Ηράκλειο: 19oC

Εκμέκ με κρουασάν και κρέμα μαστίχας

27.06.2024, 0:29

Τα υλικά και η εκτέλεση

Εκμέκ ψυγείου ακούς και τρελαίνεσαι! Και όταν αυτό είναι φτιαγμένο με κρουασανάκια και κρέμα μαστίχας, δεν μπορείς να αντισταθείς ούτε λεπτό.

Υλικά

Για το εκμέκ με κρουασάν

  • 10 ψημένα μίνι κρουασάν
  • 50 γρ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
  • 600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Κανέλα

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1½ lt γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη
  • 60 γρ. κορν φλάουρ
  • 20 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Για τα κρουασάν

  • Ξεκινάμε το εκμέκ ψυγείου, κόβωντας πρώτα στη μέση τα κρουασάν.
  • Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα κενά και να δημιουργήσουμε μια βάση.
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C με αέρα, για περίπου 20′, μέχρι να τραγανίσουν.
  • Τα βγάζουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για την κρέμα μαστίχας

  • Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
  • Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα.
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα για να αραιώσει το μείγμα, και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγα λεπτά την κρέμα να γίνει χλιαρή.
  • Την αδειάζουμε πάνω στα σιροπιασμένα κρουασάν και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το παγώνουμε στο ψυγείο.
  • Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρει παχύρευστη μορφή, και με κορνέ ζαχαροπλαστικής κάνουμε σχήματα πάνω από το γλυκό μας, κορδόνια ή ροζέτες.
  • Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου.
  • Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο του Κωνσταντίνου που έδινε σκληρή μάχη για 2 ολόκληρα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Ρέθυμνο: 1.000 κράνη ασφαλείας για τους επισκέπτες του Φαραγγιού Κουρταλιώτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο με εγκατάλειψη – Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ηράκλειο

Βορίζια: Έδωσε αυτός την εντολή για την βόμβα; – Σε εξέλιξη οι έρευνες και για τα όπλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Style

Προτίμηση των Ελλήνων τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Κόσμος

Σοβαρό τροχαίο με λεωφορείο – Αναφορές για πολλούς νεκρούς και τραυματίες (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Οι διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κρήτης αύριο Σάββατο 15 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Αθλητικά

Βίντεο της Premier League με τα ομορφότερα γκολ που έχουμε δει ως τώρα στη σεζόν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Ισόβια κάθειρξη και επιπλέον ποινή φυλάκισης 4 ετών στον 25χρονο που σκότωσε 20χρονο για λόγους ερωτικής αντιζηλίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Μαρτίκας: «Η σπείρα έφαγε 250.000 ευρώ από τον Παντελίδη την ημέρα που σκοτώθηκε»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →