Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Βόρεια Μακεδονία: Τα «σύννεφα» πάνω από την οικονομία των Σκοπίων και οι σχέσεις τους με την Αθήνα

12.05.2024, 19:11

H ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί το 2024 στο 2,9%

Σε κρίσιμη καμπή φαίνεται πως βρίσκεται η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς οι δημοσιονομικές (έλλειμμα, χρέος) αλλά και οι βασικές μακροοικονομικές εξελίξεις (ΑΕΠ, πληθωρισμός κλπ.) φαίνονται προβληματικές την ώρα που η χώρα γύρισε πολιτική σελίδα μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Αυτή την εικόνα για την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας αποκομίζει κανείς διαβάζοντας το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια, το οποίο εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (09.05.24) και αφορούσε τον Απρίλιο του 2024.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, κατά την τελευταία έκθεσή του διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Βόρειας Μακεδονίας σε BB+ με σταθερή προοπτική.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του οργανισμού, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί το 2024 στο 2,9%, με την ιδιωτική κατανάλωση να αποτελεί τον κύριο συντελεστή της ανάπτυξης λόγω κυρίως της βελτίωσης των πραγματικών μισθών.Οι εργασίες στους αυτοκινητοδρόμους 8/10D αναμένεται να ενισχύσουν τις επενδυτικές δαπάνες και οι συνεχιζόμενες καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) θα αυξήσουν την εξαγωγική ικανότητα.

πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Στα 5,2 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στην Κρήτη το 2023

Ηράκλειο – Κούλε: «Πλημμύρισε» από κόσμο το πρωί της Κυριακής (φωτογραφίες)