Ηράκλειο: 30oC

Κοτόπιτα με πράσο

08.06.2024, 2:06

Αυτές οι ατομικές κοτόπιτες είναι τέλειες αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο

Είτε τις κάνετε με σπιτικό φύλλο είτε με έτοιμο, η σπιτική κοτόπιτα με πράσο θα σας ξετρελάνει. Δοκιμάστε την!

Υλικά

Για τη κοτόπιτα με πράσο

  • 2 σπιτικά φύλλα (ή 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας ή κουρού)

Για το σπιτικό φύλλο

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 160 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια
  • Λίγο νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο ή ψημένο
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
  • Ψιχουλιάζουμε λίγο το μείγμα, να αλευρωθεί καλά το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε κρύο νερό, ώστε να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.
  • Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια βγάζουμε τη ζύμη, δίνοντας της σχήμα μακρόστενο.
  • Ρολάρουμε με πλάστη τη ζύμη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο.
  • Το διπλώνουμε στα τρία και έχουμε τώρα τρεις στρώσεις φύλλου, τη μία πάνω στην άλλη.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και παγώνουμε το φύλλο για 30′.
  • Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη διαδικασία, ανοίγοντας το φύλλο από άλλη γωνία (όπως τη σφολιάτα).
  • Για να το χρησιμοποιήσουμε αφού ετοιμαστεί, το ανοίγουμε σε φύλλο με χοντρό πλάστη, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.

Για τη γέμιση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε τα πράσα και το τριμμένο καρότο.
  • Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8’-10’, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και σιγομαγειρεύουμε για 4-5′ μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το τυρί.
  • Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και το λιανίζουμε σε ίνες με τα χέρια.

Για το στήσιμο

  • Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 μεγάλα φύλλα.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση πράσου στα φύλλα και ακουμπάμε σε κάθε πίτα το κοτόπουλο.
  • Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο νερό και κλείνουμε την κάθε κοτόπιτα, διπλώνοντας την.
  • Πιέζουμε καλά και στρίβουμε τις άκρες να κλείσουν.

Για το ψήσιμο

  • Αφού τις φτιάξουμε όλες, τις αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, τις αλείφουμε με το διάλυμα αυγού και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30′ μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Για το διάλυμα αυγού: Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το γάλα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Τραγική κατάληξη η ανατροπή ασθενοφόρου στο Γουδή: Πέθανε ο 50χρονος ασθενής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη στους ξενοδόχους για τον χαμό του Θεόφραστου Καλουτσάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του 5χρονου που ακούμπησε παιχνίδι σε αναψυκτήριο της Θεσσαλονίκης και έπαθε έγκαυμα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Ελλάδα

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2025: Οι ημερομηνίες πληρωμών για όλα τα ταμεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Κόσμος

Ιταλία: Μυστήριο με δύο νεκρά βρέφη σε νοσοκομείο – Ενδέχεται να μολύνθηκαν από σαπούνι πιάτων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Υγεία

Ξεκούραση: Πόσες ώρες χρειάζεται κάθε ηλικία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Πώς και πόσα θα πληρώνονται οι ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Χανιά

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά – Στο νοσοκομείο οδηγός μηχανής (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Αθλητικά

Μπασινάς για Κηφισιά: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ δυνατό»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Γυναίκα δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά – Κανείς δεν τη βοήθησε

Διαβάστε περισσότερα