας που τώρα δεν υπάρχει στην Ελλάδα» είπε ο κ. Φλωρίδης, συμπληρώνοντας ότι στη χώρα ναι μεν δεν υπάρχει βαριά εγκληματικότητα, αλλά, η «μικρομεσαία» εγκληματικότητα, όπως ονομάζεται, δυσκολεύει τους πολίτες και σε αυτό ακριβώς το επίπεδο η παρέμβαση θα είναι δραστική.

«Δεν θα πάμε στο άλλο άκρο» επισήμανε ο κ. Φλωρίδης και εξήγησε ότι στόχος είναι ένα πλαίσιο προσαρμοσμένο έτσι ώστε «η ποινική νομοθεσία να δρα αποτρεπτικά, δηλαδή αν κάποιος σκέφτεται να παρανομήσει να το σκέφτεται δέκα φορές, επειδή το ενδεχόμενο να πάει φυλακή θα είναι μεγάλο».

Tο νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Σε ό,τι αφορά το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο μήνα, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «κλείνει μια μακρά περίοδος» καθώς «το έργο έχει καθυστερήσει» και στο τέλος της διαδικασίας αυτής το Ηράκλειο θα έχει ένα δικαστικό μέγαρο αντάξιο της πόλης και της Κρήτης. Σημείωσε επίσης, ότι δεν τον ικανοποίησε καθόλου η εικόνα του νυν Δικαστικού Μεγάρου και ανέφερε ότι θα προωθηθούν γρήγορα κάποιες παρεμβάσεις ευπρεπισμού στο εσωτερικό, ενώ θα ενισχυθεί και η ψηφιακή του υποδομή.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, για ζητήματα που τους απασχολούν, επισημαίνοντας ότι «στα σχέδια μας είναι να μεταφερθεί ύλη από τα δικαστήρια στους δικηγόρους» και «αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ και την δική τους δουλειά, αλλά κυρίως θα διευκολύνει και τον κόσμο, ο οποίος θα εξυπηρετείται πολύ πιο γρήγορα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ