Ποια είναι τα μυστικά του κάθε νησιού;
Το τουρλού, και τα συγγενικά του μαγειρέματα, είναι ένα λαδερό φαγητό χρωματιστό και μυρωδάτο, που περιέχει όλη τη δόξα του μπαξέ, και κάθε τόπος έχει και τις παραλλαγές του.
Ένα κλασικό φαγητό της ελληνικής –και όχι μόνο– cucina povera, βασισμένο στην απλότητα, στην αυθεντικότητα, στην εποχικότητα και τη νοστιμιά.
Θάσος
Με λάπατα και καρκαλούδια
Στη Θάσο έχουμε τα ≪τατάρικα≫. Το τι περιέχουν μέσα έχει γίνει μέχρι και τραγούδι από τους Χειμερινούς Κολυμβητές (≪Τατάρικα≫, στίχοι του Σταύρου Καραμανιώλα, από τον δίσκο ≪Οι Δακοκτόνοι≫).
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, λάπατα, αγριολάχανα, κολοκυθοκορφάδες, γλυκές και τσούσκες πιπεριές, ωραίες καρδιές ντομάτες, τσουκνάδες, κρομμυδόφυλλα, άνηθο, καρκαλούδια, βλίτα, κολοκυθάκια, κόλιαντρο, αγριοαγκινάρες. Αλλά και ≪φτέρες, βλαστάρια αβρινιές, αυτά που λεν ακρίδες, που ο Άγιος Γιάννης έτρωγε στην έρημο με ρίζες≫!
Ικαρία
Με ολόφρεσκα και κρασάτα ζαρζαβατικά
Στην Ικαρία έχουμε το «σουφικό», ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά του νησιού. Προϋποθέτει ζαρζαβατικά ημέρας για να κρατούν τους χυμούς και τη ζωντάνια τους και έχει ελάχιστο λάδι.
Μελιτζάνες, κρεμμύδια, πατάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές (πράσινες, κόκκινες και καυτερές) κόβονται σε κομμάτια και όχι σε ροδέλες. Τα κρεμμύδια μπαίνουν κάτω και από πάνω όλα τα υπόλοιπα και περιχύνονται με τριμμένες ντομάτες και λίγο λάδι. Δεν μπαίνει καθόλου νερό παρά μόνο ένα ποτήρι κρασί.
Κρήτη
Πλούσιο και χορταστικό πιάτο
Στην Κρήτη η «σοφεγάδα» περιλαμβάνει, εκτός των βασικών, φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά, μπάμιες, πιπεριές κέρατο και τσίλι, κολοκυθοανθούς, βλίτα ή στίφνο (ένα ελαφρώς πικρούτσικο κρητικό χόρτο που καλλιεργείται σε λαχανόκηπους) και μπόλικο δυόσμο.
Από τον στίφνο χρησιμοποιούνται τα τρυφερά του βλαστάρια, προτού ανθίσουν και καρποφορήσουν. Εννοείται πως η συνταγή δεν έχει αυστηρό πλαίσιο. Μέσα στο σκεύος βάζουμε ό,τι λαχανικό θέλουμε, αλλά και χοχλιούς.
Κάποιοι βάζουν και ξινόχοντρο για να κάνουν το φαγητό πιο χορταστικό. Άλλοι το μαγειρεύουν με ρύζι και τότε θυμίζει αρκετά τη γεύση των γεμιστών.
Τον χειμώνα τα λαχανικά είναι της εποχής και συχνά προστίθενται και όσπρια. Στην Κρήτη η ονομασία «σοφεγάδα» απαντάται περισσότερο στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, ενώ στο δυτικό το φαγητό είναι γνωστό ως «συμπεθεριό», γιατί τα υλικά συμπεθεριάζουν, γίνονται δηλαδή οικογένεια μέσα στην ίδια κατσαρόλα. Σε κάποιες περιοχές θα βρούμε το ίδιο φαγητό με την ονομασία «καλικωτά».
Πήγη: cantina.protothema.gr
Σύνοψη άρθρου
- Το τουρλού είναι ένα λαδερό φαγητό που αναδεικνύει τα τοπικά λαχανικά κάθε νησιού με την απλότητα και την εποχικότητά του.
- Στη Θάσο, το τουρλού περιλαμβάνει μια ποικιλία από άγρια λαχανικά και χόρτα, όπως λάπατα και καρκαλούδια, γνωστό ως "τατάρικα".
- Στην Ικαρία, το "σουφικό" χαρακτηρίζεται από φρέσκα ζαρζαβατικά και ελάχιστο λάδι, χρησιμοποιώντας κρασί αντί για νερό.
- Στην Κρήτη, η "σοφεγάδα" είναι πλούσια και χορταστική, περιλαμβάνοντας διάφορα χόρτα, δυόσμο και συχνά χοχλιούς ή ξινόχοντρο.
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιος δήμαρχος στην Κρήτη «τσέπωνε» επιδοτήσεις για... βαμβάκι
Βρέθηκε νεκρή η 28χρονη κόρη του εφοπλιστή Διαμαντή Λαιμού!
Νεκρός 23χρονος μετά από πτώση του αυτοκινήτου του στη θάλασσα (φωτογραφίες)
Σεισμός τώρα στην Κρήτη
Βουβός πόνος για την αδικοχαμένη Μαρία που έσβησε στην άσφαλτο - Ντυμένοι στα λευκά στο τελευταίο αντίο
Εφιάλτης για 12χρονη η οποία απήχθη και βιάστηκε από 3 άνδρες!
Αυτοκτονία αγρότη με φόντο... τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Το αποκαλυπτικό σημείωμα
Μαφία Κρήτης: Στη φυλακή πρώην πρόεδρος αστυνομικός - Βρέθηκε κινητό με όνομα «Σαντάμ Χουσεΐν
Σε ισχύ από σήμερα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Αυστηρότερες ποινές για κινητό, ταχύτητα και αλκοόλ