Τα υλικά και η εκτέλεση
Κλασικό ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες. Μια συνταγή που έχει γεύση μαμάς. Φτιάξτε την οπωσδήποτε!
Υλικά
- 2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς
- 3 κρεμμύδια τριμμένα
- 3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
- τριμμένες
- 200 γραμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα
- 1½ φλ. νιφάδες βρώμης (ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά)
- 1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη,
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 βρασμένα αβγά
- 8-10 πατάτες κομμένες σε φέτες ή κυδωνάτες
Για τη σάλτσα
- ½ λίτρο ζωμό κρέατος (σπιτικός ή εμπορίου)
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το δέσιμο της σάλτσας (προαιρετικά)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο
- ½ λίτρο ζωμό κρέατος και τα υγρά του ταψιού
Για το ρολό κιμά
- Ξεκινάμε τοποθετώντας όλα τα υλικά για το ρολό σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μίγμα κιμά.
- Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου για 30 λεπτά.
- Βάζουμε το μίγμα κιμά πάνω σε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας.
- Απλώνουμε τον κιμά σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού.
- Βάζουμε επάνω τα υλικά της γέμισης, αυγά, τυρί ή ότι άλλο σας αρέσει.
- Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το γεμιστό ρολό κιμά.
Για το ταψί
- Κόβουμε πατάτες σε φέτες ή κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί.
- Ακουμπάμε με προσοχή το ρολό πάνω στις πατάτες.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ζωμό, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ρολό.
- Καλύπτουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και το σφραγίζουμε στις άκρες του ταψιού.
- Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ρολό και οι πατάτες.
Για τη σάλτσα
- Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα. Αν θέλουμε πολύ σάλτσα συμπληρώνουμε ζωμό κρέατος.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 2 λεπτά, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα.
- Λίγο λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις μελωμένες πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα κρέατος.
- Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στο κλασικό ρολό κιμά με αυγά, σοτάρουμε πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Πανεύκολο τιραμισού με σοκολάτα γάλακτος
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα