Ηράκλειο: 26oC

Κορμός red velvet

14.07.2024, 22:30

Τα υλικά και η εκτέλεση

Φανταστικό και πανεύκολο γλυκό με κόκκινο παντεσπάνι red velvet και κρέμα! Και όσο εντυπωσιακός φαίνεται, άλλο τόσο εύκολος είναι στην παρασκευή του.

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 130 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. κοφτή κακάο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 4 μεγάλα αυγά (ή 5 μικρά)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
  • 3 κ.σ. ξινόγαλο
  • 1 κ.γ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.γ. βανίλια υγρή
  • 2-3 κ.σ. υγρό κόκκινο χρώμα ζαχ/κής

Για την κρέμα

  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 340 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και με μίξερ χειρός το χτυπάμε για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα σταδιακά λίγο λίγο να μπει στο βούτυρο χτυπώντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Αφού ρίξουμε όλο το τυρί κρέμα τότε ρίχνουμε σταδιακά ανακατεύοντας πάντα στην χαμηλή ταχύτητα την ζάχαρη άχνη σε 3-4 δόσεις. Τέλος ρίχνουμε τη βανίλια.
  • Με σπάτουλα ανακατεύουμε.
  • Έχουμε το παντεσπάνι έτοιμο και όταν κρυώσει τελείως, το ξετυλίγουμε με προσοχή και το γεμίζουμε με την κρέμα.

Για το παντεσπάνι

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο πρέπει να είναι λιωμένο και κρύο.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C. Θα ψήσουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ταψάκι μακρόστενο 25×36 εκατ.
  • Το λαδώνουμε ελαφρά και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
  • Σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα αυγά για 1′ λεπτό σε δυνατή ταχύτητα να φουσκώσουν.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να κρεμώσουν.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε μέσα το λιωμένο κρύο βούτυρο, το ξινόγαλο, το ξύδι, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και τη βανίλια.
  • Κοσκινίζουμε τα μισά στερεά υλικά μέσα στα υγρά υλικά και με χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι που να μη βλέπουμε αλεύρι.
  • Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και απαλά ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
  • Αδειάζουμε αμέσως στο έτοιμο ταψάκι και ψήνουμε για 13 λεπτά ακριβώς.
  • Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν έχει πάρει το διπλάσιο όγκο και όταν αγγίζουμε στο κέντρο του, έχει επαναφορά σαν σφουγγάρι.
    Αν το κέντρο του σας φαίνεται ότι είναι ακόμα υγρό, ψήστε το για ένα-δύο λεπτά επιπλέον.
  • Όση ώρα ψήνεται, πάνω σε ένα δίσκο απλώνουμε μία καθαρή πετσέτα.
  • Πασπαλίζουμε ολόγυρα με ζάχαρη άχνη.
  • Μόλις βγει από το φούρνο καυτό όπως είναι, το αναποδογυρίζουμε επάνω στην αχνισμένη πετσέτα.
  • Με προσοχή ξεκολλάμε τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι.
  • Πιάνοντας την άκρη της πετσέτας τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό το καυτό παντεσπάνι μαζί με την πετσέτα και το αφήνουμε με την ένωση προς τα κάτω επάνω στο δίσκο μέχρι να κρυώσει τελείως.
  • Όταν κρυώσει το ξετυλίγουμε σιγά σιγά με προσοχή τον κορμό και αφαιρούμε την πετσέτα.
  • Βάζουμε τη μισή κρέμα πάνω στο παντεσπάνι και την υπόλοιπη την κρατάμε για την επικάλυψη.
  • Την ώρα που στρώνουμε την κρέμα στο παντεσπάνι φροντίζουμε να αφήσουμε αρκετό κενό περιμετρικά του κορμού γιατί με το τύλιγμα η κρέμα θα απλώσει μέχρι έξω.
    Αλείφουμε όλο τον κορμό εξωτερικά με την υπόλοιπη κρέμα.
  • Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Μυστικά

  • Το κόκκινο χρώμα εξαρτάται από το πόσο κόκκινο θέλετε να βγει το παντεσπάνι.
  • Να θυμάστε ότι το παντεσπάνι όσο ψήνεται θα πάρει 2 -3 τόνους πιο σκούρο κόκκινο χρώμα.
  • Επίσης πρέπει να θυμάστε ότι το παντεσπάνι δεν θέλει πολλή ώρα ψήσιμο. Στα 13 λεπτά και στην σωστή θερμοκρασία του φούρνου είναι έτοιμο.
  • Είναι πολύ σημαντικό για να πάρει ωραίο σχήμα ο κορμός να τυλίξετε αμέσως το παντεσπάνι σε ρόλο όπως είναι καυτό.
  • Δεν το ακουμπάμε ξανά μέχρι να κρυώσει τελείως.
  • Σε αυτή τη φάση μπορείτε αφού κρυώσει τελείως το red velvet παντεσπάνι να το τυλίξετε με μεμβράνη και να το συντηρήσετε στην κατάψυξη για πολλές εβδομάδες. Όταν το χρειαστείτε απλά θα το ξεπαγώσετε και θα είναι φρέσκο σαν να έχει βγει μόλις από το φούρνο. Πρέπει να ξεπαγώσει τελείως για να έχει ελαστικότητα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Συγκλονίζει η μαρτυρία επιβάτη του τραμ – «Ήμουν και στο τροχαίο με το λεωφορείο της Βούλας» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Style

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε γνωστή ηθοποιός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Κρήτη

Αποκλεισμός ΑμεΑ από θέση Κοινωνικής Λειτουργού στην Περιφέρεια Κρήτης – Αντιδράσεις για νομική και ηθική αδικία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Style

Evangelia: Απολαμβάνει τις διακοπές της στη Σαντορίνη (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Κρήτη

Θλίψη στην Περιφέρεια Κρήτης για τον θάνατο της μητέρας της Μαρίας Κασωτάκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Νέες παραβάσεις στη θάλασσα της Μυτιλήνης από τουρκικά γρι-γρι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Κόσμος

Φρικτό έγκλημα: Σκότωσε τη νύφη του επειδή χώριζε τον γιο του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Θανατηφόρα έκρηξη σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο – Έχασε τη ζωή του ένας άνδρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Style

Σπυροπούλου: Αποκάλυψε πόσα κιλά πήρε στις εγκυμοσύνες της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

Ατύχημα στον Πειραιά: Πώς προκλήθηκε η σύγκρουση – Υπέστη αδιαθεσία ο οδηγός

Διαβάστε περισσότερα