Ηράκλειο: 31oC

Συνταγή: Κέικ με φυστίκι και λεμόνι

22.04.2024, 4:27

Έτοιμο σε 1 ώρα και 40 λεπτά 

Ένα κέικ για λεπτά γούστα! Συνδυάζει φυστίκι και λεμόνι και σερβίρεται ιδανικά με τσάι ή κάποιο βότανο, καθώς θα κοπλιμεντάρει τέλεια τα φίνα αρώματά τους.

Υλικά

  • 400 γρ. (3 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ. + επιπλέον για τη φόρμα
  • 250 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα), ψημένα + λίγα φυστίκια, κοπανισμένα, για γαρνίρισμα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 340 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 βανιλίνες ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. (1/4 κούπας) ρούμι

Για το γλάσο λεμονιού

  • 150 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας νερό

Τρόπος μαγειρέματος 

  • Για να φτιάξουμε το κέικ με φυστίκι και λεμόνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 170-180°C.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη και βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα με διάμετρο 24-25 εκ.
  • Αλέθουμε τα φυστίκια σε έναν πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη (προσοχή, δεν επιμένουμε πολύ, για να μη βγάλουν το λάδι τους και γίνουν σαν πάστα).
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αλεσμένα φυστίκια, το ξύσμα και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μίξερ εναλλάξ το αλεύρι, μαζί με το αλάτι, και το ρούμι. Χτυπάμε μέχρι ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθούν οι σβόλοι αλευριού.
  • Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 55-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 20 λεπτά και έπειτα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γλάσο λεμονιού

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη κι έπειτα αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Από όταν αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε. Αφήνουμε το γλάσο να χλιαρύνει, για 10 λεπτά.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε το κέικ πολύ καλά με το γλάσο και σκορπάμε στην επιφάνεια λίγο κοπανισμένο φυστίκι.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Εύκολες σπιτικές μπάρες βρώμης με μαύρη σοκολάτα

Συνταγή για σιροπιαστή μηλόπιτα

Τσιπς μήλου με κανέλα στον φούρνο

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων – 11 μέχρι στιγμής στη φυλακή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

28 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και μεταμοσχεύσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Κρήτη

Δολοφονία στην Κίσσαμο: Από το ένα μέτρο εκτέλεσε το «αίμα» του ο 23χρονος – Τον πυροβόλησε 2 φορές χωρίς να πει κουβέντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Απατεώνας παρίστανε υπάλληλο υγειονομικού και ζητούσε χρήματα από τους επιχειρηματίες για να μην κόψει πρόστιμα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Πολιτική

Ο Κώστας Καραμανλής, απέτισε φόρο τιμής στα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στη Βόρεια Ύπειρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Μία ακόμη τραγωδία στη θάλασσα: Τελευταίο μπάνιο για 50χρονη στην Ιεράπετρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Νεαροί γονείς έβαζαν τα ανήλικα παιδιά τους να ζητιανεύουν στη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτης θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Άλλο ένα ξεχασμένο μνημείο… αδιαφορίας της πόλης – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Αθλητικά

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό: Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπης Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →