Αυτά τα σιροπιαστά κεράσματα θα σας ξετρελάνουν
Στη Θεσσαλονίκη τα λένε ροξ, νοτιότερα ροξάκια. Το ζήτημα μ’ αυτά τα γοητευτικά παλιομοδίτικα, σιροπιαστά κεράσματα δεν είναι πώς θα τα πεις, αλλά πόσα θα φας.
Υλικά
- 3 αυγά
- 1½ κούπα φρέσκο γάλα, χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- αλεύρι όσο πάρει (1/2 κιλό)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 2 κουτ. σούπας κακάο
- 1 κούπα καρύδια, χοντροκοπανισμένα
Για το σιρόπι
- 3 κούπες νερό
- 3 κούπες ζάχαρη
- φλούδα από λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ροξάκια, σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και στο ένα μέρος ρίχνουμε την κανέλα, το κακάο και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά, ώστε όλη η ζύμη να γίνει σοκολατένια.
- Βάζουμε τις δύο ζύμες σε δύο χωριστά μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρουν όγκο.
- Xωρίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης στα δύο. Παίρνουμε το ένα κομμάτι λευκής ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο.
- Με το ένα κομμάτι σοκολατένιας ζύμης πλάθουμε ένα φιτίλι όσο είναι και το μήκος του φύλλου που ανοίξαμε. Τοποθετούμε το φιτίλι στην άκρη του λευκού φύλλου, παράλληλα στη μεγάλη του πλευρά, και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, φτιάχνοντας άλλο ένα ίδιο ρολό.
- Κόβουμε τα ρολά σε φέτες πάχους 2 εκ.
- Μεταφέρουμε τις φέτες σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε ξαπλωτά, με κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
- Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε τα ροξάκια να φουσκώσουν για 40 λεπτά.
Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που θα κοχλάσουν τα υγρά). Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε τα ροξάκια για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βουτάμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα, γυρνώντας τα μία δύο φορές.
- Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν καλά πριν τα τοποθετήσουμε σε τάπερ.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Η καθημερινότητα των παιδιών που μεγαλώνουν στα παιδικά χωριά SOS Κρήτης
Βία στα σχολεία: Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί bullying
Ο Ευάγγελος Δρακουτός για τις εξελίξεις στην ορθοπεδική χειρουργική στο Cretaone.gr

Δημοφιλή
Ηράκλειο, η πόλη που δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα
Τραγωδία στον Μυλοπόταμο - Εντοπίστηκε νεκρός στο χωράφι του
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι και με ποιο τρόπο θα επιστρέψουν τις παράνομες επιδοτήσεις
Ανησυχία στα Χανιά για ρήγμα στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων (Φωτογραφίες)
ΟΠΕΚΕΠΕ: Για παράνομες επιδοτήσεις άνω των 120.000 ευρώ ελέγχεται ο αγροτοσυνδικαλιστής Κωνσταντίνος Ανεστίδης
Ηράκλειο: Αυτός είναι ο 65χρονος που έχασε την ζωή του σε τροχαίο στο Γάζι
Νέα ανείπωτη τραγωδία - Μία νεκρή σε τροχαίο δυστύχημα
Χρυσοχοΐδης: Έρχονται συλλήψεις εγκληματικών οργανώσεων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Χανιά: Θλίψη για τον 37χρονο Λάζαρο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Αγία Μαρίνα