Ηράκλειο: 12oC

Βέλγιο: Επιστήμονες βελτίωσαν τη γεύση της μπύρας με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης

27.03.2024, 18:17

Στη μελέτη τους ανέλυσαν τη χημική σύσταση 250 εμπορικών βελγικών μπυρών 22 διαφορετικών στυλ

Οι βελγικές μπύρες φημίζονται για την ποικιλία, την ποιότητα και την κληρονομιά τους. Τώρα, οι ερευνητές αξιοποίησαν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να τις κάνουν ακόμα καλύτερες.

Ο καθηγητής Κέβιν Βέρστρεπεν του πανεπιστημίου KU Leuven, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει να διαχωρίσει τις πολύπλοκες σχέσεις που εμπλέκονται στην αντίληψη του αρώματος.

«Η μπύρα -όπως και τα περισσότερα τρόφιμα- περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά μόρια αρώματος που λαμβάνονται από τη γλώσσα και τη μύτη μας, και ο εγκέφαλός μας στη συνέχεια τα ενσωματώνει σε μια εικόνα. Ωστόσο, οι ενώσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, οπότε το πώς αντιλαμβανόμαστε μία εξαρτάται και από τις συγκεντρώσεις των άλλων», δήλωσε.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» και επικαλείται η ΕΡΤ ο Βέρστρεπεν και οι συνάδελφοί του αναφέρουν πώς ανέλυσαν τη χημική σύσταση 250 εμπορικών βελγικών μπυρών 22 διαφορετικών στυλ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μπύρες λάγκερ, οι φρουτώδεις, οι ξανθές, οι μπύρες της Δυτικής Φλάνδρας και οι μη αλκοολούχες.

Μεταξύ των ιδιοτήτων που μελετήθηκαν ήταν η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το pH, η συγκέντρωση σακχάρων, καθώς και η παρουσία και η συγκέντρωση περισσότερων από 200 διαφορετικών ενώσεων που εμπλέκονται στη γεύση – όπως οι εστέρες που παράγονται από ζυμομύκητες και τα τερπενοειδή από το λυκίσκο, τα οποία εμπλέκονται στη δημιουργία φρουτώδους νότας.

Μια επιτροπή γευσιγνωσίας 16 συμμετεχόντων δοκίμασε και βαθμολόγησε καθεμία από τις 250 μπύρες για 50 διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως η γεύση λυκίσκου, η γλυκύτητα και η οξύτητα – μια διαδικασία που διήρκεσε τρία χρόνια. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης 180.000 κριτικές για διάφορες μπύρες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης καταναλωτών RateBeer.

«Οι μικροσκοπικές αλλαγές στις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο, ειδικά όταν αρχίζουν να αλλάζουν πολλά συστατικά», δήλωσε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι ορισμένες ουσίες που παραδοσιακά θεωρούνται αρνητικές ή απωθητικές, θα μπορούσαν να είναι θετικές εάν υπάρχουν σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις και εμφανίζονται σε συνδυασμό με άλλες αρωματικές ενώσεις» εξήγησε ο ερευνητής.

Χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά σύνολα δεδομένων, η ομάδα κατασκεύασε μοντέλα βασισμένα στη μηχανική μάθηση –μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης- για να προβλέψει πώς θα είναι η γεύση μιας μπύρας και αν θα γίνει αποδεκτή από το κοινό, με βάση τη σύνθεσή της. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να βελτιώσουν μια υπάρχουσα εμπορική μπύρα, ουσιαστικά προσθέτοντας ουσίες που επισημάνθηκαν από τα μοντέλα ως σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα – όπως το γαλακτικό οξύ και η γλυκερόλη.

Τα αποτελέσματα από την επιτροπή γευσιγνωσίας αποκάλυψαν ότι οι προσθήκες βελτίωσαν τις βαθμολογίες τόσο για τις αλκοολούχες όσο και για τις μη αλκοολούχες μπύρες σε όλες τις μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γλυκύτητας, του σώματος και του συνολικού γευστικού αποτελέσματος.

Πηγή: news24/7

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Αποχώρησε από τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ντόχα

Γάζα: Εντατικοί Βομβαρδισμοί τη νύχτα στα νότια

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ένα γραμματόσημο στα χρώματα του Παρισιού

πριν από 3 ώρες
Viral

Ο… «επιστημονικός» λόγος που οι τερματοφύλακες φτύνουν τα γάντια τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Καθυστέρησε να βγάλει αντίδραση ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για υγιείς πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Πολίτικο σάμαλι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Στο νοσοκομείο πρώην παίκτρια του Survivor και του My Style Rocks

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Ναρκέμπορος έβαζε ανήλικους να κάνουν τα «βαποράκια» – Θύμα ξυλοδαρμού ένας 16χρονος μέλος συμμορίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Έρευνες στον Ισθμό της Κορίνθου για εντοπισμό άνδρα στην θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Σοκαρισμένος ο επιχειρηματίας που δέχθηκε πυρά – «Φοβάμαι δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Νεκρός 43χρονος οδηγός φορτηγού μετά από ξαφνική αδιαθεσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Λονδίνο: Ισόβια σε 33χρονο Κινέζο που βίασε 6 γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →