Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

25η Μαρτίου: Πως θα φτιάξετε τον τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο σε 5 μόλις βήματα

20.03.2025, 15:41

Συμβουλές για το δημοφιλές διατροφικό έθιμο

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και βάσει του πλέον δημοφιλούς διατροφικού εθίμου, το τραπέζι θα υποδεχτεί χρυσοτηγανισμένο, τραγανό μπακαλιάρο με παραδοσιακή σκορδαλιά. Αν θέλετε να πετύχετε ένα αποτέλεσμα αντάξιο των πιο έμπειρων μαγείρων και μαγειρισσών, υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Από το σωστό ξαρμύρισμα μέχρι το ιδανικό τηγάνισμα, δείτε βήμα-βήμα τι πρέπει να προσέξετε για να γίνει ο μπακαλιάρος σας αφράτος μέσα, τραγανός έξω και με σωστή ισορροπία αλατιού.

Βασικές συμβουλές για άψογο αποτέλεσμα

1. Ξαρμύρισμα με υπομονή: Μην αφήνετε το ξαρμύρισμα για την τελευταία στιγμή! Ανάλογα με το πάχος του μπακαλιάρου, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει έως και 48 ώρες σε άφθονο κρύο νερό, το οποίο καλό είναι να αλλάζετε ύστερα από κάποιες ώρες. Ο μπακαλιάρος που προορίζεται για τηγάνι καλό είναι να έχει μπόλικη σάρκα και να μην είναι λεπτός σα φλούδα, οπότε θα χρειαστεί να μείνει αρκετά στο νερό.

2. Δοκιμή αλμυρότητας: Ελέγξτε αν ο μπακαλιάρος έχει ξαλμυριστεία σωστά κάνοντας ένα απλό τεστ. Βράστε ένα μικρό κομμάτι μπακαλιάρου για λίγο (5′) και δοκιμάστε τη γεύση του. Θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλμυρό – όχι «λύσσα», αλλά ούτε και εντελώς άγευστο.

Τηγανητός μπακαλιάρος Πηγή: freepik

3. Το μυστικό για τέλειο κουρκούτι: Αν δυσκολεύεστε να πετύχετε ένα ομοιόμορφο, κριτσανιστό κουρκούτι, δοκιμάστε να περάσετε πρώτα τον μπακαλιάρο από αλεύρι πριν τον βυθίσετε στον χυλό. Αυτό βοηθάει το κουρκούτι να κολλήσει καλύτερα και να παραμείνει στη θέση του κατά το τηγάνισμα.

4. Σωστή θερμοκρασία λαδιού: Το καυτό λάδι είναι το κλειδί για επιτυχημένο τηγάνισμα. Αν το λάδι δεν είναι αρκετά ζεστό, ο μπακαλιάρος θα το απορροφήσει και αντί να γίνει τραγανός, θα βγει λαδερός και βαριά τηγανισμένος. Το ιδανικό είναι να τσιτσιρίζει αμέσως μόλις μπει στο τηγάνι, ώστε ο χυλός να ψήνεται γρήγορα και ομοιόμορφα.

5. Τηγάνισμα σε δόσεις: Μην υπερφορτώνετε το τηγάνι. Αν στοιβάξετε πολλά κομμάτια μπακαλιάρου μαζί, δεν θα τηγανιστούν σωστά, θα κολλήσουν μεταξύ τους και δεν θα γίνουν τραγανά. Δώστε τους χώρο για να ψηθούν ομοιόμορφα και να αποκτήσουν την τέλεια χρυσαφένια κρούστα.

Πηγή: ethnos.gr

πριν από 1 λεπτό
Καιρός

Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κόσμος

Πρόταση γάμου on camera κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Δίκη υποκλοπών – Κατέθεσε ο «κρεοπώλης»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η Λεωφόρος Κνωσού έγινε… Λεωφόρος των Αστεριών – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Περιστατικό άγριας βίας στην Θεσσαλονίκη: 29χρονος εμβόλισε πατίνι και γρονθοκόπησε τον 28χρονο οδηγό του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Θρήνος για τον πρόωρο θάνατο του αγαπητού Κωνσταντίνου πατέρα τριών μικρών παιδιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία με βρέφος: Μπέμπα μου ξυπνά φώναξε ο πατέρας – «Ξυπνήσαμε και τη βρήκαμε παγωμένη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Σέρρες: Επιτέθηκαν σε 55χρονη και της έκλεψαν τσάντες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Κρήτη

Κρούσμα μηνιγγίτιδας στα Χανιά: Η απάντηση του ΕΟΔΥ – Τι λέει για το κρούσμα, το σχολείο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: Αυτά είναι τα πρόσωπα που κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →