Ηράκλειο: 21oC

Συνταγή για νηστίσιμη πίτσα

12.04.2024, 4:10

Με ψωμένια ζύμη και ελάχιστα υλικά

Ελληνική πίτσα με καταγωγή από την Κίμωλο, με ψωμένια ζύμη και ελάχιστα υλικά: ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη και φυσικά αρκετό ελαιόλαδο.

Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 1 ώρα, Ψήσιμο: 20΄

Υλικά (για 1 πίτσα διαμέτρου περίπου 38 εκ.)

Για τη βάση

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τις φρέσκες ζύμες και τα βούτυρα)
  • 280 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 ml ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • λίγο ψιλό αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βάση: Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδένια: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον πελτέ και τον αραιώνουμε με 40 ml νερό. Ρίχνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, λίγο ψιλό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα. Λαδώνουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου περίπου 38 εκ. ή τη λαμαρίνα του φούρνου.

Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. και τη μεταφέρουμε στο ταψί.

Απλώνουμε το μείγμα του πελτέ ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού. Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια στην επιφάνεια, αλλά να ροδίσει η ζύμη και από κάτω.

Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Διαβάστε επίσης:

Vegan συνταγή για λαχταριστά hot dog

Vegan συνταγή για μουσακά

Vegan συνταγή: Πατάτες ογκρατέν

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Χανιά: Οδηγός κίνδυνος – θάνατος κάνει επικίνδυνη προσπέραση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Πολιτική

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία και γενναιόδωροι στον διάλογο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη 55χρονος ηθικός αυτουργός σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Εξάρχεια: Σεξουαλική παρενόχληση 36χρονης κοντά σε στάση λεωφορείου!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Περιπολικό συνοδεύει νύφη στην εκκλησία – Οι έντονες αντιδράσεις (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Αθλητικά

Αταμάν: «Έχουμε τραυματίες παίκτες και ελπίζω να έχουμε κάποιους μαζί μας την Τρίτη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Συγγενής του 22χρονου συνεργού της διπλής δολοφονίας: «Το παιδί λειτούργησε στον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Κρήτη

Hράκλειο: Άγριος καβγάς γυναικών… κατέληξε στο νοσοκομείο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Κρήτη

Chevron – Helleniq Energy: Τι αλλάζει στα ενεργειακά με τη συμφωνία για τα «οικόπεδα» Κρήτης και Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

Κως: Aνήλικος ήταν θύτης revenge porn σε συνομήλικούς του

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →