Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Πίτσα με φρέσκα μανιτάρια και κασέρι Ξάνθης

03.05.2024, 1:58

Έτοιμη σε 1 ώρα 

Αυτή η λευκή πίτσα με πολλών λογιών μανιτάρια, κασέρι Ξάνθης, σκόρδο, καυτερή πιπεριά και ζύμη χειροποίητη κάνει θραύση σε μια βραδιά με φίλους. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λάδι τρούφας.

Υλικά

Για τη ζύμη (εναλλακτικά παίρνουμε έτοιμη ζύμη για πίτσα)

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 ml νερό χλιαρό
  • 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού

Για την επικάλυψη

  • 300 γρ. ανάμεικτα φρέσκα μανιτάρια (λευκά, σιτάκε, πορτομπέλο κ.ά.), κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 180 γρ. κασέρι Ξάνθης, τριμμένο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού λάδι τρούφας, προαιρετικά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε την πίτσα με φρέσκα μανιτάρια και κασέρι Ξάνθης, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό και αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, τα 50 ml από το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) ή με τα χέρια μας για περίπου 3 – 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, τη λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σχεδόν ο όγκος της.
  • Την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε πάλι σε 1 μπάλα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και ξαναφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να φουσκώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη 1 στρογγυλό λεπτό φύλλο, πάχους 2 – 3 χλστ. και διαμέτρου 26 – 28 εκ. Απλώνουμε προσεκτικά τη ζύμη στο ταψί.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα 30 ml ελαιόλαδο με το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της ζύμης.
  • Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα 100 γρ. από το τυρί, απλώνουμε τα μανιτάρια και ρίχνουμε αλατοπίπερο και το θυμάρι. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με το λάδι τρούφας.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια σκορπίζοντας το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν η ζύμη και τα μανιτάρια και να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

6 συμβουλές για τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια 

Γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς 

Παραδοσιακά Λαζαράκια από τον Άκη Πετρετζίκη 

πριν από 7 λεπτά
Υγεία

Ποια είναι τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν τη γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Πώς να φτιάξετε κλασικά μελομακάρονα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Αθλητικά

Super League: Η ταυτότητα της 15ης αγωνιστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Αθλητικά

ΟΦΗ: Εξαιρετικός στην «Αγιά Σοφιά», έβαλε δύσκολα στην ΑΕΚ (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Η ΑΑΔΕ για τον έλεγχο στον Σύλλογο Θυμάτων Τεμπών: «Όποιος είναι νόμιμος, δεν φοβάται»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Όλα τα νέα μπλόκα και τα «ανοιχτά» διόδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Αν ανήκεις σε ένα από αυτά τα 3 ζώδια, το 2026 θα είναι η χρονιά σου!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Πολιτική

Ο Στέφανος Κασσελάκης για την αποχώρηση Μάλαμα – Η ανάρτησή του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Γρίπη: Τα SOS των ειδικών για μετάδοση στις γιορτές – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Κόσμος

Νέα γυναικοκτονία στην Ιταλία: Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 40χρονη σύντροφό του και έπεσε από την ταράτσα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →