Ηράκλειο: 14oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Υπέρ «ανθρωπιστικής παύσης» τάσσονται οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

23.10.2023, 21:37

«Αψιμαχίες» μεταξύ εκπροσώπων της ΕΕ για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

«Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος για τους Ισραηλινούς», δήλωσε ο Τζέιμι Μόραν, πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαΐκής Ένωσης και πρώην Πρέσβης στην Αίγυπτο. «Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι θα υπάρξουν οι λεγόμενες «χειρουργικές επιδρομές».

Διά ζώσης συνάντηση πραγματοποίησαν οι 27 Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσουν τα τρέχοντα ζητήματα για την κρίση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η εικόνα που δίνεται προς τα έξω είναι ότι μεταξύ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Επί παραδείγματι:

«Ως άτομο, ποιος δε θα ήταν κατά της κατάπαυσης του πυρός; Μια κατάπαυση του πυρός σημαίνει ότι κανείς δεν θα σκοτωθεί. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είναι οι στόχοι. Και για το Ισραήλ και νομίζω για τον δυτικό κόσμο, ο στόχος θα ήταν να κυνηγήσουμε τη Χαμάς, την τρομοκρατική οργάνωση που τρομοκρατεί το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Κριστγιάνις Καρινς, Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας.

«Υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, στέλνει καθημερινά ρουκέτες, διαπράττει βάρβαρες επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα πρέπει να καθιερωθεί μια τέτοια κατάπαυση του πυρός; Πρέπει να καθιερωθεί και από τις δύο πλευρές αφού ισχύει. Και ελπίζω να μην υπάρχει κανείς που να μην καταλαβαίνει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», σχολίασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λιπάφσκι.

Η επίσημη θέση της ΕΕ αναφέρεται στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα, με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός θα έλεγε ουσιαστικά στους Ισραηλινούς, σταματήστε. Και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, ηγέτες εντός της ΕΕ που δεν συμφωνούν με αυτό. Θα ήθελαν να δουν το Ισραήλ να έχει την ευκαιρία να εξαλείψει τα εξτρεμιστικά στοιχεία στη Γάζα. Δεν νομίζω ότι θα το κάνουν. Αλλά παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Είναι μια στρατιωτική συζήτηση που πρέπει να γίνει», είπε ο βοηθός του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Τζέιμς Μοραν.

Με πληροφορίες από Euronews.gr