Ηράκλειο: 31oC

Κέικ με βουτυρόκρεμα σοκολάτας

12.05.2024, 0:41

Τα υλικά και η εκτέλεση

Κέικ με βουτυρόκρεμα σοκολάτας που λιώνει στο στόμα και έχει βελούδινη υφή. Ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση.

Υλικά

Για το κέικ με βουτυρόκρεμα σοκολάτας

  • 125 ml βραστό νερό
  • 60 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα 60-70% κακάο
  • 35 γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • 180 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά χωρισμένα κρόκος από ασπράδι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 125 γρ. κρέμα γάλακτος Arla 35%
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη βουτυρόκρεμα σοκολάτας

  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 170 γρ. σοκολάτα 70% κακάο
  • 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε φόρμα με αποσπώμενη βάση 22 εκατ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και κοσκινίσουμε το κακάο. Περιχύνουμε με το βραστό νερό κι ανακατεύουμε να λιώσουν τα υλικά. Αφήνουμε 10′ να κρυώσει το μείγμα.

Για το κέικ

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με το μίξερ για 1′.
  • Σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε για 3′ να γίνει κρέμα.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν.
  • Εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με την κρέμα.
  • Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια με 1 πρέζα αλάτι, σε σφιχτή μαρέγκα για 1½ λεπτό.
  • Ρίχνουμε την μισή μαρέγκα στο μείγμα και αναδιπλώνουμε με σπάτουλα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη και αναδιπλώνουμε.
  • Βάζουμε στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 45′.
  • Είναι έτοιμο όταν φουσκώσει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και σταθεροποιηθεί στο κέντρο του.
  • Αφήνουμε για 15′ στην φόρμα μετά αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και κόβουμε οριζόντια σε δυο κομμάτια.
  • Γεμίζουμε με την βουτυρόκρεμα σοκολάτας και γαρνίρουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη.

Για τη βουτυρόκρεμα σοκολάτας

  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα.
  • Βάζουμε τις ψιλοκομμένες σοκολάτες σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μέλι.
  • Περιχύνουμε με το καυτό λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύουμε με σπάτουλα, να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει γυαλιστερό.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 50′ με 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και να σφίξει ελαφρά. Πότε πότε ανακατεύουμε την βουτυρόκρεμα σοκολάτας, μέχρι να αποκτήσει υφή που να στέκεται γιατί στην αρχή θα είναι αραιή.
  • Μόλις σφίξει γεμίζουμε το κέικ με λίγη βουτυρόκρεμα σοκολάτας και γαρνίρουμε την επιφάνεια.
  • Διατηρείται στο ψυγείο και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15′ πριν σερβίρουμε.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανεύκολο τιραμισού με σοκολάτα γάλακτος

Δροσερή μους λεμόνι

Ελαφρύ γλυκό γιαουρτιού