Ηράκλειο: 34oC

Τραμπ σε Ζελένσκι: «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα;»

15.07.2025, 13:55

Τρόμο προκαλούν τα λόγια του Τραμπ

Έναν συγκλονιστικό διάλογο του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι αποκαλύπτουν οι Financial Times

Σε μία αιφνιδιαστική απόκλιση της στάσης του έναντι της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του, αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ του παρείχαν τα κατάλληλα όπλα, μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times, επικαλούμενα άτομα που γνωρίζουν για τα όσα ειπώθηκαν.

Η συζήτηση των δύο προέδρων, σύμφωνα με το δημοσίευμα έγινε στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης της 4ης Ιουλίου.

Αν και παραμένει ασαφές αν η Ουάσινγκτον θα παραδώσει τέτοια όπλα, η συζήτηση υπογραμμίζει την εντεινόμενη απογοήτευση του Τραμπ για την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κάποτε είχε ορκιστεί να επιλύσει τον πόλεμο σε μια ημέρα.

Η συνδιάλεξη έγινε μετά την «κακή» όπως τη χαρακτήρισε ο Τραμπ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν μια ημέρα νωρίτερα.

Δύο άτομα που είχαν γνώση της συνομιλίας μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ρωτήσει τον Ουκρανό ομόλογό του αν θα μπορούσε να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, αν του παρείχε όπλα ικανά να το κάνουν.

Ο διάλογος Τραμπ – Ζελένσκι

«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; . . . Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;» φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κλήσης, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά: «Απολύτως. Μπορούμε αν μας δώσετε τα όπλα».

Ο Τραμπ σηματοδότησε την υποστήριξή του στην ιδέα, περιγράφοντας τη στρατηγική ως προορισμένη να «κάνει τους Ρώσους να νιώσουν τον πόνο» και να αναγκάσει το Κρεμλίνο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα δύο άτομα που είχαν ενημέρωση για την κλήση.

Ένας δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το τηλεφώνημα, δήλωσε ότι η συνομιλία αντανακλούσε την αυξανόμενη επιθυμία μεταξύ των δυτικών εταίρων της Ουκρανίας να προμηθεύσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να «φέρουν τον πόλεμο στους Μοσχοβίτες» – ένα συναίσθημα που επαναλήφθηκε ιδιωτικά από Αμερικανούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Λευκός Οίκος και το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα των FT για σχολιασμό.

Ποια όπλα βρίσκονται «στο τραπέζι»

Η συζήτηση μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι οδήγησε σε έναν κατάλογο πιθανών όπλων για το Κίεβο που μοιράστηκε από την αμερικανική πλευρά με τον Ουκρανό πρόεδρο στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τρία άτομα που έχουν γνώση.

Οι Ουκρανοί είχαν ζητήσει πυραύλους Tomahawk, πυραύλους κρουζ ακριβείας με βεληνεκές περίπου 1.600 χιλιομέτρων. Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ – όπως και η κυβέρνηση Μπάιντεν – είχε ανησυχίες για την έλλειψη αυτοσυγκράτησης της Ουκρανίας, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τη λίστα.

Δύο από τους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την κλήση μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι και είναι εξοικειωμένοι με τις αμερικανο-ουκρανικές συζητήσεις για τη στρατιωτική στρατηγική είπαν ότι ένα όπλο που συζητήθηκε ήταν το τακτικό πυραυλικό σύστημα του στρατού, ή Atacms.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους Atacms για να πλήξει στόχους, βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Οι Atacms μπορούν να εκτοξευθούν από τα πυραυλικά συστήματα HIMARS που παρέδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία. Αλλά δεν πετούν αρκετά μακριά ώστε να φτάσουν στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει να επιτεθεί σε δυτικούς στόχους ως απάντηση στις δυτικές προμήθειες προηγμένου οπλισμού στην Ουκρανία, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα “να χρησιμοποιεί τα όπλα μας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεών μας, και σε περίπτωση που η επιθετική δράση κλιμακωθεί, θα απαντήσουμε εξίσου αποφασιστικά και συμμετρικά”.

Μετά τα χτυπήματα της Atacms, η Ρωσία δημοσίευσε επίσης μια επικαιροποιημένη έκδοση του πυρηνικού της δόγματος που μείωσε το όριο για πιθανή χρήση. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να προβλέπουν ένα ρωσικό πυρηνικό πρώτο πλήγμα κατά των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας – των τριών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ – ως απάντηση στα πλήγματα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με όπλα όπως οι πύραυλοι Atacms και Storm Shadow.

Η Ουάσινγκτον έχει κατά καιρούς προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία, αλλά οι περιορισμοί αυτοί φαίνεται να χαλαρώνουν τώρα.

Η Ουκρανία έχει ως επί το πλείστον χρησιμοποιήσει τα δικά της εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία που βοηθούν στην τροφοδοσία της πολεμικής της μηχανής.

Η πιο τολμηρή της επίθεση έγινε στις αρχές Ιουνίου, όταν η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας εκτόξευσε σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας κρυμμένα μέσα σε προκατασκευασμένα σπίτια που έφερε λαθραία στη Ρωσία και επιτέθηκε στον στόλο των στρατηγικών βομβαρδιστικών της χώρας. Τα αεροσκάφη αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στους βομβαρδισμούς της Μόσχας κατά των ουκρανικών πόλεων καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Τουλάχιστον 12 αεροσκάφη υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν σε αυτό που το Κίεβο ονόμασε Επιχείρηση Spiderweb.

Πηγή: newsbomb.gr

Advertisment