Ηράκλειο: 20oC

Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε νέους και παιδιά

10.07.2024, 7:00

Την τελευταία 20ετία

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τις διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά. Η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα είναι πιθανοί, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

πριν από 5 λεπτά
Τεχνολογία

Με ποιον τρόπο θα καταλάβεις αν το βίντεο που βλέπεις είναι τεχνητή νοημοσύνη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Υγεία

Το πιο καυτό καλοκαίρι στην ιστορία μας «καίει» την υγεία του πλανήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Έρμαιο και του Αστέρα, ήττα 3-0 στην Αρκαδία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Style

H Μαριλένα Πατέρα στο Cretaone TV – Είμαστε οι Έλληνες λάτρεις της καθαριότητας και της οργάνωσης;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ηράκλειο

Σοφία Ζαχαράκη: «Τα σχολεία στα Βορίζια θα ανοίξουν μέσα στην εβδομάδα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Αυτά είναι τα πιο ντροπαλά ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Κόσμος

Βρετανία: Εισβολή άνδρα σε κομμωτήριο με μαχαίρι! (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κόσμος

Τραγωδία στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 7 νεκροί από χιονοστιβάδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Ηράκλειο

Περιφέρεια Κρήτης: Έρχεται το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΑΞ.Ι.Ε.Σ.» σε σχολεία του νησιού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Style

Νίκος Ψαρράς: «Με μια ειλικρινή συγνώμη λύνονται πολλά θέματα»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →