Ηράκλειο: 29oC

Τραμπ: Δασμοί 30% στα προϊόντα από Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό

12.07.2025, 16:39

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό στις ΗΠΑ θα επιβάλλεται δασμός 30% από την 1η Αυγούστου, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μία επιστολή που ανήρτησε σήμερα στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είχαμε χρόνια στη διάθεσή μας για να συζητήσουμε τη εμπορική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτά τα μακροχρόνια, μεγάλα και επίμονα εμπορικά ελλείμματα, που προκαλούνται από τους δασμούς, τις μη δασμολογικές πολιτικές σας και τα εμπόδια στο εμπόριο», έγραψε ο Τραμπ στην επιστολή προς την ΕΕ.

«Η σχέση μας, δυστυχώς, απέχει πολύ από το να είναι αμοιβαία».

Στην επιστολή του προς τον ηγέτη του Μεξικού, ο Τραμπ αναγνώρισε ότι η χώρα έχει βοηθήσει στο να περιοριστεί η ροή παράτυπων μεταναστών και φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η χώρα δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτρέψει τη Βόρεια Αμερική από το να μετατραπεί σε μια «παιδική χαρά ναρκεμπορίου».

Η προοπτική νέων δασμών σε δύο από τους στενότερους συμμάχους και εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ κορυφώνει μια ταραχώδη εβδομάδα κατά την οποία ο Τραμπ απείλησε περισσότερες από 20 χώρες με δασμούς — καθώς και με την επιβολή δασμών 50% στον χαλκό.

Η επιστολή προς τις 27 χώρες της ΕΕ δημοσιεύθηκε παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέρασαν εβδομάδες ταξιδεύοντας μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον για να διαμορφώσουν μια συμφωνία αποδεκτή από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το υψηλότερο του αναμενόμενου ποσοστό δασμού αποτέλεσε πλήγμα για τις ελπίδες της ΕΕ για αποκλιμάκωση και εμπορική συμφωνία. Είναι πολύ υψηλότερο από το 10% που πιστευόταν ευρέως ότι είχε διαπραγματευτεί ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο σε προϊόντα χαμηλού περιθωρίου κέρδους όπως η βελγική σοκολάτα, το ιρλανδικό βούτυρο και το ιταλικό ελαιόλαδο.

Όπως και η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η συμφωνία της ΕΕ είναι συμφωνία επί της αρχής και δεν είναι νομικά δεσμευτική. Καλύπτει μόνο τα βασικά σημεία, με πηγές να επιβεβαιώνουν ότι το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους πρεσβευτές σε εμπιστευτική συνάντηση τη Δευτέρα είχε έκταση μόλις τριών σελίδων.

Η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ως “τακτική διαπραγματεύσεων” χαρακτήρισαν την απειλή Τραμπ για επιβολή δασμού 30% τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters.

Σημειώνεται πως οι Βρυξέλλες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας την τελευταία απειλή ως μέρος της τακτικής Τραμπ να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ, την οποία έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν «πιο σκληρή» από την Κίνα όσον αφορά το εμπόριο.

Ούτως ή άλλως, θα απαιτούνταν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για να δημιουργηθεί ένα νομικό κείμενο που θα μπορούσε να καταχωρηθεί επίσημα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ — μια διαδικασία η οποία φέρει από μόνη της σημαντικούς κινδύνους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκε επτά εβδομάδες για να καταχωρηθεί η συμφωνία του, με υπόσχεση μείωσης των δασμών στις εξαγωγές αυτοκινήτων από 27,5% σε 10%, αλλά ο συμφωνημένος μηδενικός δασμός για τη βρετανική βιομηχανία χάλυβα τελικά δεν περιλήφθηκε.

Η συμφωνία κλείνει μια ταραχώδη εβδομάδα για την ΕΕ, με τον Τραμπ να ανακοινώνει τη Δευτέρα παράταση για τις διαπραγματεύσεις έως την 1η Αυγούστου και την Τρίτη να δηλώνει ότι η ΕΕ θα λάβει «πιθανότατα» μέσα σε 48 ώρες επιστολή που θα ορίζει το νέο ποσοστό δασμού, ισχυριζόμενος ότι το μπλοκ των 27 χωρών μετατράπηκε από «πολύ σκληρό» σε «πολύ ευγενικό».

Ωστόσο, οι διπλωμάτες θεώρησαν ότι πρόκειται για αντικρουόμενο μήνυμα, καθώς ο Τραμπ τόνισε ότι εξακολουθεί να συνομιλεί με διαπραγματευτές της ΕΕ, αλλά ότι είναι δυσαρεστημένος με τις πολιτικές της Ευρώπης έναντι των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα