Ό,τι πρέπει για ένα περιποιημένο πρωινό
Το «ολλανδικό μωρό» είναι ένα αμερικανικό είδος ψητής κρέπας, εντυπωσιακής στην εμφάνιση, χορταστικής και τόσο ευέλικτης γευστικά, που τη φτιάχνουμε με ό,τι φρούτα θέλουμε, εδώ πρωταγωνιστούν οι φράουλες.
Υλικά
- Φράουλες
- 1/3 κούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 450 γρ. φράουλες, καθαρισμένες, κομμένες κατά μήκος στη μέση
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
Χυλός
- 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 5 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 1 κούπα φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
- σαντιγί και κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης (προαιρετικά), για το σερβίρισμα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Για να ετοιμάσουμε το dutch baby με φράουλες διαλέγουμε το πιο βαρύ τηγάνι που διαθέτουμε, κατά προτίμηση μαντεμένιο ή ό,τι τηγάνι έχουμε, αλλά με μεταλλικό χερούλι ώστε να μπαίνει και στον φούρνο.
- Το βάζουμε στη μεσαία θέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 220°C.
Φράουλες - Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να αναμειχθούν και να αρωματιστεί η ζάχαρη.
- Βάζουμε τις φράουλες σε άλλο, μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το βούτυρο στο προθερμασμένο τηγάνι (που βρίσκεται μέσα στον φούρνο) και το αφήνουμε να λιώσει για 1-2 λεπτά, αλλά χωρίς να καεί.
- Βγάζουμε προσεκτικά το τηγάνι από τον φούρνο και σκορπίζουμε εκεί ομοιόμορφα το μεγαλύτερο μέρος από την αρωματισμένη ζάχαρη.
- Πάνω στη ζάχαρη τακτοποιούμε τις φράουλες και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Ψήνουμε τις φράουλες για 10 λεπτά.
- Χυλός (τον ετοιμάζουμε όσο ψήνονται οι φράουλες):
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
- Στο μπολ που είχαμε τις φράουλες, χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός ή με σύρμα μέχρι να αφρίσουν λίγο.
- Προσθέτουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το μείγμα αλευριού μέχρι να φτιάξουμε έναν χυλό αφράτο και λείο.
- Μόλις περάσει το δεκάλεπτο ψήσιμο της φράουλας, βγάζουμε προσεκτικά (για να μην καούμε) το τηγάνι από τον φούρνο και περιχύνουμε τις φράουλες με τον χυλό.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και φουρνίζουμε ξανά.
- Ψήνουμε το dutch baby για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι ο χυλός να στερεοποιηθεί, να ροδίσει, να φουσκώσει και να ανασηκωθεί στα τοιχώματα του τηγανιού.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με λίγη σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγο κοπανισμένο φιστίκι.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Εύκολες σπιτικές μπάρες βρώμης με μαύρη σοκολάτα
Δημοφιλή
Κρήτη: Αυτοί είναι οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί της «Κρητικής Μαφίας» (φωτογραφίες)
Κρήτη: Θρήνος στα Ζωνιανά για τον ξαφνικό χαμό του 35χρονου Ορέστη
Ρογδιά: Βαρύ πένθος για τον τραγικό χαμό του Μανόλη Πανταλάκη - Τον έψαχναν για 15 ημέρες
Κρήτη: Αστυνομικοί undercover που δούλευαν ως σερβιτόροι «ξεσκέπασαν» το κύκλωμα της «μαφίας» - Έφοδος της ΕΛΑΣ τη νύχτα στις φυλακές τις Αγιάς
Ηράκλειο: Άγριος καβγάς μητέρας και γιου... για το διάβασμα - Με χειροπέδες η μητέρα
Κρήτη: Αυτός φέρεται πως είναι ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης
Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη: Αυτά είναι τα προφίλ των συλληφθέντων – Γνωστοί στην τοπική κοινωνία
Θλίψη για τον παπά - Γιώργη που έσβησε στα 46 του χρόνια - Την Τετάρτη η κηδεία του
Κρήτη: Και κληρικοί στο κύκλωμα με τις ναρκω-μπίζνες, τα όπλα και τους εκβιασμούς - Έρχονται νέες συλλήψεις