Ηράκλειο: 14oC

Εύκολα και ελαφριά ντόνατς με γιαούρτι στο φούρνο

12.03.2024, 2:34

Σπιτικά ντόνατς, όπως δεν τα έχετε ξαναδεί 

Τα αφράτα ντόνατς γιαουρτιού είναι εύκολα στην προετοιμασία και ιδανικά για πρωινό και σνακ για όλη την οικογένεια.

Αυτά τα ντόνατς είναι πολύ ελαφριά, γιατί η συνταγή τους είναι χωρίς αυγά, χωρίς πατάτες και χωρίς βούτυρο, οπότε μπορούμε να τα απολαμβάνουμε πολύ συχνά. Επιπλέον, η ζύμη τους τα διατηρεί απαλά για πολύ καιρό.

Υλικά για 9 ντόνατς

  • 600 γρ. αλεύρι
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά μπύρας
  • 10 γρ. ζάχαρη (για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά)
  • 125 γρ. γιαούρτι
  • 200 ml γάλα ζεστό
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 λεμόνι τριμμένο
  • 0,5 γρ. βανιλλίνη
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • Άχνη ζάχαρη για να καλύψει τα ντόνατς

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου, το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το λάδι, την τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού και τη βανιλίνη.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στα υγρά, αρχικά με ένα πιρούνι, στη συνέχεια, όταν η ζύμη αποκτήσει ομοιόμορφη υφή, τη μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια εργασίας και τη δουλεύουμε με τα χέρια μας για αρκετή ώρα μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστούν περίπου 90 λεπτά). Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει καλά, την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη, το πάχος που πρέπει να φτάσει η ζύμη είναι περίπου 1,5 εκ.
  4. Κόβουμε το πρώτο ντόνατς με το μεγάλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει σε στρογγυλούς κύκλους διαμέτρου 10 εκ. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα. Επαναλαμβάνουμε για όλα τα ντόνατς.
  5. Ύστερα τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με ένα πανί για άλλα 20 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος ζύμωσης, ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
  6. Μόλις ψηθούν τα ντόνατς τα αλείφουμε με νερό όσο είναι ακόμα ζεστά και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τα ντόνατς γιαουρτιού είναι έτοιμα και είναι πραγματική απόλαυση.

jenny.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για σιροπιαστή μηλόπιτα

Τσιπς μήλου με κανέλα στον φούρνο

πριν από 22 λεπτά
Αθλητικά

Euroleague: Καθυστέρησε να βγάλει αντίδραση ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Υγεία

Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για υγιείς πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Πολίτικο σάμαλι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Στο νοσοκομείο πρώην παίκτρια του Survivor και του My Style Rocks

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Ναρκέμπορος έβαζε ανήλικους να κάνουν τα «βαποράκια» – Θύμα ξυλοδαρμού ένας 16χρονος μέλος συμμορίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Έρευνες στον Ισθμό της Κορίνθου για εντοπισμό άνδρα στην θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Σοκαρισμένος ο επιχειρηματίας που δέχθηκε πυρά – «Φοβάμαι δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Νεκρός 43χρονος οδηγός φορτηγού μετά από ξαφνική αδιαθεσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Λονδίνο: Ισόβια σε 33χρονο Κινέζο που βίασε 6 γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Τεχνολογία

Η Ελληνίδα που φέρνει την επανάσταση στον ανδροκρατούμενο χώρο της τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →