Αναλυτικά η συνταγή
Πώς να φτιάξετε το κλασικό πιτόγυρο εύκολα και γρήγορα στο σπίτι σας.
1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 50′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 50′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τις πίτες
240 γρ. νερό χλιαρό
4 γρ. (1/2 φακελάκι) ξηρή μαγιά
15 γρ. ζάχαρη
25 ml ελαιόλαδο + λάδι για το ψήσιμο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. αλάτι
Για την κέτσαπ κόκκινης πιπεριάς
7 πιπεριές Φλωρίνης, χωρίς σπόρια, σε μέτρια κομμάτια
40 ml ελαιόλαδο λίγο αλάτι
50 γρ. καστανή ζάχαρη
10 καρφάκια γαρίφαλο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
60 ml λευκό βαλσαμικό ξίδι
Για τον χοιρινό «γύρο»
4 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού, περίπου 300 γρ. η καθεμία, χωρίς κόκαλο
1 μικρό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
Για το σερβίρισμα
4-5 μέτριες πατάτες, με τη φλούδα τους, μισοβρασμένες, χοντροκομμένες και μετά τηγανισμένες μέχρι να γίνουν τραγανές
ροδέλες από 4 κρεμμύδια, μαριναρισμένες με χυμό λεμονιού, ελάχιστο αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό για 10 λεπτά (στραγγίζουμε το μείγμα, χωρίς να το στύψουμε)
Διαδικασία
Kέτσαπ πιπεριάς
Απλώνουμε τις πιπεριές σε λαμαρίνα φούρνου με τη φλούδα προς τα κάτω και ραντίζουμε με το μισό λάδι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τη μισή ζάχαρη, σκορπίζουμε πάνω τους τα γαρίφαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C, για 1 ½ ώρα, γυρίζοντάς τες μία φορά.
Πετάμε τα γαρίφαλα, τις ξεφλουδίζουμε όσο πιο ζεστές μπορούμε (δεν χρειάζεται να τις κλείσουμε σε νάιλον σακουλάκι, ξεφλουδίζονται εύκολα κομμένες), τις κόβουμε σε λωρίδες και τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και το υπόλοιπο λάδι.
Σοτάρουμε τα υλικά μέχρι να μαραθούν καλά, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε για να λιώσει. Σβήνουμε με το ξίδι και 1-2 κουταλιές νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.
Πολτοποιούμε το όλον στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.
«Γύρος»
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τις μπριζόλες σε πολύ καυτό τηγάνι, σε δόσεις, με τα κλωνάρια θυμαριού και τα σκόρδα ανάμεσά τους και τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Τις μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψάκι με το υγρό του τηγανιού (χωρίς το θυμάρι και τα σκόρδα) και ψήνουμε για 40 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Πίτες
Στον κάδο του μίξερ πάγκου ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μετρημένο λάδι. Προσαρμόζουμε τον γάντζο, προσθέτουμε αργά το μισό αλεύρι και το αλάτι και δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε μια ελαστική και λεία ζύμη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, τη χωρίζουμε σε 6-7 ισομεγέθη κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη σε λεπτό δίσκο διαμέτρου 16-18 εκ.
Ψήνουμε μία μία τις πίτες σε αντικολλητικό τηγάνι, σε ελάχιστο λάδι, για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Σερβίρισμα
Αλείφουμε τις πίτες με κέτσαπ πιπεριάς, βάζουμε γύρο, ροδέλες κρεμμυδιού με μαϊντανό και 3-4 πατάτες και τυλίγουμε. Σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο