Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων ζωντανά τώρα
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

18 Οκτωβρίου: Σαν σήμερα ιδρύθηκε το θρυλικό BBC

18.10.2023, 21:21

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας που έχει γράψει ιστορία

Η ιστορία του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα BBC, ξεκινάει σαν σήμερα πριν από 101 έτη.

Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1922, με έδρα το Λονδίνο, ως ιδιωτική εταιρία, καθώς αποτελούσε σύμπραξη έξι μεγάλων εταιριών μεταδόσεων εκείνης της εποχής. Ιδρύεται με την επωνυμία «British Broadcasting Company, Ltd», ενώ, πέντε χρόνια αργότερα αλλάζει ονομασία «British Broadcasting Corporation» κι αποτελεί πλέον δημόσιος οργανισμός. Ως οργανισμός υπάγεται στο Κοινοβούλιο αλλά αποφασίζει να τηρήσει την αυτονομία του στις δράσεις της επιχείρησης.

Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στον τομέα των τηλεοπτικών μεταδόσεων το 1930 και κατάφερε να αποκτήσει το μονοπώλιο των τηλεοπτικών εκπομπών έως τις αρχές της δεκαετίας του 60 και των ραδιοφωνικών εκπομπών έως τις αρχές της δεκαετίας του 80.

Η συμβολή του BBC στην Ελλάδα

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC, ξεκίνησε να εκπέμπει τον Σεπτέμβριο του 1939. Λειτούργησε λίγο μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιώντας βραχέα κύματα. Οι Έλληνες, εκείνης της εποχής, ταύτισαν την φωνή του σταθμού με την αξιόπιστη ενημέρωση.

Πάρα πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, αλλά επίσης των γραμμάτων και των τεχνών, φιλοξενήθηκαν στα χρόνια που μεσολάβησαν στα στούντιο της Υπηρεσίας. Ονόματα όπως Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γιώργος Σεφέρης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Νίκος Καζαντζάκης, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Χορν, Μελίνα Μερκούρη, Μαρία Κάλλας κ.α.

Το ελληνικό BBC, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, την σοβαρότητα του σταθμού την περίοδο της Χούντας (1967-1974). Αποτέλεσε η πιο αξιόπιστη, ανεξάρτητη κι αντικειμενική πηγή πληροφόρησης για τους Έλληνες. Επιπλέον, εκείνη την περίοδο, ο σταθμός έδωσε βήμα σε πολλές προσωπικότητες να υψώσουν την φωνή τους κι να δείξουν την στάση τους απέναντι στη δικτατορία.  Στη δεκαετία του ’90, η Ελληνική Υπηρεσία του BBC σταμάτησε να εκπέμπει στα βραχέα. Ξεκίνησε να αναμεταδίδει τα προγράμματά στα FM από ελληνικούς και κυπριακούς σταθμούς.

Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC, από τις 31 Δεκεμβρίου του 2005, δεν ξανακούστηκε ποτέ μετά από 66 χρόνια λειτουργίας.  Η απόφαση του κλεισίματος ελήφθη στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων, ώστε να καταστεί δυνατόν η δημιουργία σταθμού στην αραβική γλώσσα που απευθύνεται σε χώρες με λιγότερη ελευθερία στον τύπου.