Φτιάξτε αυτή την εντυπωσιακό τούρτα
Περιέχει αχλάδια ποσέ και αλμυρή καραμέλα, που προσδίδει ένταση στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
Φτιάξτε αυτή την εντυπωσιακό τούρτα
Περιέχει αχλάδια ποσέ και αλμυρή καραμέλα, που προσδίδει ένταση στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
Παντεσπάνι: Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε δύο φόρμες 20 εκ. και τοποθετούμε χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε μαζί το μισό βούτυρο (175 γρ.) και τη μισή ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, μετά προσθέτουμε 3 αυγά, ένα τη φορά, και χτυπάμε σε κάθε προσθήκη.
Ανακατεύουμε τη μισή βανίλια, το αλεύρι και τα μπαχαρικά με μια πρέζα αλάτι. Ενσωματώνουμε τα μισά πεκάν και μοιράζουμε το μείγμα που έχουμε χτυπήσει στις φόρμες, λειαίνοντας από πάνω με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Ψήνουμε για 25΄-30΄ ή μέχρι να φουσκώσουν – ελέγχουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο μείγμα, αν αυτή βγαίνει καθαρή, είναι έτοιμα.
Αφήνουμε τις φόρμες 5΄ να κρυώσουν, μετά μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Καθαρίζουμε τις φόρμες και επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα με τα υπόλοιπα υλικά για το παντεσπάνι, μέχρι να φτιάξουμε συνολικά τέσσερα.
Αχλάδια ποσέ: Βάζουμε τα αχλάδια και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μικρό τηγάνι και, αν χρειάζεται, σκεπάζουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν τα αχλάδια. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, μετά σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν για 20΄-25΄ ή μέχρι τα αχλάδια να τρυπιούνται εύκολα με τη μύτη ενός μαχαιριού. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε το υγρό, χωρίς καπάκι, μέχρι να μειωθεί κατά το 1/3 – πρέπει να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει, μετά το αφαιρούμε από τη φωτιά και πετάμε τα ολόκληρα καρυκεύματα.
Αλμυρή καραμέλα: Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 6΄-8΄ ή μέχρι να γίνει ένα ρευστό και χρυσό μείγμα – θα γίνεται πιο παχύρρευστο όσο κρυώνει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βάζουμε στο ψυγείο, αν χρειάζεται να γίνει πιο παχύρρευστο.
Κρέμα μασκαρπόνε: Χτυπάμε μαζί το μασκαρπόνε, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε μίξερ μέχρι να αρχίσουν να δένουν – το κάνουμε προσεκτικά, γιατί το μείγμα θα δέσει σχετικά γρήγορα.
Βάζουμε τρία από τα μισά αχλάδια στην άκρη και κόβουμε σε φέτες τα υπόλοιπα. Περνάμε κάθε παντεσπάνι με σιρόπι ποσέ. Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε πιάτο ή φόρμα σερβιρίσματος κέικ, απλώνουμε με 1/3 από την κρέμα μασκαρπόνε (αφήνοντας ένα μικρό κενό στις άκρες για να απλωθεί) και προσθέτουμε λίγες φέτες αχλάδι και 1 κουταλιά του γλυκού καραμέλα.
Επαναλαμβάνουμε δύο φορές, μετά προσθέτουμε το τελευταίο παντεσπάνι και ραντίζουμε με την υπόλοιπη καραμέλα ώστε να στάζει από τις άκρες. Σερβίρουμε με πεκάν και τα υπόλοιπα αχλάδια.
Συνταγή: Anna Glover – Απόδοση: Γιώργος Δημητρακόπουλος – Φωτογραφία: Jonathan Gregson – Styling: Jo Harris – Food styling: Libby Silbermann
Δημοφιλή
Κρήτη: Η δημόσια συγγνώμη που συγκλονίζει μετά το θανατηφόρο τροχαίο του 17χρονου Γιώργου
Σε ποια χωριά της Κρήτης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά η λίστα με τους οικισμούς
Θρήνος στο κρητικό μπάσκετ: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μάρκος Ναλετάκης
Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Κρήτη: Κοπάδι αιγοπροβάτων «αφάνισε» αμπέλι (Φωτογραφίες)
Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε γνωστή ηθοποιός
Θλίψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τον θάνατο της μητέρας της Μαρίας Κασωτάκη
Ηράκλειο: Σε αυτά τα χωριά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Θλίψη στα Χανιά για το θάνατο του γνωστού εικαστικού Ευτύχη Παλλήκαρη
Στο Ωνάσειο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά