Ηράκλειο: 14oC

To τουρλού των νησιών – Πώς το φτιάχνουν σε Κρήτη, Θάσο και Ικαρία

13.09.2025, 12:18

Ποια είναι τα μυστικά του κάθε νησιού;

Το τουρλού, και τα συγγενικά του μαγειρέματα, είναι ένα λαδερό φαγητό χρωματιστό και μυρωδάτο, που περιέχει όλη τη δόξα του μπαξέ, και κάθε τόπος έχει και τις παραλλαγές του.

Ένα κλασικό φαγητό της ελληνικής –και όχι μόνο– cucina povera, βασισμένο στην απλότητα, στην αυθεντικότητα, στην εποχικότητα και τη νοστιμιά.

Θάσος

Με λάπατα και καρκαλούδια

Στη Θάσο έχουμε τα ≪τατάρικα≫. Το τι περιέχουν μέσα έχει γίνει μέχρι και τραγούδι από τους Χειμερινούς Κολυμβητές (≪Τατάρικα≫, στίχοι του Σταύρου Καραμανιώλα, από τον δίσκο ≪Οι Δακοκτόνοι≫).

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, λάπατα, αγριολάχανα, κολοκυθοκορφάδες, γλυκές και τσούσκες πιπεριές, ωραίες καρδιές ντομάτες, τσουκνάδες, κρομμυδόφυλλα, άνηθο, καρκαλούδια, βλίτα, κολοκυθάκια, κόλιαντρο, αγριοαγκινάρες. Αλλά και ≪φτέρες, βλαστάρια αβρινιές, αυτά που λεν ακρίδες, που ο Άγιος Γιάννης έτρωγε στην έρημο με ρίζες≫!

Ικαρία

Με ολόφρεσκα και κρασάτα ζαρζαβατικά

Στην Ικαρία έχουμε το «σουφικό», ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του νησιού. Προϋποθέτει ζαρζαβατικά ημέρας για να κρατούν τους χυμούς και τη ζωντάνια τους και έχει ελάχιστο λάδι.

Μελιτζάνες, κρεμμύδια, πατάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές (πράσινες, κόκκινες και καυτερές) κόβονται σε κομμάτια και όχι σε ροδέλες. Τα κρεμμύδια μπαίνουν κάτω και από πάνω όλα τα υπόλοιπα και περιχύνονται με τριμμένες ντομάτες και λίγο λάδι. Δεν μπαίνει καθόλου νερό παρά μόνο ένα ποτήρι κρασί.

Κρήτη

Πλούσιο και χορταστικό πιάτο

Στην Κρήτη η «σοφεγάδα» περιλαμβάνει, εκτός των βασικών, φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά, μπάμιες, πιπεριές κέρατο και τσίλι, κολοκυθοανθούς, βλίτα ή στίφνο (ένα ελαφρώς πικρούτσικο κρητικό χόρτο που καλλιεργείται σε λαχανόκηπους) και μπόλικο δυόσμο.

Από τον στίφνο χρησιμοποιούνται τα τρυφερά του βλαστάρια, προτού ανθίσουν και καρποφορήσουν. Εννοείται πως η συνταγή δεν έχει αυστηρό πλαίσιο. Μέσα στο σκεύος βάζουμε ό,τι λαχανικό θέλουμε, αλλά και χοχλιούς.

Κάποιοι βάζουν και ξινόχοντρο για να κάνουν το φαγητό πιο χορταστικό. Άλλοι το μαγειρεύουν με ρύζι και τότε θυμίζει αρκετά τη γεύση των γεμιστών.

Τον χειμώνα τα λαχανικά είναι της εποχής και συχνά προστίθενται και όσπρια. Στην Κρήτη η ονομασία «σοφεγάδα» απαντάται περισσότερο στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, ενώ στο δυτικό το φαγητό είναι γνωστό ως «συμπεθεριό», γιατί τα υλικά συμπεθεριάζουν, γίνονται δηλαδή οικογένεια μέσα στην ίδια κατσαρόλα. Σε κάποιες περιοχές θα βρούμε το ίδιο φαγητό με την ονομασία «καλικωτά».

Πήγη: cantina.protothema.gr

Σύνοψη άρθρου

  • Το τουρλού είναι ένα λαδερό φαγητό που αναδεικνύει τα τοπικά λαχανικά κάθε νησιού με την απλότητα και την εποχικότητά του.
  • Στη Θάσο, το τουρλού περιλαμβάνει μια ποικιλία από άγρια λαχανικά και χόρτα, όπως λάπατα και καρκαλούδια, γνωστό ως "τατάρικα".
  • Στην Ικαρία, το "σουφικό" χαρακτηρίζεται από φρέσκα ζαρζαβατικά και ελάχιστο λάδι, χρησιμοποιώντας κρασί αντί για νερό.
  • Στην Κρήτη, η "σοφεγάδα" είναι πλούσια και χορταστική, περιλαμβάνοντας διάφορα χόρτα, δυόσμο και συχνά χοχλιούς ή ξινόχοντρο.
πριν από 3 ώρες
Υγεία

Το θαυματουργό βότανο που μπορεί να μειώσει την πίεση και να βοηθήσει στον ύπνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Επέστρεψε στις νίκες ο Παναθηναϊκός, 101-95 την Παρί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Αυτό χρειάζεται το σώμα μας λίγο πριν τον ύπνο – Λίγοι το γνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Τρούφες αχλάδι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Εικόνες ντροπής στο Νοσοκομείο του Ρίου: Περιστέρια τρώνε από πιάτα ασθενών (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

«Πάρτι» φοροδιαφυγής από κομμωτές, ψυκτικούς, ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Τραγωδία στην Αχαΐα: Πώς πέθανε το 3χρονο παιδάκι – Χειροπέδες σε 25χρονο μακρινό συγγενή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Καλάσνικοφ και 500.000 ευρώ βρέθηκαν σε σπίτι συγγενούς συλληφθέντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ηράκλειο

Θρήνος στη Ροδιά Ηρακλείου: «Έφυγε» ο Θόδωρας Κασαπάκης σε ηλικία 56 ετών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Αθλητικά

Ξιφασκία: Εντυπωσιακός ο 16χρονος Κρητικός Φώτης Μήνος – Κατέκτησε την 3η θέση ανάμεσα σε 449 αθλητές

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →