Ηράκλειο: 27oC

Εύκολα και ελαφριά ντόνατς με γιαούρτι στο φούρνο

12.03.2024, 2:34

Σπιτικά ντόνατς, όπως δεν τα έχετε ξαναδεί 

Τα αφράτα ντόνατς γιαουρτιού είναι εύκολα στην προετοιμασία και ιδανικά για πρωινό και σνακ για όλη την οικογένεια.

Αυτά τα ντόνατς είναι πολύ ελαφριά, γιατί η συνταγή τους είναι χωρίς αυγά, χωρίς πατάτες και χωρίς βούτυρο, οπότε μπορούμε να τα απολαμβάνουμε πολύ συχνά. Επιπλέον, η ζύμη τους τα διατηρεί απαλά για πολύ καιρό.

Υλικά για 9 ντόνατς

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά μπύρας
  • 10 γρ. ζάχαρη (για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά)
  • 125 γρ. γιαούρτι
  • 200 ml γάλα ζεστό
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 λεμόνι τριμμένο
  • 0,5 γρ. βανιλλίνη
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • Άχνη ζάχαρη για να καλύψει τα ντόνατς

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου, το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το λάδι, την τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού και τη βανιλίνη.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στα υγρά, αρχικά με ένα πιρούνι, στη συνέχεια, όταν η ζύμη αποκτήσει ομοιόμορφη υφή, τη μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια εργασίας και τη δουλεύουμε με τα χέρια μας για αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστούν περίπου 90 λεπτά). Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει καλά, την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη, το πάχος που πρέπει να φτάσει η ζύμη είναι περίπου 1,5 εκ.
  4. Κόβουμε το πρώτο ντόνατς με το μεγάλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 10 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα ντόνατς.
  5. Ύστερα τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με ένα πανί για άλλα 20 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος ζύμωσης, ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
  6. Μόλις ψηθούν τα ντόνατς τα αλείφουμε με νερό όσο είναι ακόμα ζεστά και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τα ντόνατς γιαουρτιού είναι έτοιμα και είναι πραγματική απόλαυση.

jenny.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για σιροπιαστή μηλόπιτα

Τσιπς μήλου με κανέλα στον φούρνο

πριν από 7 λεπτά
Τεχνολογία

Γιατί πρέπει να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία στο κινητό σου;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Style

Κατερίνα Καινούργιου: Οι φωτογραφίες που «φούντωσαν» τις φήμες για εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Style

Τα 4 ζώδια που βάζουν την καριέρα πάνω από την αγάπη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Style

Κλήρωση Τζόκερ 11/9/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κόσμος

Γιατρός παράτησε ασθενή στη μέση του χειρουργείου – Τον έκαναν τσακωτό με τη νοσοκόμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Κόσμος

Απειλή βόμβας στα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κρήτη

Εξιχνιάσθηκε ανθρωποκτονία αλλοδαπού στον Δήμο Ανδραβίδας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Πολιτική

Απειλούν την ζωή της Αφροδίτης Λατινοπούλου – «Θα είσαι η επόμενη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Style

Οργή στην Πορτογαλία με δημοσίευμα σκανδαλοθηρικού περιοδικού που θέλει τον κολλητό του Ζότα σε σχέση με τη χήρα του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ίσως η αρχαιότερη επιγραφική αναφορά στον Ιησού Χριστό – Το κεραμικό του 1ου αιώνα από το βυθό

Διαβάστε περισσότερα