Ηράκλειο: 31oC

Προφιτερόλ: Η ιστορία ενός παρεξηγημένου γλυκού

28.04.2024, 1:52

Είναι ένα επιδόρπιο που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως

Η πρώτη γνωριμία του ελληνικού φιλοθεάμονος κοινού με το γαλλικό επιδόρπιο ήταν στην κλασική σκηνή της ταινίας «Χτυποκάρδια στα θρανία» με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την περίφημη ατάκα: «Δεν θέλω να το μάθω, να το φάω θέλω». Σήμερα είναι διάσημο, αλλά πιο παρεξηγημένο από ποτέ.

Για να ασχοληθούμε με την ιστορία του προφιτερόλ, πρέπει να ασχοληθούμε με την ιστορία της ζύμης για σου. Η pate à choux, όπως τη λένε οι Γάλλοι, είναι παραφθορά της pate à chaud, δηλαδή της ζύμης εν θερμώ ή της θερμοζύμης. Θεωρείται ότι είναι εφεύρεση του Ιταλού ζαχαροπλάστη Ποπελίνι, εξ ου και το πρώτο της όνομα στη Γαλλία ήταν popelin.

Ο ζαχαροπλάστης αυτός ανήκε στη συνοδεία της Αικατερίνης των Μεδίκων, η οποία τον 16ο αιώνα (1547) παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄. Η χρήση αυτής της ζύμης θα γίνει πολύ δημοφιλής για γλυκά και αλμυρά, όπως τα σου με κρέμα ή με παγωτό, τα προφιτερόλ, τα εκλέρ, το σεντ ονορέ (saint honoré), τις religieuses («καλόγριες» – με διπλό σου), το Paris-Brest («Παρίσι-Βρέστη».

Βρέστη είναι η πρωτεύουσα της Βρετάνης. Το γλυκό δημιουργήθηκε από ζαχαροπλάστη του σταθμού της ομώνυμης γραμμής τρένου), τα croquembouches (δηλαδή «της μιας μπουκιάς», αλμυρά ή γλυκά).

Να μην ξεχάσουμε τη μόδα του γαμήλιου γλυκού με σουδάκια, κολλημένα με καραμέλα, αλλά και τα διάφορα αλμυρά σου ή σουδάκια με μπεσαμέλ, ζαμπόν, τυρί, μανιτάρια, σολομό, με διάφορες ονομασίες.

Η σύγχρονη θερμοζύμη φαίνεται να έχει επινοηθεί από τον μεγάλο δάσκαλο Καρέμ. Αυτός είχε την ιδέα να γεμίσει τα σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και κρέμα σαντιγί και ιδού πώς προέκυψε το προφιτερόλ. Αυτό που σήμερα θεωρούν οι Γάλλοι προφιτερόλ φτιάχνεται με σου γεμιστά με παγωτό και από πάνω ζεστή σος σοκολάτας. Είναι ένα επιδόρπιο που πρέπει να σερβιριστεί αμέσως.

Να γιατί δεν θα το βρείτε σε καμία από τις περίφημες σοκολατερί του Παρισιού, αλλά μόνο σε μπιστρό και εστιατόρια. Περιττό να πούμε ότι αυτό που σερβίρεται σε πολλά ελληνικά ζαχαροπλαστεία απέχει παρασάγγας. Άλλοι χρησιμοποιούν κάτι σαν παντεσπάνι, άλλοι βάζουν όντως σου, αλλά τα πνίγουν στη σοκολάτα. Αν είναι καλής ποιότητας, χαλάλι!

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολίτικο τσουρέκι: H αυθεντική συνταγή από μια μαστόρισσα της Πόλης

Συνταγή για σαλάτα με σύκα

Νηστίσιμοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου

πριν από 2 λεπτά
Κρήτη

Δολοφονία στην Κίσσαμο: Από το ένα μέτρο εκτέλεσε το «αίμα» ο 23χρονος – Τον πυροβόλησε 2 φορές χωρίς να πει κουβέντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Απατεώνας παρίστανε υπάλληλο υγειονομικού και ζητούσε χρήματα από τους επιχειρηματίες για να μην κόψει πρόστιμα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Πολιτική

Ο Κώστας Καραμανλής, απέτισε φόρο τιμής στα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στη Βόρεια Ύπειρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κρήτη

Μία ακόμη τραγωδία στη θάλασσα: Τελευταίο μπάνιο για 50χρονη στην Ιεράπετρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Νεαροί γονείς έβαζαν τα ανήλικα παιδιά τους να ζητιανεύουν στη πλατεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτης θητείας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Άλλο ένα ξεχασμένο μνημείο… αδιαφορίας της πόλης – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Αθλητικά

Θλίψη στον ελληνικό αθλητισμό: Έφυγε από τη ζωή ο Λάμπης Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της επετείου της 28ης Οκτωβρίου αύριο σε Αθήνα και Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Πολιτική

Χάρης Δούκας: «Αντισυνταγματικός ο νόμος για το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →