Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της κρητικής κουζίνας
Η κλασική συνταγή της χανιώτικης μπουγάτσας με φύλλο κρούστας και πλούσια γέμιση από ανθότυρο και μυζήθρα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της κρητικής κουζίνας.
Η αρωματική και τραγανή κρούστα συνδυάζεται αρμονικά με την πλούσια γεύση της γέμισης, προσφέροντας μια απολαυστική εμπειρία γεύσης που ικανοποιεί τις αισθήσεις.
Ακολουθεί μια απλή και λαχταριστή συνταγή, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για να απολαύσετε αυτή την παραδοσιακή κρητική λιχουδιά.
Υλικά
- 150 γραμ. στακοβούτυρο Κρήτης λιωμένο (σε όλα τα κρητικά προϊόντα)
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυττού
- 500 γραμ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο
- κρητικό τυρί μαλάκα ή κατσοχοίρι (σε όλα τα κρητικά προϊόντα)
- 2 αυγά
- 2 κ.σ. φρυγανιά
- 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 πρέζα κανέλα
- 100 γραμ. ψίχα φυστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι
- 1/2 φλ. νερό
- 1⅓ φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- κανέλα και άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε πρώτα ρηχό ταψί μακρόστενο.
- Στρώνουμε 7 φύλλα Βηρυτού βουτυρωμένα.
- Βάζουμε σε μπολ τα τυριά. Με πιρούνι τα λιώνουμε και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αδειάζουμε την γέμιση στα φύλλα.
- Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα πολίτικα φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
- Μπήγουμε τα περισσεύματα φύλλων από κάτω ή γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων πάνω στο τυρί και κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα των πάνω φύλλων.
- Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια την επιφάνεια των φύλλων.
- Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Ραντίζουμε πεταχτά λίγες σταγόνες νερό ώστε να μην ανασηκώνονται με το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC αέρα για περίπου 30′ ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά το φύλλο.
Για το σιρόπι
- Όσο ψήνεται το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό και ζάχαρη και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε για 2′.
- Τέλος, προσθέτουμε το θυμαρίσιο μέλι. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Περιχύνουμε το καυτό γλυκό αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο με το ζεστό σιρόπι.
- Περιχύνουμε το γλυκό σιγά σιγά.
- Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και βγάζουμε κομμάτια.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη ψίχα φιστίκι.
- Εναλλακτικά δεν σιροπιάζουμε, απλά αχνίζουμε με κανελοζάχαρη. Σερβίρεται ζεστή.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρητικά πατούδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Κέικ ζέβρα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου (βίντεο)

Δημοφιλή
Ραγδαίες οι εξελίξεις με το μακελείο στα Βορίζια - Θέμα χρόνου η σύλληψη του εντολέα και του κατασκευαστή της βόμβας
Βορίζια: Αποκαλύψεις σοκ για το μακελειό - Η διαμάχη δύο οικογενειών για τα βοσκοτόπια και την επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Εξελίξεις με το μακελειό στα Βορίζια: Η συνεννόηση για την βόμβα έγινε μέσα από τις φυλακές
«Καμία βεντέτα στα Βορίζια»: Φιλικές οι σχέσεις Φραγκιαδάκηδων και Καργάκηδων μέχρι την Παρασκευή - Δείτε βίντεο
Βορίζια: Μυστήριο το ποιος έδωσε εντολή για τη βόμβα - Ο άνδρας «κλειδί» που θεωρείτε ο πιο δυναμικός της οικογένειας Καργάκη
Θλίψη στην Σητεία για τον χαμό του αγαπητού Εμμανουήλ Καμινάκη
Βορίζια: Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της 56χρονης πριν ξεψυχήσει
Βορίζια: «Άρωμα αρχαιοκαπηλίας πίσω από το μακελειό» βλέπει ο Τσούκαλης - Τι ερευνούν οι Αρχές
Αποκάλυψη «βόμβα» με την αιματοχυσία στα Βορίζια - Ο Φανούρης Καργάκης επισκέφθηκε τις φυλακές μια μέρα πριν το μακελειό