Ηράκλειο: 24oC

Συνταγές: 5 εύκολες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

20.04.2025, 19:47

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Αυγοσαλάτα

Ετοιμάστε διπλή, τριπλή δόση από αυτή την εύκολη αυγοσαλάτα γιατί θα εξαφανιστεί στο λεπτό!

Υλικά

Για την αυγοσαλάτα:

  • 12 αυγά βρασμένα
  • 4 κλων. σέλερι κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 ματσ. κρεμμυδάκια
  • 2 καρότα
  • 2-3 πρέζα/ες ζάχαρη καστανή
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1-1½ φλ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 αγγούρια τουρσί
  • Λίγη κάπαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. ξίδι

Διαδικασία ετοιμασίας:

  • Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Φρέσκα κρεμμυδάκια, σέλερι, καρότο και μυρωδικά.
  • Καθαρίζουμε τα αυγά και με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά.
  • Κρατάμε 1 βραστό αυγό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα.
  • Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Μπορείς να βάλεις από ένα έως ενάμισι φλιτζάνι.
  • Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Στην σαλάτα αυτή όλα τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν σωστά και να μην ξεχωρίζεις τα κομμάτια αυγού.
  • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι.
  • Την παγώνουμε στο ψυγείο να δροσίσει.
  • Όταν την σερβίρουμε, πασπαλίζουμε από πάνω με το ψιλοκομμένο αυγό που κρατήσαμε στην αρχή.
  • Αν θέλετε βάλτε λίγα φύλλα από άνηθο και μαϊντανό.
  • Ταιριάζει πολύ και το σχοινόπρασο. Αν έχετε προσθέστε το.
  • Πρέπει να την παγώσεις και να τη σερβίρεις δροσερή.
  • Είναι ένα πλήρες χορταστικό γεύμα από μόνη της.
  • Ιδανικά σερβίρεται σαν γέμιση σε σάντουιτς με μαύρο ψωμί.
  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 2 κ.σ μουστάρδα απαλή.
  • Στην Αμερική βάζουν και λίγο Tabasco κι έχει μια πικάντικη γεύση.

Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και μπάλες τυριού 

σαλάτα

Για την ανοιξιάτικη σαλάτα

  • 200 γρ. τρυφερά φύλλα (από μαρούλι και σαλάτα)
  • 10 ώριμες φράουλες
  • Λίγη ψίχα φιστίκι Αιγίνης

Για τα μπαλάκια τυριού

  • 150 γρ. ξινομυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα
  • 150 γρ. ανθότυρο
  • 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Για τη βινεγκρέτ

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

Διαδικασία

  • Θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μαλακά λευκά τυριά της άνοιξης.
  • Βάζουμε τα υλικά για τις μπάλες τυριού εκτός από το σχοινόπρασο σε ένα μπολ για την ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες.
  • Ζυμώνουμε τα υλικά και πλάθουμε μικρές μπάλες τυριού.
  • Κυλάμε τις μισές στο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Τις υπόλοιπες τις αφήνουμε σκέτες.
  • Βάζουμε τα τρυφερά φύλλα μαρουλιού και σαλάτας σε μια πιατέλα.
  • Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βάζουμε στην σαλάτα. Δείτε όλα τα μυστικά για τις φράουλες εδώ.
  • Βάζουμε από πάνω τις μπάλες τυριού.
  • Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα με αυγά και ντομάτα

σαλάτα

Εύκολη λαχταριστή αυγοσάλατα, η τέλεια ιδέα για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα! Σερβίρετέ τη με φρέσκο τυρί κρέμα.

Για τη σαλάτα με αυγά και ντομάτα

  • 4-6 αυγά (βρασμένα και κομμένα στα τέσσερα)
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματίνια
  • 2 κ.σ. κάππαρη
  • 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

  • Φρέσκο τυρί κρέμα
  • Καπνιστή γαλοπούλα σε φέτες

Διαδικασία

  • Για την σαλάτα με αυγά και ντομάτα, ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν οι γεύσεις.
  • Ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλύσουμε τα βραστά αυγά.
  • Αφήνουμε την αυγοσαλάτα να σταθεί για 10΄ πριν τη σερβίρουμε.
  • Είναι εκπληκτικός μεζές με φρυγανισμένο ψωμί!
  • Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και δύο αντσούγιες ψιλοκομμένες για πιο πικάντικη γεύση.
  • Αυτή η εύκολη συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσουμε τα βραστά αυγά που μας περίσσεψαν, ή τα Πασχαλινά αυγά που δεν βάφτηκαν καλά, ή έσπασαν κατά το βάψιμο.

Πατατοσαλάτα με αυγά

πατατοσαλάτα

Για την πατατοσαλάτα

  • 500 γρ. πατάτες
  • 3 αυγά
  • 2 τεμάχιο/ια κρεμμυδάκια
  • 6 τεμάχιο/ια αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
  • Λίγο άνηθο
  • 1 κ.γ. δυόσμο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

  • Πλένουμε πρώτα τις πατάτες καλά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
  • Τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ όπως είναι ζεστές και τις σπάμε με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Παραδοσιακή σαλάτα με λάδι άνηθου

σαλάτα

Για ένα ελαφρύ γεύμα αλλά και ένα τέλειο συνοδευτικό για το γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.

Για τη σαλάτα

  • 250 γρ. παραδοσιακή σαλάτα Φρεσκούλης (1 συσκευασία)
  • 1/2 φλ. αγκινάρες λαδιού
  • 2 αυγά
  • Λίγες φλούδες συριανό τυρί Σαν Μιχάλη
  • Λιγα φύλλα άνηθο για το σερβίρισμα
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού για το τελείωμα

Dressing

  • 1/4 φλ. λάδι άνηθου ή απλό ελαιόλαδο
  • 1/2 λεμόνι, χυμό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το πράσινο λάδι άνηθου

  • 50 γρ. άνηθου
  • 150 γρ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

  • Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε δύο αυγά για περίπου 4-5 λεπτά, να μην σφίξουν πολύ.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στη μέση ή σε τέσσερα κομμάτια.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα μπολ αδειάζουμε την παραδοσιακή σαλάτα που έχει μέσα: μαρούλι ρομάνο, κρεμμύδι φρέσκο και άνηθο.
  • Προσθέτουμε τις αγκινάρες λαδιού πάνω στη σαλάτα.
  • Κόβουμε και προσθέτουμε φλούδες από συριανό τυρί ή όποιο άλλο τυρί σας αρέσει.
  • Προσθέτουμε τα αυγά.
  • Περιχύνουμε την σαλάτα με το ντρέσινγκ.
  • Για το τελείωμα προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και λίγα φύλλα άνηθου για το σερβίρισμα.

Για το ντρέσινγκ

  • Σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε το λάδι άνηθου ή απλό ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τον χυμό από μισό ζουμερό λεμόνι.
  • Τέλος βάζουμε αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Περιχύνουμε την σαλάτα με το ντρέσινγκ την τελευταία στιγμή.

Για το λάδι άνηθου

  • Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τον άνηθο και ζεματίζουμε – βράζουμε για 15 δευτερόλεπτα τον άνηθο.
  • Τον βγάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός.
  • Στεγνώνουμε πολύ καλά σε πετσέτα τον άνηθο.
  • Στρίβουμε την πετσέτα με τον άνηθο να φύγει όλη η υγρασία.
  • Βάζουμε τον στεγνό άνηθο στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο
  • Πολτοποιούμε τον άνηθο με ελαιόλαδο.
  • Σουρώνουμε σε ψιλή σίτα.
  • Κρατάμε το πράσινο λάδι άνηθου και αφαιρούμε την πούλπα.
  • Διατηρούμε το λάδι άνηθου στο ψυγείο.
  • Το πράσινο λάδι άνηθου είναι ιδανικό για σαλάτες, ceviche και γαρνίρισμα φαγητών.
Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα