Ηράκλειο: 24oC

Μπαγιάτικο ψωμί; Φτιάχνουμε ένα εύκολο και θρεπτικό σνακ με σοκολάτα!

16.02.2024, 0:59

Αν έχει μείνει ψωμί στην τροφοθήκη μας, υπάρχει λύση

Για να γίνει ένα από τα βασικά υλικά σε μια πεντανόστιμη γκρανόλα σοκολάτας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, γρήγορη και μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο το μπαγιάτικο ψωμί φτιάχνοντας ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Αν πάλι δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ γκρανόλα -ή ακόμα και αν προ ολίγου δεν γνωρίζατε καν την ύπαρξή της- τότε μάθετε πως πρόκειται για ένα μείγμα με βάση τη βρώμη, ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυχρησιμοποιημένα πια superfoods. Πέρα από βρώμη, η γκρανόλα περιέχει συνήθως αποξηραμένα φρούτα (από δαμάσκηνα και χουρμάδες μέχρι βερίκοκα και μπανάνες), διάφορους ξηρούς καρπούς (ωμούς ή ψημένους), κάποιο λάδι, συνήθως φυτικής προέλευσης και μια γλυκαντική ουσία, όπως μέλι ή σιρόπι αγαύης.

Εμείς σε αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο το προζυμένιο ψωμί, δίνοντας έτσι στο μείγμα μας μια έξτρα τραγανότητα (αφού θα ψηθεί στο φούρνο) και πιο γεμάτη γεύση, ενώ παράλληλα θα το απογειώσουμε γευστικά με προσθήκη σοκολάτας.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Γκρανόλα σοκολάτας με ψωμί
Υλικά

150 γρ. ξερό (μπαγιάτικο) ψωμί με προζύμι (χωρίς κόρες)
70 γρ. βρώμη
75 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
100 γρ. μέλι
25 ml φυτικό λάδι
1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
80γρ. σοκολάτα υγείας, χοντροκομμένη σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C/140°C. Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέτουμε τη βρώμη και τα καρύδια. Ανακατεύουμε το μέλι και το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι πάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και ¼ κουτ. γλυκού αλάτι.

Το ρίχνουμε πάνω από το μείγμα του ψωμιού και χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατέψουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα έχουμε στρώσουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε για 30-35′, ανακατεύοντας περιοδικά για να σπάμε το μείγμα μας σε μικρότερα κομμάτια. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε (προαιρετικά) με γιαούρτι και μέλι.

Tips αποθήκευσης και συντήρησης

  • Αφού η γκρανόλα κρυώσει, την αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 2 εβδομάδες.
  • Εάν θέλουμε να τη διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό, τη συντηρούμε σε μικρά σακουλάκια (σε μερίδες) στην κατάψυξη έως 3 μήνες.
πριν από 1 ώρα
Τεχνολογία

Ποια συσκευή δεν πρέπει να αφήνουμε στην πρίζα γιατί ανεβάζει τον λογαριασμό ρεύματος στα ύψη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Συνταγή για μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Eurobasket 2025, Γερμανία – Σλοβενία 99-91: Το «πάλεψε» η παρέα του Ντόντσιτς, πέρασε το φαβορί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Γιούτα: Συντηρητικός ακτιβιστής – συνεργάτης του Τραμπ δέχτηκε πυρά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Πολιτική

Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2656: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ηράκλειο

Θλίψη στα Σκούρβουλα: 40 μέρες χωρίς τον Μανούσο Πουλινάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ηράκλειο

Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος στη ΔΕΘ: Το πρόγραμμα και οι πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Το μήνυμα Νετανιάχου προς το Κατάρ για τους τρομοκράτες

Διαβάστε περισσότερα