Ηράκλειο: 20oC

Σαρακοστιανό τραπέζι: Συνταγή για χταπόδι κρασάτο

18.03.2024, 10:24

Χταπόδι κρασάτο που «βράζει» στο ζουμί του και μας παραδίδει απαράμιλλη νοστιμιά

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και δεν θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι σαν φαγητό, το χταπόδι κρασάτο. 

Η συνταγή που θα σας μείνει αξέχαστη. Ιδανικό για την περίοδο της νηστείας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μαλακό και γευστικό είναι!

Υλικά

Μερίδες: 4 – 6

  • 1 χταπόδι, 1½-2 κιλά, καθαρισμένο, χωρισμένο στα πλοκάμια του (η κουκούλα κομμένη στα δύο)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα (σε επιλεγμένα μανάβικα και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κοφτή κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, καλά τριμμένο
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 ml λευκό γλυκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού και τα σοτάρουμε όλα μαζί για άλλα 2-3 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με τα δύο είδη κρασιών και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το θυμάρι.
  4. Δεν αλατίζουμε από τώρα.
  5. Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στη διάμετρο της κατσαρόλας και σκεπάζουμε το φαγητό με αυτό.
  6. Η λαδόκολλα θα ακουμπάει το φαγητό.
  7. Από πάνω σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.
  8. Αυτό το κάνουμε για να «σφραγίσουμε» ερμητικά την κατσαρόλα και να μείνουν μέσα οι νόστιμοι υδρατμοί.
  9. Έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε καθόλου νερό, αφού ούτως ή άλλως και το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του πεντανόστιμα υγρά και μέσα σε αυτά θα μαγειρευτεί.
  10. Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα (ανάλογα και με το μέγεθός του).
  11. Ελέγχουμε και, αν έχει μαλακώσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε (με ξεσκέπαστη κατσαρόλα και χωρίς τη λαδόκολλα) μέχρι να δέσει η σάλτσα (αν χρειάζεται).
  12. Αν τα ζουμιά είναι πολλά, μπορούμε, προτού δέσουμε τη σάλτσα, να βγάλουμε μέρος από αυτά με μια κουτάλα και να τα χρησιμοποιήσουμε μιαν επόμενη φορά για να φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο πιλάφι.
  13. Μόλις δέσει η σάλτσα, βγάζουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια που ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  14. Πασπαλίζουμε το φαγητό με το θυμάρι, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
  15. Στο τραπέζι θα έχουμε και άλλες νηστίστιμες νοστιμιές, όπως ταραμοσαλάτα, ελιές της αρεσκείας μας, τουρσιά, όσπρια (π.χ. γίγαντες), λαγάνα και χαλβά.

Διαβάστε επίσης:

Πως να φτιάξετε σπιτική λαγάνα

Εύκολη συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά

Χταπόδι ξυδάτο: Ο πιο εύκολος μεζές για την Καθαρά Δευτέρα

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Η μαρτυρία Γερμανίδας τουρίστριας για τη στιγμή της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Style

Τα ζώδια που πάνω στην καψούρα τους θα έκαναν τα πιο τρελά πράγματα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο στην Κηφισίας: ΙΧ καταστρέφει τζαμαρία μετά από επικίνδυνη πορεία – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Καλοί Λιμένες: Εντοπισμός 22 αλλοδαπών – Σύλληψη 16χρονου διακινητή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Πολιτική

Χατζηδάκης για τους ελέγχους στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μπαίνει βαθιά το μαχαίρι στα φαινόμενα διαφθοράς δεκαετιών»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κόσμος

Στο νοσοκομείο πασίγνωστη ηθοποιός και τραγουδίστρια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Πολιτική

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ένα πιθανό κόμμα Τσίπρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Επιχείρηση «ILLUMINATI» – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα πλαστογραφίας και παράνομης διακίνησης μεταναστών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν σε συνάντηση στη Βουδαπέστη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ηράκλειο

Δύο χώροι προσωρινής φύλαξης και ένα μόνιμο πλοίο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →