Από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Αυγοσαλάτα
Ετοιμάστε διπλή, τριπλή δόση από αυτή την εύκολη αυγοσαλάτα γιατί θα εξαφανιστεί στο λεπτό!
Υλικά
Για την αυγοσαλάτα:
- 12 αυγά βρασμένα
- 4 κλων. σέλερι κομμένα σε μικρά καρέ
- 1 ματσ. κρεμμυδάκια
- 2 καρότα
- 2-3 πρέζα/ες ζάχαρη καστανή
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1-1½ φλ. μαγιονέζα
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 αγγούρια τουρσί
- Λίγη κάπαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κ.σ. ξίδι
Διαδικασία ετοιμασίας:
- Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Φρέσκα κρεμμυδάκια, σέλερι, καρότο και μυρωδικά.
- Καθαρίζουμε τα αυγά και με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά.
- Κρατάμε 1 βραστό αυγό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα.
- Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Μπορείς να βάλεις από ένα έως ενάμισι φλιτζάνι.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Στην σαλάτα αυτή όλα τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν σωστά και να μην ξεχωρίζεις τα κομμάτια αυγού.
- Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι.
- Την παγώνουμε στο ψυγείο να δροσίσει.
- Όταν την σερβίρουμε, πασπαλίζουμε από πάνω με το ψιλοκομμένο αυγό που κρατήσαμε στην αρχή.
- Αν θέλετε βάλτε λίγα φύλλα από άνηθο και μαϊντανό.
- Ταιριάζει πολύ και το σχοινόπρασο. Αν έχετε προσθέστε το.
- Πρέπει να την παγώσεις και να τη σερβίρεις δροσερή.
- Είναι ένα πλήρες χορταστικό γεύμα από μόνη της.
- Ιδανικά σερβίρεται σαν γέμιση σε σάντουιτς με μαύρο ψωμί.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 2 κ.σ μουστάρδα απαλή.
- Στην Αμερική βάζουν και λίγο Tabasco κι έχει μια πικάντικη γεύση.
Ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες και μπάλες τυριού
Για την ανοιξιάτικη σαλάτα
- 200 γρ. τρυφερά φύλλα (από μαρούλι και σαλάτα)
- 10 ώριμες φράουλες
- Λίγη ψίχα φιστίκι Αιγίνης
Για τα μπαλάκια τυριού
- 150 γρ. ξινομυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα
- 150 γρ. ανθότυρο
- 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Για τη βινεγκρέτ
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
Διαδικασία
- Θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μαλακά λευκά τυριά της άνοιξης.
- Βάζουμε τα υλικά για τις μπάλες τυριού εκτός από το σχοινόπρασο σε ένα μπολ για την ανοιξιάτικη σαλάτα με φράουλες.
- Ζυμώνουμε τα υλικά και πλάθουμε μικρές μπάλες τυριού.
- Κυλάμε τις μισές στο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Τις υπόλοιπες τις αφήνουμε σκέτες.
- Βάζουμε τα τρυφερά φύλλα μαρουλιού και σαλάτας σε μια πιατέλα.
- Κόβουμε τις φράουλες στη μέση και τις βάζουμε στην σαλάτα. Δείτε όλα τα μυστικά για τις φράουλες εδώ.
- Βάζουμε από πάνω τις μπάλες τυριού.
- Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε αμέσως.
Σαλάτα με αυγά και ντομάτα
Εύκολη λαχταριστή αυγοσάλατα, η τέλεια ιδέα για ένα γρήγορο και οικονομικό γεύμα! Σερβίρετέ τη με φρέσκο τυρί κρέμα.
Για τη σαλάτα με αυγά και ντομάτα
- 4-6 αυγά (βρασμένα και κομμένα στα τέσσερα)
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματίνια
- 2 κ.σ. κάππαρη
- 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξίδι
- Λίγη φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
- Φρέσκο τυρί κρέμα
- Καπνιστή γαλοπούλα σε φέτες
Διαδικασία
- Για την σαλάτα με αυγά και ντομάτα, ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά μαζί για να ενωθούν οι γεύσεις.
- Ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλύσουμε τα βραστά αυγά.
- Αφήνουμε την αυγοσαλάτα να σταθεί για 10΄ πριν τη σερβίρουμε.
- Είναι εκπληκτικός μεζές με φρυγανισμένο ψωμί!
- Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε και δύο αντσούγιες ψιλοκομμένες για πιο πικάντικη γεύση.
- Αυτή η εύκολη συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσουμε τα βραστά αυγά που μας περίσσεψαν, ή τα Πασχαλινά αυγά που δεν βάφτηκαν καλά, ή έσπασαν κατά το βάψιμο.
Πατατοσαλάτα με αυγά
Για την πατατοσαλάτα
- 500 γρ. πατάτες
- 3 αυγά
- 2 τεμάχιο/ια κρεμμυδάκια
- 6 τεμάχιο/ια αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
- Λίγο άνηθο
- 1 κ.γ. δυόσμο
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ξύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Διαδικασία
- Πλένουμε πρώτα τις πατάτες καλά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
- Τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ όπως είναι ζεστές και τις σπάμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Παραδοσιακή σαλάτα με λάδι άνηθου
Για ένα ελαφρύ γεύμα αλλά και ένα τέλειο συνοδευτικό για το γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.
Για τη σαλάτα
- 250 γρ. παραδοσιακή σαλάτα Φρεσκούλης (1 συσκευασία)
- 1/2 φλ. αγκινάρες λαδιού
- 2 αυγά
- Λίγες φλούδες συριανό τυρί Σαν Μιχάλη
- Λιγα φύλλα άνηθο για το σερβίρισμα
- Λίγο ξύσμα λεμονιού για το τελείωμα
Dressing
- 1/4 φλ. λάδι άνηθου ή απλό ελαιόλαδο
- 1/2 λεμόνι, χυμό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το πράσινο λάδι άνηθου
- 50 γρ. άνηθου
- 150 γρ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε δύο αυγά για περίπου 4-5 λεπτά, να μην σφίξουν πολύ.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στη μέση ή σε τέσσερα κομμάτια.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σε ένα μπολ αδειάζουμε την παραδοσιακή σαλάτα που έχει μέσα: μαρούλι ρομάνο, κρεμμύδι φρέσκο και άνηθο.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες λαδιού πάνω στη σαλάτα.
- Κόβουμε και προσθέτουμε φλούδες από συριανό τυρί ή όποιο άλλο τυρί σας αρέσει.
- Προσθέτουμε τα αυγά.
- Περιχύνουμε την σαλάτα με το ντρέσινγκ.
- Για το τελείωμα προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και λίγα φύλλα άνηθου για το σερβίρισμα.
Για το ντρέσινγκ
- Σε ένα μικρό μπόλ βάζουμε το λάδι άνηθου ή απλό ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον χυμό από μισό ζουμερό λεμόνι.
- Τέλος βάζουμε αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Περιχύνουμε την σαλάτα με το ντρέσινγκ την τελευταία στιγμή.
Για το λάδι άνηθου
- Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τον άνηθο και ζεματίζουμε – βράζουμε για 15 δευτερόλεπτα τον άνηθο.
- Τον βγάζουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός.
- Στεγνώνουμε πολύ καλά σε πετσέτα τον άνηθο.
- Στρίβουμε την πετσέτα με τον άνηθο να φύγει όλη η υγρασία.
- Βάζουμε τον στεγνό άνηθο στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο
- Πολτοποιούμε τον άνηθο με ελαιόλαδο.
- Σουρώνουμε σε ψιλή σίτα.
- Κρατάμε το πράσινο λάδι άνηθου και αφαιρούμε την πούλπα.
- Διατηρούμε το λάδι άνηθου στο ψυγείο.
- Το πράσινο λάδι άνηθου είναι ιδανικό για σαλάτες, ceviche και γαρνίρισμα φαγητών.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων