Πασχαλινή συνταγή από τον Χρήστο Βεργάδο
Το αυθεντικό τσουρέκι χωρίς προσθήκες είναι διαχρονική αξία και δεν υπάρχει κανείς που δεν του αρέσει. Ωστόσο, που και που, δεν λέμε όχι στις καινοτομίες, όπως αυτό το τσουρέκι του pastry chef Χρήστου Βεργάδου, που ενσωματώνει τη ζύμη του τσουρεκιού με την γουστόζικη τσαχπινιά του cinnamon roll.
Ο σεφ παρουσίασε τη δημιουργία του στο «Χαμογέλα και πάλι», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους συντελεστές της εκπομπής, προτείνοντας να ακολουθήσουμε τη δική μας αγαπημένη συνταγή για τσουρέκι και να προσθέσουμε τη δική του πινελιά.
Αν δεν έχουμε συνταγή, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη δική του.
Υλικά για τσουρέκι (αν δεν έχετε δική σας συνταγή):
Για το προζύμι:
- 250 ml νερό
- 250 ml γάλα
- 500 gr. αλεύρι σκληρό
- 100 gr. νωπή μαγιά
Για τη ζύμη:
- 1100–1200 gr. αλεύρι σκληρό
- 500 gr. ζάχαρη
- 250 gr. βούτυρο τύπου Κερκύρας αφρατεμένο
- 6 αυγά
- 5 gr. αλάτι
- 10 gr. μαχλέπι τριμμένο
- 5 gr. κακουλέ τριμμένο
- 5 gr. μαστίχα τριμμένη
Τα βήματα για να γίνει το τσουρέκι σας cinnamon roll:
Για τη γέμιση κανέλας:
Για το 1,5 κιλό ζύμης τσουρεκιού χρειαζόμαστε:
- 200 gr. ζάχαρη
- 150 gr. βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας κανέλα
Για το frosting:
- 300 gr. τυρί κρέμα
- 150 gr. ζάχαρη άχνη
- 100 gr. βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
- 1 κάψουλα βανίλιας
Εκτέλεση (για τη ζύμη τσουρεκιού):
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το γάλα μέχρι να ζεσταθούν λίγο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά προσθέτοντας και ένα μικρό μέρος από τη ζάχαρη της συνταγής (περίπου 50 γρ.). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυλός. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη ζύμη:
Αδειάζουμε το προζύμι στο κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του βούτυρο τύπου Κερκύρας και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται. Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο τύπου Κερκύρας αφρατεμένο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ζυμάρι λείο και ομογενοποιημένο που δε θα κολλάει στα τοιχώματα του κάδου (εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι). Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να φύγει ο αέρας, κόβουμε σε μερίδες 250–500 gr. και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε.
Για τα cinnamon rolls:
Ανοίγουμε κάθε τσουρέκι σε ένα ορθογώνιο χοντρό φύλλο. Αλείφουμε με ένα λεπτό στρώμα βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη. Τυλίγουμε σε ένα ρολό. Κόβουμε το ρολό στη μέση κατά μήκος και πλέκουμε τις δύο λωρίδες σε χαλαρί πλεξούδα.
Συνεχίζουμε κανονικά, όπως κάνουμε τα τσουρέκια.
Το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τέλος το αλείφουμε με ένα μείγμα γάλακτος και κρόκου (50 gr. γάλα και 1 κρόκος), πασπαλίζουμε προαιρετικά με αμύγδαλο ψιλοκομμένο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για το πρώτα 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 140 βαθμούς για ακόμη περίπου 30 λεπτά.
Πηγή: ieidiseis.gr
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για Πασχαλινά τσουρέκια

Δημοφιλή
Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη
Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς
Πένθος στο Τυμπάκι: Ραγίζει καρδιές η μαντινάδα του πατέρα του 19χρονου Ραφαήλ
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Νέο αίμα στην άσφαλτο: Δύο νεκροί σε τροχαίο
Ηράκλειο: Φωτιά στο Αρχοντικό - Συναγερμός στην πυροσβεστική
Κέρκυρα: 50χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της
Σαλαμίνα: Τα 8.000 ευρώ και το μίσος... για την πεθερά που οδήγησαν στο έγκλημα
Χανιά: Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου Γιάννη - «Ο πατέρας μου με έστελνε στο σπίτι του και εκείνος με βίαζε»