Ηράκλειο: 17oC

Ζύμες στο τηγάνι: 6 λαχταριστές και εύκολες συνταγές

14.06.2025, 10:15

Ζύμες στο τηγάνι: 6 λαχταριστές και εύκολες συνταγές με ζύμη γιαουρτιού & ψητά ντοματίνια

Αν η πληθωρική σε γεύση παστουρμαδόπιτα είναι μία από τις αγαπημένες σας πίτες, δοκιμάστε τούτη την εκδοχή της. Η πανεύκολη ζύμη με γιαούρτι, η σάλτσα από καραμελωμένα ντοματίνια, αλλά και το ψήσιμο σε μαντεμένιο σκεύος -ή σε αντικολλητικό- τηγάνι την καθιστούν ασύγκριτη.

Υλικά

Για τη ζύμη
320 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + 2 κουτ. σούπας αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση
10 πολύ λεπτές φέτες παστουρμά
150 γρ. κασέρι, τριμμένο

Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
15 ντοματίνια
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
αλάτι, μαύρο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα
1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μαυροκούκι ή σουσάμι
γιαούρτι στραγγιστό

Διαδικασία

Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ντοματίνια, το αλάτι και σοτάρουμε για 5′ ή μέχρι να καραμελώσουν τα ντοματίνια. Αποσύρουμε και τα πιέζουμε με πιρούνι ώστε να σπάσουν. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.

Παστουρμαδόπιτα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ζυμαράκια ίσης ποσότητας και ανοίγουμε τα 2 από αυτά, σε διάμετρο 25 εκ., επάνω σε αντικολλητικά χαρτιά που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Στα 2 ζυμαράκια απλώνουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας με τα ντοματίνια, τις μισές φέτες παστουρμά και τη μισή ποσότητα τυριού. Σκεπάζουμε τις πίτες με τα άλλα 2 ζυμαράκια και κλείνουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το τηγάνι πολύ καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα την παστουρμαδόπιτα. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7′ από κάθε πλευρά, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για ακόμη 7′. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε μαυροκούκι ή σουσάμι. Σερβίρουμε τη ζεστή παστουρμαδόπιτα με γιαούρτι.

Tip

  • Για να γυρίσουμε εύκολα την παστουρμαδόπιτα, απλώνουμε σε έναν στρογγυλό δίσκο αντικολλητικό χαρτί, την αναποδογυρίζουμε και τη βάζουμε μέσα στο τηγάνι με το χαρτί. Μόλις αρχίσει να ψήνεται, αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Υλικά

Για τη ζύμη
320 γρ. αλεύρι γ.ό.χ. + 2 κουτ. σούπας αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση
10 πολύ λεπτές φέτες παστουρμά
150 γρ. κασέρι, τριμμένο

Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
15 ντοματίνια
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ή ρίγανη
αλάτι, μαύρο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα
1 κουτ. γλυκού ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μαυροκούκι ή σουσάμι
γιαούρτι στραγγιστό

Διαδικασία

Ζύμη: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα ντοματίνια, το αλάτι και σοτάρουμε για 5′ ή μέχρι να καραμελώσουν τα ντοματίνια. Αποσύρουμε και τα πιέζουμε με πιρούνι ώστε να σπάσουν. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.

Παστουρμαδόπιτα: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ζυμαράκια ίσης ποσότητας και ανοίγουμε τα 2 από αυτά, σε διάμετρο 25 εκ., επάνω σε αντικολλητικά χαρτιά που έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Στα 2 ζυμαράκια απλώνουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας με τα ντοματίνια, τις μισές φέτες παστουρμά και τη μισή ποσότητα τυριού. Σκεπάζουμε τις πίτες με τα άλλα 2 ζυμαράκια και κλείνουμε καλά.

Ζεσταίνουμε το τηγάνι πολύ καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα την παστουρμαδόπιτα. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7′ από κάθε πλευρά, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για ακόμη 7′. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε μαυροκούκι ή σουσάμι. Σερβίρουμε τη ζεστή παστουρμαδόπιτα με γιαούρτι.

Tip

  • Για να γυρίσουμε εύκολα την παστουρμαδόπιτα, απλώνουμε σε έναν στρογγυλό δίσκο αντικολλητικό χαρτί, την αναποδογυρίζουμε και τη βάζουμε μέσα στο τηγάνι με το χαρτί. Μόλις αρχίσει να ψήνεται, αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
πριν από 1 λεπτό
Υγεία

Ποιο πασίγνωστο εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» κατά του εμφράγματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Υγεία

Νέα έρευνα: Η εφηβεία διαρκεί μέχρι τα 32 έτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Σαρωτικός Παναθηναϊκός AKTOR: «Εξαφάνισε» την Παρτιζάν και την τελείωσε με το 91-69

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Αμυντικά

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι πρώτες γυναίκες έφεδροι αξιωματικοί στα Ειδικά Προγράμματα Θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Σοκ στη Βρετανία: Της έσπασε τον λαιμό όταν προσπάθησε να τον εγκαταλείψει – Παλεύει για τη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα αύριο 26/11 – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κρήτη

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Έκρηξη σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Πάτρας – Ένας τραυματίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στέλνει τον Γουίτκοφ στη Μόσχα για συνάντηση με τον Πούτιν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →