Ηράκλειο: 14oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Σαρακοστιανό τραπέζι: Συνταγή για χταπόδι κρασάτο

18.03.2024, 10:24

Χταπόδι κρασάτο που «βράζει» στο ζουμί του και μας παραδίδει απαράμιλλη νοστιμιά

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι σαν φαγητό, το χταπόδι κρασάτο. 

Η συνταγή που θα σας μείνει αξέχαστη. Ιδανικό για την περίοδο της νηστείας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μαλακό και γευστικό είναι!

Υλικά

Μερίδες: 4 – 6

  • 1 χταπόδι, 1½-2 κιλά, καθαρισμένο, χωρισμένο στα πλοκάμια του (η κουκούλα κομμένη στα δύο)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα (σε επιλεγμένα μανάβικα και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κοφτή κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, καλά τριμμένο
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml λευκό γλυκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού και τα σοτάρουμε όλα μαζί για άλλα 2-3 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με τα δύο είδη κρασιών και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το θυμάρι.
  4. Δεν αλατίζουμε από τώρα.
  5. Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στη διάμετρο της κατσαρόλας και σκεπάζουμε το φαγητό με αυτό.
  6. Η λαδόκολλα θα ακουμπάει το φαγητό.
  7. Από πάνω σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.
  8. Αυτό το κάνουμε για να «σφραγίσουμε» ερμητικά την κατσαρόλα και να μείνουν μέσα οι νόστιμοι υδρατμοί.
  9. Έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου νερό, αφού ούτως ή άλλως και το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του πεντανόστιμα υγρά και μέσα σε αυτά θα μαγειρευτεί.
  10. Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα (ανάλογα και με το μέγεθός του).
  11. Ελέγχουμε και, αν έχει μαλακώσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε (με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και χωρίς τη λαδόκολλα) μέχρι να δέσει η σάλτσα (αν χρειάζεται).
  12. Αν τα ζουμιά είναι πολλά, μπορούμε, προτού δέσουμε τη σάλτσα, να βγάλουμε μέρος από αυτά με μια κουτάλα και να τα χρησιμοποιήσουμε μιαν επόμενη φορά για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο πιλάφι.
  13. Μόλις δέσει η σάλτσα, βγάζουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια που ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  14. Πασπαλίζουμε το φαγητό με το θυμάρι, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
  15. Στο τραπέζι θα έχουμε και άλλες νηστίστιμες νοστιμιές, όπως ταραμοσαλάτα, ελιές της αρεσκείας μας, τουρσιά, όσπρια (π.χ. γίγαντες), λαγάνα και χαλβά.

Διαβάστε επίσης:

Πως να φτιάξετε σπιτική λαγάνα

Εύκολη συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά

Χταπόδι ξυδάτο: Ο πιο εύκολος μεζές για την Καθαρά Δευτέρα

πριν από 3 λεπτά
Πολιτική

Σωκράτης Φάμελλος: Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και 13ης σύνταξης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Μεσαρά: Κατεβάζει ο χείμαρρος των Ματάλων – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει τα οφέλη της παραδοσιακής ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Καιρός

Με βροχές και χιόνια θα κάνουμε Χριστούγεννα; – Η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Πολιτική

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ: Διπλωματικό μήνυμα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ηράκλειο

Βούλιαξε το Ηράκλειο: το αδιαχώρητο στην αγορά και στην εστίαση λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Κόσμος

Ροβανιέμι: Το σκοτεινό παρελθόν της «πατρίδας» του Άι Βασίλης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Οικονομία

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στόχος για το 2026 η ισχυρή εμπιστοσύνη στην οικονομία και το νέο παραγωγικό μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →