Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Βγήκε το ΦΕΚ για τη νήσο Χρυσή – Ποιοι θα μπορούν να επισκέπτονται τις παραλίες το φετινό καλοκαίρι

17.04.2024, 10:43

Η Απόφαση ορίζει και ενόψει αυτού του καλοκαιριού, ότι στο νησί η αποβίβαση με σκάφη δεν επιτρέπεται, παρά μόνο για τους επισκέπτες που φτάνουν με σκάφη ανοιχτά του νησιού και κολυμπούν προς αυτό και πάντως η επίσκεψη αφορά μόνο οριοθετημένες παραλίες

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα μέτρα που θα ισχύουν το φετινό καλοκαίρι αναφορικά με την επισκεψιμότητα στη νήσο Χρυσή, σε συνέχεια της ειοήγησης της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για το νησί, καθώς επίσης και της Απόφασης της Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη, με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τη νήσο Χρυσή για το έτος 2024», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Επί της ουσίας η Απόφαση ορίζει και ενόψει αυτού του καλοκαιριού, ότι στο νησί η αποβίβαση με σκάφη δεν επιτρέπεται, παρά μόνο για τους επισκέπτες που φτάνουν με σκάφη ανοιχτά του νησιού και κολυμπούν προς αυτό και πάντως η επίσκεψη αφορά μόνο οριοθετημένες παραλίες και όχι το εσωτερικό της χρυσής.

«Η απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί θεσμική υποχρέωση που απορρέει από τις διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον καθορισμό όρων και περιορισμών για την προστασία και διαχείριση της νήσου Χρυσή και τη θέσπιση σχεδίου δράσης, ρυθμίζει τα θέματα πρόσβασης και επισκεψιμότητας στο νησί με σκοπό την αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος και την ασφάλεια των επισκεπτών», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Αποκεντρωμένη διοοίκηση και προσθέτει ότι «τον περασμένο Σεπτέμβριο 2023 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (738/Δ), η παράταση ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσή και έγκριση Σχεδίου Δράσης» για δύο (2) επιπλέον χρόνια, με σκοπό την αποτελεσματική προστασία και τον έλεγχο των επεμβάσεων και δραστηριοτήτων που ενδέχεται να επιφέρουν βλαπτική επίδραση στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα της προστατευόμενης περιοχής».

Τα μέτρα

  • Συγκεκριμένα, από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου 2024, απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών στο νησί από πάσης φύσεως πλοία και τίθενται σε ισχύ όροι και προϋποθέσεις που καθιστούν νομίμως προσβάσιμες μόνο τις οριοθετημένες παραλίες.
  • Δεν επιτρέπεται γενικότερα η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε και ειδικότερα η είσοδος στη ζώνη απολύτου προστασίας [αμμοθίνες με σπάνια μακκία βλάστηση άρκευθων (Juniperus spp) – κεδρόδασος] της προστατευόμενης περιοχής.
  • Ειδικότερα θέματα που αφορούν σε μέτρα ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή ρυθμίζονται αρμοδίως από το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, ενώ η φύλαξη και προστασία του δασικού περιβάλλοντος και καταφυγίου άγριας ζωής της νήσου εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ασκούνται από τη Δασική υπηρεσία και τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Αν κατά τους ελέγχους για την τήρηση των όρων της απόφασης από τα αρμόδια όργανα διαπιστωθούν και βεβαιωθούν παραβάσεις, τότε επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
  • Να σημειωθεί επιπλέον ότι, βάσει της αριθ. 43512/30-01-2023 απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι παραλίες «Πελεγκρίνα» και «Βουγιού Μάτι» στη Χρυσή εξαιρούνται για την τριετία 2023-2025 από την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Στο νησί δεν θα υπάρχουν υποδομές παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω περιορισμοί στην πρόσβαση των επισκεπτών στο νησί έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, καθώς η εικόνα του κεδροδάσους είναι εμφανώς βελτιωμένη.