Ηράκλειο: 33oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Βραζιλία: Η αποψίλωση στην σαβάνα Σεχάντου ξεπέρασε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου

28.05.2024, 14:00

Στη Σεχάντου, νοτιοανατολικά του Αμαζονίου, αποψιλώθηκαν 11,1 εκατομμύρια στρέμματα το 2023

Στη Σεχάντου, νοτιοανατολικά του Αμαζονίου, αποψιλώθηκαν 11,1 εκατομμύρια στρέμματα το 2023, σημειώνοντας αύξηση 68% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τη MapBiomas, μια συλλογικότητα από μη κυβερνητικές οργανώσεις και πανεπιστήμια της Βραζιλίας. Αυτές οι απώλειες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής αποψίλωσης στη Βραζιλία και είναι περίπου 2,4 φορές μεγαλύτερες από αυτές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Συγκεκριμένα, πέρυσι αποψιλώθηκαν 4.543.000 στρέμματα δάσους στον Αμαζόνιο, μια έκταση 62,2% μικρότερη από αυτή του 2022.

Είναι η πρώτη φορά που η αποψίλωση στη Σεχάντου, που εκτείνεται σε 11 πολιτείες στην κεντρική και στη βορειοανατολική Βραζιλία, είναι υψηλότερη από αυτή στο δάσος του Αμαζονίου αφότου η συνεργατική πλατφόρμα MapBiomas άρχισε να συγκεντρώνει το 2019 δεδομένα από διάφορα συστήματα χαρτογράφησης μέσω δορυφόρων. «Το πρόσωπο της αποψίλωσης της βλάστησης αλλάζει στη Βραζιλία, επικεντρώνεται σε οικοσυστήματα όπως οι σαβάνες και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και ελαττώνεται στις ζώνες της ζούγκλας», εκτίμησε ο Τάσο Αζεβέντου, συντονιστής της MapBiomas.

Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις, «σχεδόν όλη η αποψίλωση του δάσους στη χώρα», συγκεκριμένα το 97%, αποδίδεται στην επέκταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τόνισε η MapBiomas. Πάνω από το 93% των καταστροφών «παρουσιάζει τουλάχιστον έναν δείκτη παρανομίας» ή παρατυπίες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας του Αμαζονίου (IPAM).

Γενικότερα, η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία μειώθηκε το 2023 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 11,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση περιέχει γλυκόπικρες ειδήσεις για τον κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατά δήλωσή του στρατευμένο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής: έχει δεσμευτεί να εξαλείψει ως το 2030 την παράνομη αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, που απογειώθηκε επί των ημερών του ακροδεξιού προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου στην εξουσία.

Η καταστροφή της βλάστησης στην αχανή χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει συνέπειες ολοένα πιο προφανείς και οδυνηρές: για παράδειγμα ιστορικές πλημμύρες έπληξαν στις αρχές του μήνα την πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ (νότια), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι και άλλοι 600.000 να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πηγή: lifo.gr

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Έφηβος σκότωσε με σφυρί τους θετούς γονείς του και τους έκαψε 

Αλεξιπτωτιστής σκόρπισε εξ ουρανού 100 εκατ. σπόρους στον Αμαζόνιο για αναδάσωση (βίντεο) 

Ο αλεξιπτωτιστής που σκόρπισε 100 εκατομμύρια σπόρους πάνω από τον Αμαζόνιο (vid)