Ηράκλειο: 27oC

Υψηλοί τόνοι, πυρά και μία διαγραφή στη Βουλή: Εκλογές το 2027 και συγνώμη στην Κωνσταντοπούλου από τον πρωθυπουργό

08.03.2025, 7:48

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη χυδαιότητα Κυριαζίδη και κατηγόρησε τον Ανδρουλάκη ότι «ρίχνει νερό στον μύλο των ακραίων»

Με την ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, ζητώντας συγγνώμη για την προσβολή του βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, λέγοντας ότι ο ίδιος διαχωρίζει τη γυναίκα Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πολιτικό.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να πείσει ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη στα Τέμπη, όμως τα λεγόμενά του θα τα κρίνει ο λαός. Μίλησε για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση στον σιδηρόδρομο, είπε ότι η κυβέρνηση προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση, όχι όμως του «κάθε μπαχαλάκια», ενώ κατηγόρησε τα τέσσερα κόμματα της πρότασης δυσπιστίας ότι θέλουν μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση, δίχως να έχουν εναλλακτική πρόταση. Είστε η αντιπολίτευση του «πάμε κι όπου βγει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει με την κυβέρνηση σε τέσσερα ζητήματα εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλώνοντας έτοιμος να προτείνει την αλλαγή του άρθρου 86 για τις ευθύνες υπουργών. Τέλος, έκλεισε κάθε σενάριο για πρόωρες κάλπες, λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, για να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή στη ΝΔ.

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Στην διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός σχολίασε την κριτική της αντιπολίτευσης και για τη Σύνοδο Κορυφής που έγινε χθες στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για κοινό ταμείο για την ευρωπαϊκή άμυνα, που συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, καθώς και στη ρήτρα διαφυγής και τις νέες επενδύσεις στην άμυνα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις διεθνείς προκλήσεις την δεδομένη χρονική συγκυρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να παρέχουν εγγυήσεις ασφαλείας. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κρίσιμος σε αυτή τη διεθνή συγκυρία, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με τον πρόεδρο Τραμπ, όμως πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του, τόνισε, καθώς η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μπορεί να συνομιλεί με όλες τις πλευρές.

Η Ελλάδα θα παραμείνει στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών αποφάσεων, υπογράμμισε.

Θα έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέχρι τις επόμενες εκλογές

Είτε σας αρέσει είτε όχι, η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέχρι τις επόμενες εκλογές, είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Συνεχίζοντας να απευθύνεται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον εγκάλεσε για συμμαχία προθύμων και είπε ότι στερείται εναλλακτικής πρότασης. Μου κάνει εντύπωση που έρχεστε εσείς εδώ πέρα, συνέχισε, μιλώντας στον κ. Ανδρουλάκη, και νομιμοποιείτε με την υπογραφή σας και τον λόγο σας τον λαϊκισμό και τα fake news. «Ρίχνετε νερό στον μύλο των πιο ακραίων φωνών» προσέθεσε. «Νομίζετε πως μιλάτε εκ μέρους της κοινωνίας, αλλά είστε ο αντίλαλος της προσωπικής σας ανυπαρξίας».

Στόχος σας είναι να ρίξετε την κυβέρνηση, συνέχισε. «Και να έρθει ποιος;» διερωτήθηκε, «και με τι πρόγραμμα». Είστε η αντιπολίτευση του «πάμε κι όπου βγει», επισήμανε, επιτιθέμενος στα τέσσερα κόμματα που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας. Και συνέχισε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να προστατεύσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, όχι του κάθε μπαχαλάκια. Δεν υπάρχει μόνο ο νόμος των μπαχαλάκηδων, υπογράμμισε.

Είναι δύσκολο να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν έγινε συγκάλυψη

Αναφερόμενος στα Τέμπη και στα περί «μπαζώματος», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν γνωρίζαμε πόσοι είναι οι νεκροί, υπογράμμισε, τονίζοντας πως η αντιπολίτευση λέει ψέματα και πως, αν υπήρξαν επιχειρησιακές αστοχίες στο πεδίο, αυτές θα ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Είναι δύσκολη η προσπάθεια να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν έγινε συγκάλυψη, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι τα λεγόμενά του θα κριθούν από την κοινωνία. Αναφέρθηκε, δε, στις διαχρονικές ευθύνες και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, που αναδείχθηκε στην τραγωδία των Τεμπών. Με θάρρος ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί, υποστήριξε, για να προσθέσει πως, «αν πιστεύετε ότι τα τρένα λειτουργούσαν τέλεια επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνετε μεγάλο λάθος».

Πρόταση σε ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν σε τέσσερα σημεία εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης

Πρότεινε, δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, να συμφωνήσουν σε τέσσερα θέματα, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει στην αλλαγή των διατάξεων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.

Όπως είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για την επόμενη 12ετία, ενώ θα ανακοινώσει και τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Από την 1η Ιουλίου, δε, είπε ότι θα υπάρξει αύξηση 100 ευρώ σε όλους τους ένστολους. Είπε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί το 2027 και είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν την ίδια χρονιά, για να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή στη ΝΔ.

Νίκος Ανδρουλάκης: Αποκαλυπτήρια ενός ανίκανου κράτους

Στο αίτημα για εκλογές αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατήγγειλε τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη για «βομβαρδισμό της Βουλής με fake news» αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Εκείνη την τραγική νύχτα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός ανίκανου κράτους που εσείς βαφτίσατε επιτελικό».

«Για να ανέβει η Ελλάδα ψηλότερα πρέπει να τελειώσουμε με τα βαρίδια της κυβέρνησης σας», πρόσθεσε.

«Εσείς διορίσατε από το Μαξίμου τις “γαλάζιες” διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Θα μας πείτε ποιου στελέχους σας είναι το “ρουσφέτι” ο σταθμάρχης;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που στη συνέχεια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγαν «συνειδητά ψέματα για την τραγωδία».

«Κύριε Μητσοτάκη πότε μάθατε ότι αυτά που λέγατε για την τραγωδία λίγες ημέρες μετά από αυτήν, δεν ευσταθούσαν; Θα μας πείτε;», είπε.

Και πρόσθεσε: «Είναι εμφανές ότι γνωρίζατε πως αυτά που λέγατε δεν ευσταθούσαν. Ποιο είναι το ηθικό και πολιτικό σας κεφάλαιο; Ξέρετε πολύ καλά ότι επί μήνες εσείς και τα στελέχη σας λέγατε συνειδητά ψέματα στα πάνελ των τηλεοράσεων».

Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «σήκωσε ένα πέπλο ατιμωρησίας» για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, υπουργό Υποδομών τότε. «Εσείς επαναδιαπραγματευθήκατε τη σύμβαση με τη Hellenic Train. Λόγω αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης που έκανε ο κ. Καραμανλής ο ελληνικός λαός πληρώνει κάθε χρόνο ενώ η εταιρεία δεν κάνει τις επενδύσεις που οφείλει», είπε επίσης.

Και κατέληξε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι αίτημα για εκλογές, «για να έρθει η πολιτική αλλαγή. Για να έρθει μια κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες και τον τόπο του».

Σωκράτης Φάμελλος: Η χώρα έχει ανάγκη από εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του επισήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει στην κοινωνία που ζητάει απαντήσεις και το έχει δηλώσει καθαρά και ξάστερα» και τόνισε ότι «από το μέιλ του κ. Τριαντόπουλου προκύπτει ότι υπάρχει και ρόλος και ευθύνη και συμμετοχή και γνώση των παράνομων πράξεων και άλλων υπουργών. Αντί να δώσετε απαντήσεις, ήρθατε να κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση».

Ο Σωκράτης Φάμελλος, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι «η συγκάλυψη της αλήθειας είναι το καθεστώς Μητσοτάκη» και πρόσθεσε ότι «είναι κοινωνική ανάγκη να φύγει αυτή η απονομιμοποιημένη κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές».

Και πρόσθεσε: «Απαιτούμε μια άλλη πολιτική η οποία θα ανατρέπει τη σημερινή πολιτική».

Και κατέληξε: «Η κοινωνία μάς έστειλε το μήνυμα: Βρείτε τα για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κύριε Μητσοτάκη, η κλεψύδρα έχει αδειάσει, οι μέρες της αλαζονείας σας τελείωσαν. Υπάρχει προοδευτική διέξοδος».

Δ. Κουτσούμπας: Δώστε απαντήσεις

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στο ζήτημα των Τεμπών, και τις κινητοποιήσεις των πολιτών, είπε ότι «τη δικαίωση θα τη φέρει ο ίδιος ο λαός με την παρέμβασή του και με τον ανυποχώρητο αγώνα του. Και αυτό είναι που σας φοβίζει και σας έχει στριμώξει κύριοι της κυβέρνησης. Γι’ αυτό επιτίθεστε σε αυτούς τους αγώνες και με την απροκάλυπτη καταστολή, αξιοποιώντας και τους διάφορους γνωστούς και μη εξαιρετέους μηχανισμούς, που, ως εκ θαύματος, εμφανίζονται πάντα όταν τους έχετε ανάγκη».

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για «το τι μετέφεραν τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας».

Αλέξης Χαρίτσης: Διαπράξατε «ύβρι»

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι κάνει «πολύ μεγάλο λάθος» αν πιστεύει ότι «εξασφαλίζοντας απόψε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», «καθάρισε με το έγκλημα στα Τεμπη».

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπολογίσει «το λαό που πλημμυρίζει τις πλατείες σε όλη τη χώρα».

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, θα σας πνίξει και θα ξεπλύνει τα άθλια ψέματά σας», είπε επίσης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι διέπραξε «ύβρι» και τώρα είναι η ώρα της «νέμεσης».

Τα Τέμπη, τόνισε, «δεν ήταν ατύχημα, ήταν κρατικό έγκλημα με την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κυβέρνηση πρωταθλήτρια στη συγκάλυψη

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι το κόμμα της είναι σαφώς «απέναντι όχι μόνο σε μια βρώμικη, επίορκη και ένοχη κυβέρνηση, αλλά απέναντι σε μια εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, που συνεχίζεται και σήμερα από θέσεις κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές, με δράση η οποία κατατείνει στο να καλύψει το έγκλημα των Τεμπών πρώτα από όλα, αλλά και των υποκλοπών και της Πύλου και άλλα και άλλα».

Ισχυρίστηκε ότι «ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που διέταξε το μπάζωμα» στα Τέμπη και πως «από όλα τα στοιχεία προκύπτει ότι διέταξε το μπάζωμα και ότι αντ’ αυτού ήταν ο κ. Τριαντόπουλος, αλλά και ο κ. Γεραπετρίτης αλλά και ο κ. Αγοραστός, αλλά και ο κ. Αγάπιος Χαρακόπουλος στην αστυνομία, αλλά και ο κ. Παπαγεωργίου στην πυροσβεστική, αλλά και ο κ. Ντογιάκος στην αστυνομία αλλά και όλοι όσοι συνέπραξαν στο μπάζωμα».

«Η συζήτηση δεν αφορά μόνο την πρόταση μομφής που καταθέσαμε τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης», είπε, αλλά «αφορά κυρίως την κοινωνική πρόταση μομφής, την ομόθυμη και βροντερή πρόταση μομφής της κοινωνίας, την πρόταση μομφής που σας απηύθυνε ο ελληνικός λαός, την πρόταση μομφής που επαναφέρουν καθημερινά νέοι και νέες και μεγαλύτεροι άνθρωποι, μαθητές που σήμερα διαδηλώνουν».

Πυρά από Οικονόμου και Σαμαρά

Ωστόσο, η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική και εκ των ένδον. Ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, αλλά και ο πρώην προέδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υπήρξαν αυστηροί προς την κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι «ξεστράτισε» σε βασικούς τομείς, ενώ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των πολιτών που ζητούν δικαίωση και δικαιοσύνη.

«Η κοινωνία μας έστειλε, δυο φορές μέσα στο Γενάρη και το Φλεβάρη, το ίδιο ηχηρό μήνυμα. Μας το έστειλε και δεύτερη φορά, γιατί η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι έδειξαν με τη στάση τους ότι δεν το έλαβαν την πρώτη φορά», είπε ο κ. Οικονόμου. Είπε επίσης ότι τα συλλαλητήρια ήταν σίγουρα έκφραση απογοήτευσης για τη λειτουργία βασικών θεσμών, την κατάσταση βασικών υποδομών του κράτους και την υστέρηση σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και οργής για την ανεπαρκή ενσυναίσθηση πολιτικών προσώπων και ανθρώπων στον περίγυρο των εξουσιών.

Από την πλευρά του, ο διαγραφείς από τη Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι θα απείσχε από την ψηφοφορία, αλλά κάλεσε στην κυβέρνηση να κοιτάξει «τις δημοσκοπήσεις και δεν έχετε ανάγκη να δείτε τίποτα άλλο. Και κοιτάξτε τι γίνεται εδώ μέσα. Δεν μπορεί να σαρώνονται τα πάντα στον κόσμο γύρω μας κι εμείς εδώ να τσακωνόμαστε για το ποιος βλάπτει τη χώρα περισσότερο γιατί στο μεταξύ κανείς δεν ασχολείται με τις νέες απειλές αλλά και με τις νέες ευκαιρίες».

«Πριν λίγες μέρες έλεγε η χώρα ολόκληρη ”δεν έχω οξυγόνο”. Αν τσακωνόμαστε για το ποιος είναι χειρότερος η χώρα δεν θα έχει πράγματι οξυγόνο», πρόσθεσε.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα