Ηράκλειο: 20oC

Γιαουρτόπιτα με μύρτιλα

14.05.2024, 5:56

Εύκολη διαδικασία με γευστικό αποτέλεσμα

Μια απίθανη συνταγή για γιαουρτόπιτα με πλούσια γεύση και αρώματα λεμονιού. Τα μύρτιλα που βάζουμε από πάνω είναι προαιρετικά.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη γιαουρτόπιτα

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για τη φόρμα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 160 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
  • Για την επικάλυψη από μύρτιλα
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας νερό
  • 300 γρ. μύρτιλα (blueberries)
  • 50 ml κονιάκ (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη γιαουρτόπιτα με μύρτιλα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160°C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 23-24 εκ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, αφράτο και μαλακό μείγμα.
  5. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχνουμε το ξύσμα, χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
  6. Προσθέτουμε στο μείγμα λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το γιαούρτι και παράλληλα ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα.
  7. Μόλις ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα, το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά (δοκιμάζουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο για να δούμε αν έχει ψηθεί – αν βγει υγρή με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμη).
  8. Αφήνουμε τη γιαουρτόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.

Επικάλυψη

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε τα μύρτιλα.
  2. Ανακατεύουμε απαλά, προσέχοντας να μη σπάσουμε τα φρούτα, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά που θα βγάλουν και να μείνουν με λίγο δεμένο σιρόπι. Αυτό θα πάρει περίπου 5-6 λεπτά. Στο τέλος θέλουμε να είναι μαλακά, αλλά ακέραια.
  3. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και το κονιάκ, περιμένουμε 30 δευτερόλεπτα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  4. Αδειάζουμε τα μύρτιλα πάνω στη γιαουρτόπιτα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Πανεύκολο τιραμισού με σοκολάτα γάλακτος

Δροσερή μους λεμόνι

Ελαφρύ γλυκό γιαουρτιού

πριν από 54 λεπτά
Style

Κιμαδόπιτα από το Κεμπέκ (tourtière)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ελλάδα

Δύο άνδρες επέτρεψαν την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικες και συνελήφθησαν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Αθλητικά

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-0: Ο Ταρέμι έβαψε «ερυθρόλευκο» το ντέρμπι της Super League

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Αθλητικά

Αχαΐα: Φίλαθλος υπέστη έμφραγμα στον αγώνα Πάτρα 2005 – ΑΕ Αιγίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Θλίψη στο Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Παρσωτάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Πάνος Ρούτσι από το Σύνταγμα: «Αυτά τα παιδιά δολοφονήθηκαν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Τζόκερ κλήρωση 2980: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1.000.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κρήτη

Σητεία: Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Φρικτά πλάνα από άγρια επίθεση σε μετρό: Προσπάθησε να της κατεβάσει τα εσώρουχα (βιντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →